Befektetés

Equilor: lehet idén is új csúcsra futnak az amerikai tőzsdék

Győry Péter

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Equilor Alapkezelő írását olvashatják:"

"Az előző havi ajánlónk címét érdemes volt követni májusban, azaz ezúttal azon befektetők, akik ezúttal nem a „sell in may and go away” tőzsdei mondást követték jól jártak. Az amerikai indexek lassan már 10% körüli, egy átlagos korrekciós tartományba értek a mindenkori csúcsaikhoz képest. A technológiai részvényeket tömörtő indexeket pedig egy pár százalék választotta már csak el május végén a rekordmagasságokból. Mindezen szintek márciusban nehezen elképzelhetőek voltak. A vírus terjedésének megfékezése és ezáltal a gazdaságok fokozatos újranyitása sikeresen zajlik Európában és Észak-Amerikában. Ezen régiókban a szalagcímek már az újranyitással kapcsolatos előkészületekkel és elővigyázatosságokkal foglalkoznak. A dél-amerikai országokban (elősorban Brazíliában) és Oroszországban, illetve Indiában romlott a helyzet a legnagyobbat májusban. Az USA-beli helyzet javulását a számokon felül jelezheti, hogy ismét előtérbe kerültek a kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos események. A vészhelyzet elültével pedig újabb tüntetések kezdődtek Hong Kongban, ami korábban is érzékeny pont volt a két nagyhatalom között egyeztetések során.

Májusban a fejlett piaci kötvényhozamok további csökkenése megállt. Európában a turizmus visszaesésének különösen kitett országok hozamai is stabilizálódtak az EKB műveleteinek következtében. A hónapban megkezdődtek az MNB mennyiségi lazításai is, elsősorban a hosszabb lejáratokban jelent meg a jegybank vevőként. Ismét tovább csökkentünk a nemzetközi és a hazai kötvényarányokon, miképpen úgy véljük, hogy a jegybankok tevékenységei továbbra is alacsony hozamkörnyezetet fognak eredményezni, ám további jelentős hozamcsökkenés már nem várható.

Bár Európa és a régió lemaradó volt áprilisban az emelkedésben, május során itt is kitörtek az indexek a kiéptett bázisukból. Úgy véljük a hazai és a régiós piacra ismét visszatérhetnek a vevők a kockázati étvágy növekedésével és a dollár gyengülésével párhuzamosan. A részvényeket továbbra is támogatják a monetáris intézkedések, illetve egyes elemzések szerinti intézményi alulpozícionáltságok is. Az előző ajánlónkban a részvényarányokon történt emelés jól időzített volt, kis mértékben ismét növeljük ezen eszközosztály súlyát a mintaportfoliónkban a hazai és a régiós részvények tekintetében.

A kínai gazdasági aktivitás felfutásával megjelent a keresleti nyomás az olaj piacán. Ez az exportáló országok kitermelési csökkentéseivel együtt támaszt tudott nyújtani a fekete arany árfolyamának, mely 20 dollár/hordó hó eleji szintekről közel duplájára tudott emelkedni. Az arany a risk-on üzemmód ellenére megmaradt 1700 dollár fölött, mely elsősorban a rendkívüli mértékű fiskális és monetáris lazítások következménye. Ugyanezen okok következtében került gyengülőpályára a dollár is, mely szintén kedvezett a nemesfémek és a fejlődő piaci devizák árfolyamainak. A portfolióban az alternatív befektetési formák arányait változatlanul hagyjuk."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
budapest magyar getty stock