Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Befektetés

Nyakunkon a koronavírus második hulláma? Elárulják a profik, hogy mibe érdemes fektetni

Portfolio
A koronavírus második hulláma épp most gyűrűzik be Európába és bár a szakértők véleménye megosztott azzal kapcsolatosan, hogy durvább vagy éppen enyhébb lesz-e ez az elsőnél, a magyar befektetési alapokat kezelő profi befektetők egy része szerint jó eséllyel nőni fog a piaci volatilitás. Egy ilyen környezetben célszerű kerülni a fejlett részvényeket, kivált kockázatkerülő befektetőként, sok szakember inkább az aranyban, olajban és ázsiai értékpapírokban lát most fantáziát.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a júliusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben hat  alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, MKB-Pannónia Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, Amundi Alapkezelő.


Itt van a második hullám, mibe fektessek?

Megosztottak a magyar befektetési alapokat kezelő profik a koronavírus második hullámával kapcsolatosan. Akad olyan portfóliómenedzser, aki megjegyzi, hogy a járvány újabb hulláma már kopogtat Európában, van, aki szerint már itt van, viszont nem lesz olyan durva, mint az első hullám, hiszen az egészségügyi rendszerek sokkal jobban fel vannak készülve a fertőzés kezelésére. Egy másik szakember inkább úgy látja, az influenzaszezonnal kombinálódva a koronavírus újabb hulláma sokkal durvább lehet a vártnál.

Egy szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy bár az európai tőzsdék eddig alulteljesítőnek tűnnek az amerikaival szemben, az EU-s gazdaságélénkítő csomag könnyen változtathat a helyzeten. Az Egyesült Államok sokkal rosszabb helyzetben van járványügyileg; megállíthatatlanul terjed a koronavírus az országban. Több profi befektető is megjegyzi, hogy az Egyesült Államok kormánya pénzosztással próbálja menteni a gazdaságot, a laza monetáris és fiskális politika miatt pedig a dollár gyengülése tartós lehet az euróval szemben.  

Kína gazdasága közben kilábalóban van a járvány hatásai alól, ráadásul a második hullámot is eddig úgy tűnik, kordában tudja tartani az ország, kérdés viszont, hogy az Egyesült Államokkal látszólag folytatódó kereskedelmi háború mit hoz majd az ország gazdaságára nézve. Magyarországon valószínűleg véget ért a kamatvágási ciklus, egy szakember megjegyzi, hogy a további kamatvágás nincs a jegybank érdekében, hiszen ez sebezhetővé teszi rendkívül a forintot.

Egy ilyen környezetben a befektetők közül van, aki ázsiai eszközökben lát inkább fantáziát, de olyan is, aki inkább olajat vagy aranyat venne. Az arany egyébként szépet ment a bizonytalanság ideje alatt, több befektető is lát most benne fantáziát. Egy szakember megjegyzi: ilyen bizonytalan környezetben a részvények általánosan inkább kerülendők.

Nézzük a mintaportfóliókat!

A hazai portfóliómenedzserek által összeállított fiktív befektetési portfóliókon most kifejezetten kis léptékű módosításokat láthatunk: a legtöbb szakember inkább kivár és szinte hozzá sem nyúlt a képzeletbeli kitettségéhez. Akik változtattak, azok is csak enyhe módosításokat tettek, így összességében egy nagyon picit nőtt a nyersanyagok és a részvények részaránya a portfóliókon belül.

A mintaportfóliókon belül a legnagyobb fiktív kitettséget viszont továbbra is pénzpiaci eszközökben tartják a befektetők, ezután hedge fundokban / abszolút hozamú alapokban, majd hazai kötvényekben.

Hosszabb távú trendeket szemlélve elmondható, hogy ismét nem volt tartós a kockázati kitettség előző havi növekedése, inkább egyfajta stagnálást láthatunk a portfóliókban.

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bankkártya utazó utazik kalap fiatal
babel étterem budapest
mobilfizetés shutter
Pf_nyugdijas_768gettyimages-625049826-20191213
wizzair_8
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
trader23