nikola_badger9c-f0d2ac301ebe9c2d1231eb7a67167b8232f0306018c56a487d1c76f25c11ece5 (1)
Befektetés

Beszáll a GM, száguld a Nikola árfolyama

Portfolio
Mai közleményében jelentette be a General Motors, hogy 11 százalékos részesedést szerzett az elektromos kamionokat gyártó Nikolában, nagyjából 2 milliárd dolláros értékben és közös partnerség alatt fognak pickup-ot gyártani. A Nikola részvényárfolyama a hírre közel 40 százalékot emelkedett.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Részesedést szerzett a Nikolában a GM, a hírre a Nikola részvénye közel 40 százalékot emelkedett, ami nagyban annak köszönhető, hogy nagybefektetői segítséggel sokkal versenyképesebb lehet a vállalat a jövőben. A GM árfolyama is emelkedett mintegy 8,5 százalékkal.

nikola
general motors

A két cég közösen egy Nikola Badger nevű pickup-ot fog építeni és a gyártás 2022 végére várható és a Tesla Cybertruck-jával és a Ford-dal fog versenyezni. A Nikola szerint az autójuk 600 mérföld megtételére lesz képes szemben a Tesla Cybertruck-jának 500 mérföldes hatókörével.  

A júniusban tőzsdére lépett Nikolával kötött egyezség egyébként azt is mutatja, hogy mekkora a nyomás a hagyományos autóipari vállalatokon, hogy innováljanak és versenyre tudjanak kelni a Teslával és más mostanában indult elektromosautó-gyártókkal.

A megállapodás részeként a GM a 2 milliárd dollárnyi újonnan kibocsátott részvény részesedés mellett egy helyet fog kapni a vállalat felügyelőbizottságában is. Emellett elég komoly költségmegtakarításokra is számít mindkét fél. Egyrészt a Nikola a GM már meglévő akkumulátor és üzemanyagcella technológiáját is fel tudja használni majd a gyártás folyamán, aminek a fejlesztési költségeit így már nem kell viselniük. A másik oldalon a GM pedig közel 4 milliárd dollár értékű jövőbeli haszonnal számol, amibe beletartozik a Badger gyártásából keletkező nyereség, illetve a Nikola részvényektől remélt árfolyamnyereség is.

A GM-nek ez már a második nagyívű megállapodása egy héten belül, mivel korábban a japán Hondával egyeztek meg, hogy új belső égésű modelleket gyártsanak közösen.

Címlapkép: Nikola

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbanvarga
koronavírus orvos
varga
brusszel europai unio
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bikuci