maci
Befektetés

Folytatódott az esés a tőzsdéken

Portfolio
A Fed elnökének, Jerome íPowell szavaira ma esnek a piacok.A jegybankelnök a tengerentúli fiskális stimulus szükségességére hívta fel a figyelmet. Az európai piacok is csökkenéssel nyitottak, a német tőzsde 1,5 százalékkal került lejjebb. A délutánra fordulva mérséklődött az esés Európában, az Egyesült Államokban viszont komoly esések bontakoztak ki. A BUX is esett, a magyar tőzsde 0,76 százalék mínuszban zárt,míg az OTP közel 0,3 százalékkal került lejjebb. Az három nagy amerikai indexet mindegyike csökkent.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Esett Amerika

Az Dow 0,5%-ot esett, az S&P 500 index végül 0,8%-os mínuszban fejezte be a napot. A legnagyobb esést a Nasdaq mutatt, 1,3%-kal került ma lejjebb.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mínuszban az indexek

A vezető amerikai indexek ledolgozták a nyitás után összeszedett zakó egy részét, az indexek közül a Nasdaq 1,9, az S&P 500 1,2, a Dow Jones Index viszont már csak 0,6 százalékos esést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mínuszban zárt a magyar tőzsde

A BUX 0,76 százalékos csökkenéssel zárt a mai napon, a blue chipek közül a Mol tegnapi záróértékén zárt, míg a Magyar Telekom, az OTP és a Richter is esett. A Magyar Telekom közel fél százalék, az OTP 0,29 százalék, míg a Richter alulteljesítve a magyar piacot 2,05 százalékkal csökkent.

BUX

Megnyugodott Amerika, visszahúzták az indexeket

A nyitásban nagy volt az ijedtség, az S&P 500 már 2 % feletti esést mutatott, míg a Nasdaq 3 százalék felett is zuhant, ám mostanra visszahúzták az indexeket. A Nasdaq közel 1,5 százalék mínuszban van, az S&P 500  és a Dow 1 százalékkal került lejjebb.

nasdaq

Mérsékelten esnek az európai piacok

A nyitásban nagyot estek az a tengerentúli indexek, azonban az európai piacok felülteljesítenek.

A tőzsdék, bár mínuszban tartózkodnak, az esések mértéke nem óriási. A BUX a mezőny második felében tartózkodik, enyhén alulteljesíti az európai átlagot.

A Tesla sem teljesít jól

A Tesla nagy volatilitást mutat, nem ritkák a plusz 10, de a mínusz 10 százalékok sem. A mai kereskedésben jelenleg közel 4.5 százalékkal került lejjebb a cég árfolyama, amely a Teslánál nem számít extrém mozgásnak.

tsla

Esik a tech szektor

A FAANG cégek árfolyama is csökken, mind az 5 cég csökkenést mutat, jelenleg az Apple és az Amazon vezeti az esést. A Netflix jól tartja magát, jelenleg 1,3 százalékkal került lejjebb.

Esnek a piacok Amerikában

A három nagy tengerentúli piac jelentős esést mutat nyitásban, a Nasdaq közel 2 százalék mínuszban van, miközben az S&P 500 1,4 százalékot esett, a Dow valamennyire tartja magát, de 1 százalékkal csökkenést mutat.

nasdaq

Zuhan a Nasdaq

Még el sem kezdődött a kereskedés, de a Nasdaq már most közel 2,6 százalék mínuszt halmozott fel. A határidős piacokon jelentős esés látszik, a Nasdaq már 11 000 pont alatt van.

ndx

860 000 új segélykérelem az Egyesült Államokban

A mai adat kissé rosszabb lett a vártnál, az elemzők 850 000 új segélykérőt válószínűsítettek.

A tengerentúli határidős piac egyre nagyobb mínuszban van, az S&P 500 3330 pont körül nyithat, mely közel 1,7 százalékkal van a tegnapi záróára alatt.

spx

Jelentősen csökkent a tartósan munkanélküliek száma az Egyesült Államokban egy hét alatt

Tovább csökkent az új segélykérelmek száma az Egyesült Államokban a szeptember 11-i héten, és már tartósan egymillió alatt van a számuk. A tartósna munkanélkülieknél jelentős csökkenés láthatunk.

Tovább a cikkhez

Esik az S&P 500, a Nasdaq és a Dow is

A tengerentúli piacnyitáshoz közeledve rovábbra is mínuszban áll a három nagy index. Az S&P 500 1,22 százalékkal, a Dow 0,9 százalékkal, míg a Nasdaq közel 1,8 százalékkal van a tegnapi záróértéke alatt.

spx

Esik az európai bankszektor

Az európai bankoknál kifejezetten rossz hangulat uralkodik, az összes nagyobb bank részvénye esik. Az OTP is esik, a vállalat részvényei 0,7 százalék mínuszban állnak.

Horvátoknak adná el a Bugattit a Volkswagen

A német Manager Magazin úgy tudja, hogy a Volkswagen konszern megválna a sportautógyártó márkájától, a Bugattitól.

Tovább a cikkhez

Javult a hangulat Európában

A délutánra fordulva javult a hangulat Európában, a mínuszok mérséklődtek, de az irányt a tengerentúli piacnyitás fogja meghatározni. A határidős piacon a 3 nagy index mindegyike negatív tartományban mozog, az esés nagysága mindhárom index esetében 0,9-1,1 százalék.

Ez most a tőzsdeguruk, milliárdos üzletemberek és politikusok kedvence

Ismét visszatért a színre a Wall Street régi-új kedvenc befektetési formája, a biankó vállalat. Sok év eltelte után újra berobbantak a piacra és egyre inkább a köztudatba ezek a meglehetősen furcsa tőzsdei cégek. A befektetők egyelőre megőrülnek érte idén, de mik ezek a sokszor SPAC-nek rövidített vállalatok, hogyan működnek és miért lettek ilyen népszerűek hirtelen?

Tovább a cikkhez

Továbbra is gyenge az OTP

A magyar bankpapír továbbra is gyenge teljesítményt mutat, az egész héten szenvedő árfolyam ma sem talált magára. Régiós összevetésben is gyenge a részvény teljesítménye, és a BUX-ban is gyengén szerepel.

A vállalat a mai kereskedésben jelenleg közel 1 százalék mínuszban tartózkodik.

Csalódást keltő autóértékesítési számok Európából

A júliusi javuló számok után augusztusban újra közel 20 százalékkal csökkent az új autó eladások száma, a csökkenés majdnem mindenhol jelen van, Magyarországon például harmadannyi autót adtak el, mint tavaly ilyenkor. Cikkünkben részletesen is foglalkozunk a V- alakú felpattanás esélyével, egyes országok eladási adataival havi és évi bontásban, és megmutatjuk mely márkák hogyan teljesítettek az évben.

A rossz nemzetközi hangulatban az autóipari részvények árfolyama is esik, a német autógyártók papírjai vezetik a sort, de a PSA csoport is mínuszban tartózkodik.

Kijózanító pofon, biztató hónapok után újra zuhannak az autóeladások Európában

A biztató júliusi eladási adatok után egy újabb kiábrándító értékesítési statisztika jelent meg az európai autóeladásokról, miközben júliusban már közel annyi autót adtak el Európában, mint egy évvel korábban, augusztusban újra közel ötödével csökkent az értékesítés. Részben arról lehet szó, hogy a tavasszal elhalasztott vásárlásokat az első nyári hónapban pótolták be, összességében azonban az autóeladások akár tartósabban alulmúlhatják a korábbi eladásokat. Egy ország kivételével minden uniós országban csökkentek az eladások, Magyarországon közel harmadával kevesebb autót adtak el, Romániában lefeleződött az autópiac. Csupán két márkacsoport, a BMW és Hyundai tudta növelni az eladásait augusztusban, a legnagyobb visszaesést két japán márka, a Mazda és a Mitsubishi könyvelte el.

Tovább a cikkhez

Mindenhol rossz a hangulat Európában

Egységesen esnek az európai piacok, a tegnapi Fed sajtótájékoztató után eladási hullám söpört/söpör végig a világ tőzsdéin, a befektetők a biztonságos fedezéknek tartott dollárba menekülnek, de többek közt esik az arany, az ezüst, a bitcoin és a nyersolaj ára is. Az európai tőzsdék közül a portugál és a szlovén minimális elmozdulást mutat, azonban a holland tőzsde vezetésével az irány egyértelmű. A német DAX 1,5 százalék mínuszban van, de 1 százalék feletti esést láthatunk a francia, lengyel, belga és svájci indexekben is. A magyar tőzsde 0,8 százalék mínuszban van.

Mínuszban nyitott a DAX,esik a BUX is

A kereskedés kezdetén rossz a hangulat, az index 1,5 százalékos mínuszban nyitott, míg a BUX a kereskedés első perceiben már 0,6 százalékkal került lejjebb.

dax
BUX

Eséssel nyithat a DAX

  • A tegnapi nap napon belül még emelkedést láttunk, a Dow Jones kivételével a nagy tengerentúli indexek estek. Az S&P 500 0,46 százalékkal került lejjebb, de a Nasdaq nagyobb pofont kapott 1,67 százalékot esett. A tegnap kiadott FED kamatdöntés nem okozott meglepetést, az irányadó kamatszint változatlan maradt, és kamatemelésre a központi bank előrejelzése szerint 2023-ig nem kell számítanunk. A piacok lefordulásában mégis szerepet játszott a jegybank, hiszen Jerome Powell a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón kifejtette, hogy további fiskális stimilusra van szükség az amerikai gazdaság gyors talpraállásához, elsősorban a még mindig magas munkanélküliség és a kisvállalatok problémái miatt. A tech cégek estek a tegnapi kereskedésben közel 2-3 százalékos mértékben, viszont  Snowflake IPO-ja elképesztő sikert hozott, a részvények árfolyama több mint 110 százalékot száguldott az első kereskedési napon.
  • Az ázsiai tőzsdék sem fogadták pozitívan Powell szavait, a Nikkei 0,6 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde közel 1 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 1,61 százalékot gyengült. Ázsia más részein sem volt szebb a kép, a dél-koreai Kospi 1,24 százalékot esett, míg az ausztrál index 1,11 százalékot gyengült. A japán jegybank mai kamatdöntésén helybenhagyta a kamatszintet, azonban figyelmeztetett, hogy a japán gazdaság még mindig sérülékeny és „súlyos helyzetben” van a koronavírus hatása miatt.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, mindhárom nagy tengerentúli index 1 százalék körüli esést mutat a határidős kereskedésben, a határidős DAX közel 0,6 százalékos gyengülést vetít előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • A csütörtök magyar szempontból szinte eseménytelen lesz, az MNB egyhetes betéti tendert tart, míg az ÁKK kötvényt bocsát ki. A mai nap a nemzetközi makrogazdasági adatok közül az eurozóna augusztusi inflációja mellett az angol jegybank dönt a kamatokról, míg a szokásos amerikai munkanélküli adatok délután fél 3-kor jelennek meg.
  • Az olaj ára lejjebb került ma reggel, az októberi leszállítású WTI 1,17 százalékos esést követően 39,71 dollárnál jár. Az arany árfolyama is lejjebb került, a sárga nemesfém jegyzése 1944,6 dolláron áll.
  • A forint gyengült ma az euróval és a dollárral szemben is, egy euró 359,58 forintba kerül, míg egy dollárért 305,5 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép:(c) Copyright 2020, dpa (wwwdpa.de). Alle Rechte vorbehalten via Getty Images

Jó hír a Masterplasttól: sokkal jobb lehet az idei év, mint amire korábban számítottak

Jelentősen felfelé módosította idei eredményvárakozásait a Masterplast a tavaly decemberben megfogalmazott tervekhez képest, amit az alaptevékenység kedvező alakulásával, valamint a júliusban indult németországi gyár eredményhatásaival indokolnak.

Tovább a cikkhez
Találd meg a neked való befektetési alapot!
traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kereskedő számítógép trader