Befektetés

Equilor: Meredek emelkedésnek indultak a számok Európában, Ázsia ismét jobban tartotta kordában a fertőzöttséget

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Equilor Alapkezelő írását olvashatják:

"A járványhelyzet Európában és a tengerentúlon is romló tendenciát mutat. Az USA-ban ismét elindultak az esetszámok felfele, kontinensünk keleti részén pedig több ország is szigorúbb lezárásokat vezetett be. A legtöbb helyen igyekeznek megtartani a gazdaságok kulcsfontosságú területeinek működőképességét. Németországban, ahol eddig kiemelten jól kezelték a helyzetet, a héten jelentették be az újabb szigorításokat. Egyelőre ezek nem a tavaszi lezárást jelentik, de egy drasztikus romlás esetén a régiónk bizonyos országaiban nem tartják kizártnak a döntéshozók a teljes lezárást sem. Ezen folyamatok lentebb hozták az indexeket, ám még így is éppen pozitív tartományban van idén S&P 500.

Ázsiában eközben javuló tendencia látható, a szeptemberben közel 100 000 napi esetet számláló Indiában úgy tűnik sikeresen tudták visszaszorítani a járványt. Az európai kontinensen a kieső növekedést így valamelyest tompíthatja a világ másik felén a termelés és fogyasztás ismételt felfutása. Összességében rosszabbnak néz ki a helyzet a téli időszakra tekintve, egyre sürgetőbb egy újabb kezelési eljárás megtalálása vagy a vakcinák felől egy pozitív hír kijövetele. A piacokat a jövő heti amerikai elnökválasztás sem nyugtatja meg. A jelöltek között ismét szoros versenyre számíthatunk, ugyanakkor pozitív, hogy a CNN hírportál értesülései szerint már közel 70 millió fő adta le előzetesen a voksát, ami csökkenti a választás napján a tömeget.  

A héten az EKB változatlanul hagyta a kamatokat és elkötelezte magát amellett, hogy a fennálló programokat legalább a járvány végéig fenntartsa. A kötvénypiacon továbbra sem tapasztalható nagy elmozdulás a hozamokban, ezeket igyekeznek menedzselni a jegybankok, ám ezzel a régióban általában negatív reálkamatok a jellemzőek továbbra is. Az MNB októberben sem emelt kamatot, a forint így a szintén alacsony kamattal rendelkező régiós devizákkal együtt a tavaszi szintek közelébe gyengült. Innen az előző hónapban sikeresen visszafordult, kérdéses, hogy ezt ismét meg tudja-e tenni. A kockázatok növekedéseinek következtében enyhén emelünk a kötvényarányokon.

A rövid távú kilátások romlottak, az amerikai döntéshozók nem tudtak megegyezni a választásokra beígért újabb stimulus-csomagról. Ezt nem fogadták pozitívan a befektetők és profitrealizálás mellett döntöttek, mely az európai indexeket is lentebb húzta. Bár a régiós jelentések a nyomott várakozások ellenére pozitív meglepetéseket hozhatnak, egyelőre ezeket az egészségügyi helyzet aktuális állapota felülírhatja. A választási bizonytalanság és a romló járványhelyzet miatt az általános részvénykitettségből visszaveszünk.

Az olajat nem tudták megtartani a nyári támasz szintek, októberben tovább csökkent az árfolyama. A nemesfémek visszapattantak az előző havi beszállási szintjeinkről, melyre a héten ismét visszatértek. Egyelőre változatlan a megítélésünk, melyet a várható további monetáris lazítások is megerősítenek. Nemesfém kitettségünk arányán ismét növelünk. A portfolióban az alternatív befektetési formák közül a többi arányait változatlanul hagyjuk."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
trader23