reddit 2
Befektetés

Kötelező olvasmány lett a Reddit és a Twitter a Wall Street-i befektetőknek

Portfolio
A koronavírus miatti lezárások, sportesemények elhalasztása miatt egy új befektetői réteg érkezett a tőzsdékre. A hirtelen piacra lépő tömegek komoly vételi vagy eladási erőként jelennek meg egy-egy részvénynél, így a nagybefektetők számára kritikus, hogy valamilyen módon monitorozni tudják a tömegek hangulatát.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A koronavírus miatti lezárások, sportesemények elhalasztása miatt egy új befektetői réteg érkezett a tőzsdékre. A hirtelen piacra lépő tömegek komoly vételi vagy eladási erőként jelennek meg egy-egy részvénynél, így a nagybefektetők számára kritikus, hogy valamilyen módon monitorozni tudják a tömegek hangulatát.

A nagybefektetők a koronavírus válság elején még a reálgazdasági hatásokat próbálták megbecsülni, aggódva nézték az esetszámok emelkedését, azonban a márciusi mélypontok óta új eszközöket is be kell vetniük, ha sikeresek akarnak maradni. A lakossági befektetőket a nulla költséggel működő brókerszámlák, de még inkább az unalom, ami a részvénypiacokra hajtotta. A Bloomberg elemzése szerint a forgalom mintegy 20 százalékát teszik ki, ezzel a második legnagyobb csoport lett az intézményi befektetők mögött.

A lakossági befektetők nem csak részvényeket vásárolnak, már a tőkeáttételes kereskedést is felfedezték maguknak. A jellemzően sokszoros tőkeáttételt akár hitelbe történő részvényvásárlással/eladással, akár az opciós piacon való megjelenéssel is el lehet érni. Az óriási vételi erő megjelenése még tovább pörgeti a nagybefektetők szerint amúgy is magas árakat. Az idei évben duplázódott a lakosság részvétele az opciós piacon, amely így 12 százalékot tesz ki.

Forrás: SPG Research

A kisbefektetők körében népszerű részvények 40 százalékot emelkedtek az évben, és a márciusi mélypontokról már 90 százalékot száguldottak, ezzel megverték az S&P500 és a Nasdaq teljesítményét is.

A tőzsdére lépő tömeg pedig aktív a neten, több platformon beszélik meg kereskedési ötleteiket:

  • A Redditen is jelen vannak, r/ wallstreetbets fiók 1,5 millió embert ér el.
  • A Twitteren szintén a wallstreetbets hashtagre keresve sok tartalmat, hozzászólást, részvényajánlást kaphat az ember, rengeteg technikai elemző teszi közzé a tuti tippjeit aznapra/másnapra.
  • Facebookon külön kereskedős csoportok vannak a Robinhood felhasználóknak, némely csoport 100 ezer tagot is számlál, itt is egymást bíztatják a kereskedők vételekre, eladásokra.

Végül, de nem utolsó sorban az utóbbi időkig Robinhood bróker is közzétette a nála vezetett tőzsdei számlákról azt, hogy egyes részvényeket hány kereskedő tart, és milyen időközönként mennyivel nő/csökken a számuk. Egy profi befektető a Robinhood követésével tudott előnyre szert tenni, ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk is.

Viszont mára a profi kereskedők is figyelemmel követik az eseményeket, így valószínűleg nehezebb előnyre szert tenni.

A közösségen belül vannak influenszerek, akik irányítani tudják a tömegeket, és azt mondják: „Rendben, ma vegyünk 2500-as Tesla callokat jövő péntekre”, és ilyenkor óriási volumenben veszik őket

mondta Benn Eifert, a Bloomberg Odd Lots podcastjában.

reddit képmetsző
Forrás: Reddit

Manapság már az opciókkal foglalkozó intézményi kereskedők, mint a Susquehannas és Citadel Securities valós időben próbálják jelezni a lejátszódó folyamatokat.

Rengeteg olyan rendszert próbálnak létrehozni, amely előre tudja jelezni a tőzsdei folyamatokat, ilyen például a medium.com-on a „Momentum Trading off Sentiment from r/wallstreetbets” elnevezésű oldal, de itt van például az algotrading101.com is.

Az intézményi befektetők stratégái monitorozva a lakosság lépéseit nyomon tudják követni a piacot a kereskedés volumene és iránya alapján, de amíg volt Robintrack.net, jóval könnyebb dolguk volt.

Amíg élőben lehetett követni az eseményeket az amerikai brókernél, addig a kisbefektetők mellett más nagy pénzügyi cégeket, nagybefektetőket is vonzott. A főiskolai mellékprojektként 3 hónap alatt létrehozott weboldal már nem ad naprakész információkat, de bőven találhatunk olyan platformokat, ahol nyomon tudjuk követni a lakossági hangulatot. Viszont ne feledjük, hogy rajtunk kívül már az intézményi befektetők is komoly energiát tesznek abba, hogy figyeljék ezeket a csatornákat.

(Bloomberg)

Címlapkép:© 2019 SOPA Images via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbanvarga
koronavírus orvos
varga
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bikuci