2021 befektetés
Befektetés

Előzés a befektetések piacán: több pénzt kezelnek az ETF-ek, mint az indexkövető alapok

Portfolio
A tőzsdén kereskedett alapok kezelt vagyona most először haladhatta meg a hagyományos, indexkövető alapokét, előbbi kategóriában tavaly már közel annyi pénzt kezeltek, mint az indexkövető társaikban, idén pedig jelentős tőkék áramlottak be – számol be a hírről a Financial Times.

Az ICI számaira hivatkozva a lap azt írja, hogy a passzívan kezelt alapokban lévő vagyon tavaly átlépte a 15 ezermilliárd dollárt, ezen belül az ETF-ek vagyona 7,71 ezermilliárd dolláron tavaly év végén, nem sokkal lemaradva az indexkövető hagyományos alapokban kezelt 7,76 ezermilliárdtól. Ez a kis különbség is eltűnhetett mostanra és az ETF-ek átvehették a vezető helyet, ugyanis idén jelentős pénzek áramlottak a kategóriába.

Az ICI hivatalos számai még nincsenek meg az előzésről, de az ETFGI adatai szerint az ETF-ekben kezelt vagyon március végén 8,33 ezermilliárd dollár volt világszerte.

Az ETF-ek egyre népszerűbbek, az idősebb unokatestvéreinek is mondható hagyományos indexkövető alapok iránti kereslet azért is csappanhatott meg, mivel ezek csak a nap végén engedik a tőke ki és beáramlásokat, míg a két évtizeddel később feltalált ETF-ek úgy működnek, mint egy hagyományos tőzsdei termék, tehát a befektetők  bármikor ki- és beszállhatnak a vonatra.

 Az ETF-ek további előnye a hagyományos alapokhoz képest az alacsonyabb díjak és költségek, Amerikában erre még rájön az ETF-ekhez kapcsolódó adóelőny a hagyományos alapokhoz viszonyítva.

Számosságukat tekintve minden esetre az ETF-ek már régen megverték az indexkövető alapokat: tavaly év végén globális szinten 6725 ETF volt elérhető, szemben a 3196 hagyományos idexkövető alappal.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tőzsde - Bull Bear
spar
mnb
hongkong saját fotó
hacker
ether bánya

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
ether bánya