medvetozsdebika_frankfurtitozsde
Befektetés

A legrosszabb idei napja volt hétfőn az amerikai tőzsdéknek, szakadt az olaj és a bitcoin is

Portfolio
Nagy mínuszok voltak ma az európai tőzsdéken és az erősen negatív hangulat átterjedt Amerikára is, amelynek legfőbb oka a koronavírus-járvány erősödésével várhatóan járó újabb korlátozások réme. Ez az eddig egyébként is jól teljesítő részvénypiacokon biztonsági eladásokat is generál, másrészt az olajpiacot is magával rántotta. utóbbiban szerepe van a hétvégi OPEC-megállapodásnak is, ami a kínálati oldalt támasztotta meg. A vezető olajfajták 6-7%-os szakadást mutattak, a menedékkeresés jegyében pedig az amerikai 10 éves kötvényhozam öthavi mélypontra, 1,2% alá bukott. A bitcoin már hetek óta gyengélkedik és a negatív részvénypiaci hangulat alól a jelek szerint nem tudja kivonni magát, így a kritikus 30 ezer dolláros szint közelébe bukott, a még nagyobb esés lehetősége pedig az altcoinok piacát még tovább húzta a mélybe.

Volt egy kis szépítés zárásra, de még így is csúnya lett a vége

Feltehetően a napon belüli shortpozíciók zárása okozta azt az utolsó negyed órában, hogy kicsit enyhült a vezető indexek mínusza, de összességében még így is kellemetlenre sikeredett a zárás. A Dow Jones például 2,1%-os eséssel fejezte be a napot, ami tavaly október óta a legnagyobb egynapi esést jelenti. Az S&P500 1,6%-os, a Nasdaq 1,1%-os esést produkált.

A 10 éves amerikai kötvényhozam a menedékkeresés jegyében öthavi mélypontra, 1,17%-ra esett, és ebbben a gazdaság újbóli lassulásától való félelmek is szerepet játszottak, hiszen a járvány erősödése miatt már Amerika egyes államaiban is voltak újra korlátozások.

A bitcoin egyelőre továbbra is a kerek 30 ezer dolláros szint felett tudott megkapaszkodni, 30600 dollár körül, de a grafikon alapján továbbra is benne van a pakliban egy nagyobb szakadás a 20 ezer dolláros régióba.

Triplázódó amerikai fertőzésszám: könyörög az embereknek Joe Biden, hogy oltassák be magukat

Az egy hónappal ezelőttihez képest triplázódott az új koronavírus-fertőzöttek esetszáma mostanra, a kórházba kerülési ráta pedig 21%-kal ugrott meg, mindez pedig arra sarkallta az amerikai elnököt, hogy hétfői beszédében könyörögjön: minél többen oltassák be magukat.

Tovább a cikkhez

Még mindig csúnya mínuszokról beszélünk

Az amerikai részvénypiacok zárása előtt negyed órával a Dow még mindig 2,4%-os esést mutat, azaz idei legrosszabb napját készül zárni. Az S&P 2%-os, a Nasdaq 1,4%-os esésben jár. A WTI olajfajta 8%-os szakadást mutat, a VIX-index 33%-ot ugrott 24,5%-ra, ami jól jelzi a piac idegességét.

Szakadnak az amerikai piacok, az olaj és a bitcoin is

Az eddig folyamatosan emelkedő, történelmi csúcs körül járó amerikai részvényindexeknél egyébként is ért már egy egészséges korrekció, amit most a jelek szerint a járvány fellángolásától való aggodalmak nagyítottak fel. Amerikában egy hónap alatt háromszorosára ugrott a napi átlagos új fertőzöttek száma (30 ezer fölé), a betegség főleg az oltatlanok között terjed. Mindez oda vezetett, hogy idei legnagyobb egynapi esésével készül zárni a Dow Jones (most 2,6%-os a mínusz mértéke). Az S&P500 2,1%-os, a Nasdaq 1,5%-os mínuszban jár.

A hétvégi OPEC-alku, illetve a járvány miatt várható korlátozások együttesen lefelé húzták a mélybe a vezető olajfajtákat és a légiszektor, közlekedés cégeit. A z északi-tengeri Brent 7%-os, az amerikai WTI inkább 8%-os szakadásban van a pénteki záráshoz képest.

A negagív hangulat a hetek óta gyengéledő bitcoint is magával rántotta, most 3,6%-os az esés mértéke 24 óra alatt, a jegyzések 30600 dollár körül hullámoznak. A 29-30 ezres támasz szint letörése további nagy zuhanást hozhat, akár 20 ezer dollár körülig is, így az ettől való félelem miatt a befektetők folyamatosan táraznak ki az altcoinokból hetek óta, így közöttük ma is, illetve az utóbbi hetekben is jelelmzően nagyobb volt az esés, mint a "főtermékben", a bitcoinban.

Az arany a menedékkeresés jegyében most viszonylag jól teljesít, csak 0,1%-os csökkenést mutat a pénteki záróértékéhez képest, az árfolyam 1808 dollár körül mozog. Szintén a menedékkeresés jegyében a 10 éves amerikai kötvényhozam öthavi mélypontra, 1,19%-ra csökkent.

Bő egyhavi mélypontra ütötték az olajat, több ok miatt fordult a kocka

Több mint hat százalékkal csökkent, így másfél havi mélypontra került a kőolaj világpiaci ára azután, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport vasárnap megállapodott a kitermelés növeléséről. A befektetők attól tartanak, hogy túlkínálat alakul ki az olajpiacokon, miközben számos országban újra fellángolt a koronavírus-járvány.

Tovább a cikkhez

Kiegyeztek a nagyhatalmak, a befektetők meg alaposan megütötték az olajat

Az olajnagyhatalmak vasárnap sikeresen megegyeztek egymással arról, hogy a még meglévő 5,8 millió hordónyi megszorítást 2022 szeptemberéig fokozatosan kivezetik. A termelés növelése pedig augusztusban folytatódik. Emellett ma alaposan elromlott a tőzsdei hangulat, amelyben megütötték az olajat is a befektetők, akik igyekeznek szabadulni minden kockázatos eszköztől. A hosszabb távú kilátások azonban egészen más képet festenek, mint a mai pánikhangulat.

Tovább a cikkhez

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,5 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkedéssel fejezték be a mai kereskedést, az OTP 0,3 százalékot gyengült, a Mol 3,8 százalékot esett, a Richter 2 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékos pluszban zárt.

750 pontos mínuszban a Dow

Tovább eszkalálódott az esés az amerikai tőzsdéken, a Dow már 2,2 százalékos mínuszban van, ami közel 750 pontos esésnek felel meg. Az index komponenseit tekintve egyedül a P&G tartja még magát, a leggyengébben a Boeing teljesít (-5,5%), de az olyan cégek árfolyama is 3 százalék fölötti esést mutat, mint az American Express, a Cheveron, vagy a Goldman Sachs.

Mindeközben Európában már a kereskedési idő végéhez közeledünk és az eladói nyomás továbbra sem enyhül, a DAX és a CAC már több mint 3 százalékos mínuszban van, míg a BUX relatíve jól tartja magát a maga 1,6 százalékos esésével.

Ütik a kriptovalutákat, kritikus szinthez közelít a bitcoin

Alaposan elromlott a hangulat ma a világ tőzsdéin, amelyet a delta vírusvariáns terjedése okoz, így csúnyán lefordult a német, a brit és a francia börze is a vezető részvényindexek közül. Az általánosan kedvezőtlen piaci hangulattal együtt esnek a kriptovaluták is, többek között a bitcoin, az ethereum, illetve az XRP és a dogecoin is.

Tovább a cikkhez

Ütik a kriptovalutákat, kritikus szinthez közelít a bitcoin

Alaposan elromlott a hangulat ma a világ tőzsdéin, amelyet a delta vírusvariáns terjedése okoz, így csúnyán lefordult a német, a brit és a francia börze is a vezető részvényindexek közül. Az általánosan kedvezőtlen piaci hangulattal együtt esnek a kriptovaluták is, többek között a bitcoin, az ethereum, illetve az XRP és a dogecoin is.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde, ütik a Molt

A magyar tőzsde is kiveszi a részét a mai esésből, a BUX 1,5 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül a leggyengébben a Mol teljesít, ami részben az olajár csökkenésének tudható be, a Brent olajtípus árfolyama 3,5 százalékot esett ma, miután a olajkartell megegyezett a kitermelés növeléséről, ami a kínálati oldalról lefelé nyomja az árat, de a vírus újbóli terjedése a keresleti oldalon is problémákhoz vezethet. A hagyományosan defenzív Magyar Telekom és a Nyomda is jól tartja magát a mai esésben, a CIG Pannónia pedig egyenesen kiemelkedik, miután a cég ma leleplezte ötéves stratégiai tervét.

Eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 1,5 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,4 százalékot esett. A kedvezőtlen piaci hangulat annak tudható be, hogy a befektetőket aggasztja a koronavírus delta variánsának globális terjedése annak ellenére, hogy a vakcinák széles körben elérhetők. Elsősorban azok a szektorok teljesítenek gyengén, amelyeknek a leginkább kedvező lenne az újranyitás, mint például az utazási cégek. Mindeközben a kötvényrali tovább folytatódott, amivel az amerikai hosszú hozamok tovább csökkentek, így jelenleg 1,2 százalékon áll a 10 éves amerikai államkötvény hozama.

A kriptovalutákat sem kímélik

Az általánosan kedvezőtlen tőkepiaci hangulattal esnek ma a kriptovaluták, a bitcoin árfolyama 3,2 százalékkal került lejjebb, így a jegyzés egyre közelebb került a technikai szempontból kulcsfontosságú 30 000 dolláros szinthez.

Gyakorlatilag az egész kriptopiacot sújtja a mai esés, a legnépszerűbb kriptopénzek közül az ethereum árfolyama 3,5 százalékot esett.

Az XRP árfolyama 4,7 százalékos mínuszban van.

Elon Musk kedvenc kriptovalutájának, a dogecoinnak jegyzése 4,3 százalékkal került lejjebb.

Egyre csúnyább

A délután második felére sem enyhült a nyomás a tőzsdéken, 1,5-3 százalék közti mínuszban vannak a vezető európai részvényindexek.

Szektorokat tekintve gyengén teljesítenek az európai autógyártók.

Csúnya mínuszokat látni a legnagyobb európai bankok részvényeinek esetében is.

A légitársaságokról és utazási cégekről ebben a cikkünkben is írtunk, azóta viszont továbbra eszkalálódott az esés.

Üdítő kivételt képeznek ma a távközlési cégek részvényei, amelyek hagyományosan defenzívnek tartanak, és közülük több a mai esésben is jól állja a sarat, a Magyar Telekom például 0,9 százalékos pluszban van.

Jön az év egyik legjobban várt tőzsdei kibocsátása – 35 milliárd dolláros cég lehet a Robinhood

Az elmúlt hetekben már sok információt megtudhattunk a tőzsdei bevezetés előtt álló Robinhoodról, most az is kiderült, hogyan áraznák a céget.

Tovább a cikkhez

Gyenge nyitás jöhet Amerikában

A nemzetközi hangulattal összhangban gyenge nyitás jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 1,4 százalékos esése mellett, az S&P 500 1,1 százalékos mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,8 százalékos gyengüléssel vághat neki a napnak.

Gyengélkedik a magyar tőzsde is

A kedvezőtlen európai hangulattal együtt esik a magyar tőzsde is, a BUX 1,1 százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül esnek, a leggyengébben a Mol teljesít, amelyben nagy szerepe van az olajár esésének is. Mindeközben továbbra is kifejezetten jól teljesít a CIG Pannónia, amely ma hozta nyilvánosságra 5 éves tervét.

Mindeközben az európai piacokon továbbra is csúnya mínuszokat látunk, több mint két százalékot esett a kontinens vezető gazdaságainak benchmarkjai közül a német DAX és a francia CAC is.

Közel 15 milliárd dolláros akvizíciót jelentett be a Zoom

A Zoom Video Communications bejelentette, hogy 14,7 milliárd dolláros, teljes egészében részvényekből álló megállapodást kötött a felhőalapú call centereket üzemeltető Five9 megvásárlásáról, ami a cég eddigi legnagyobb akvizíciója - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Esik az olaj

Több mint egy hónapos mélypontra esett ma az olaj ára hétfőn, a WTI típus jegyzése ma 2,1 százalékkal csökkent, míg a Brent árfolyam 1,8 százalékot esett. A világgazdaság fellendülésének fényében kitermelésük jelentős növelésében állapodtak meg az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap tartott online tanácskozásukon. A döntés értelmében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport augusztustól kezdve minden hónapban napi 400 ezer hordóval növeli a kitermelését, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást. Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra és értékelik a szakminiszterek. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

Felpattant a CIG Pannónia

Annak ellenére, hogy a piacon kifejezetten rossz hangulat uralkodik, a a CIG Pannónia árfolyama 2,5 százalékot emelkedett a mai kereskedésben. Az árfolyammozgás mögött az áll, hogy a cég ma bemutatta 5 éves stratégiai víziója, mely szerint a következő 5 évben dinamikus növekedést ér el prudens, kompozit biztosítóként. A CIG Pannónia új termékeiből származó díjbevételek 2023-ra elérhetik a 25,3 milliárd forintot, 1-1,5 százalékos piaci részesedés mellett a nem-élet szegmensben - derül ki a társaság ma közzétett ötéves stratégiai tervéből.

Egyre csúnyább az esés az európai tőzsdéken

Egyre csúnyább esés bontakozik ki az európai tőzsdéken, vezető európai részvényindexek közel 2 százalékos esésben vannak. A piaci hangulatra elsősorban a járványügyi aggodalmak vannak hatással, hiszen a vakcinaprogram ellenére ismét emelkedik a koronavírusos esetek száma a kontinens több országában.

Aggasztó hírek érkeztek a járványfrontról, ezeket a részvényeket alaposan megütötték

Kifejezetten rossz hangulat uralkodik ma a tőzsdéken, ami részben annak tudható be, hogy ismét előtérbe kerültek a járványügyi aggodalmak azt követően, hogy a kontinens több országában újra romlik a helyzet, a briteknél például a napi új eseteket bemutató járványgörbe már meghaladta az előző hullám felét. Mindeközben több országban újabb korlátozások léptek érvénybe, de például a britek pont mától lazítottak. A romló járványhelyzetről szóló híreket követően a befektetők elkezdték ütni az esetleges újabb korlátozásoknak leginkább kitett részvényeket, mint például a légitársaságok papírjait.

Tovább a cikkhez

Mínuszban Európa

Eséssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,8 százalékos gyengülése mellett, a CAC 1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 1,1 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 1,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,9 százalékot esett. A piaci hangulatra elsősorban a koronavírusos esetszámok globális növekedése nyomja rá a bélyegét, ezt láttuk ma reggel Ázsiában is, ahol számos ország küzd a vírus delta variánsának megfékezésével. Európában több ország, köztük Franciaország, Hollandia, Görögország, és Spanyolország is újabb korlátozásokat vezetett be múlt héten. Mindeközben egyébként a britek pont, hogy mától feloldják a távolságtartásra és a gyülekezésre szóló korlátozásokat, pedig 50 000 környékén jár a napi új fertőzésszám.

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül mínuszban indítják a napot, az OTP 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,8 százalékot esett, a Richter 0,1 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszban van.

Megerősítette az AutoWallis hitelminősítését a Scope Ratings, 6 milliárd forintos zöldkötvény-kibocsátás jöhet

Hatmilliárd forint összegben bocsáthat ki zöldkötvényeket az AutoWallis az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében, miután a Scope Ratings megerősítette a társaság B+ hitelminősítői besorolását. A tőzsde autós vállalata a kibocsátást július 23-án zárt körben tervezi, a befolyó összeget a korábban elfogadott Zöld Finanszírozási Keretrendszerben lefektetett elvek mentén kívánja felhasználni.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére megy a hírességeknek méregdrága öltönyöket készítő Zegna

Az olasz luxusdivatcsoport, az Ermenegildo Zegna megállapodott arról, hogy SPAC-en keresztül tőzsdére megy az Egyesült Államokban. A tranzakció után a vállalat piaci értéke 3,2 milliárd dollár lehet, írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés

  • Az amerikai tőzsdék eséssel zártak múlt pénteken, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,9 százalékkal, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal került lejjebb. A Wall Street-i gyenge teljesítmény jó része a nagy technológiai részvényeknek, például az Apple-nek és az Amazonnak, valamint a bankpapíroknak és a fogyasztói kiadásokra támaszkodó vállalatoknak volt betudható. Az energetikai és iparvállalati részvények szintén hozzájárultak a piaci visszahúzáshoz, ellensúlyozva az egészségügyi és közüzemi vállalatok pozitív teljesítményét.
  • Az ázsiai piacokon hétfőn kifejezetten rossz hangulat uralkodott, miután a befektetőket aggasztja, hogy a régió több országában tovább emelkedett a koronavírusos esetek száma, ami gyengítheti az egyébként is lassuló gazdasági kilábalást. A vezető indexeket tekintve, a Nikkei 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 0,1 százalékot gyengült, a hongkongi index pedig 1,5 százalékot esett. Ázsia más részein is kedvezőtlen volt a hangulat, a szingapúri tőzsde 0,9 százalékot gyengült, míg a dél-koreai Kospi szintén 0,9 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek esnek, a határidős DAX pedig 0,7 százalékos mínuszt vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Csendesen indul a hét a makroadatok szempontjából, hétfőn mindössze az Eurostat májusi építőipari adata érdemel említést. Ezt leszámítva semmilyen lényeges esemény nem lesz.
  • Az olaj árfolyama 0,6 százalékkal került lejjebb, így a Brent ára hordónként 73,1 dollár, míg a WTI típus 71,3 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos pluszban áll, 1811,2 dolláron. Az olajár esése részben azzal magyarázható, hogy az OPEC+ végül hosszas tárgyalások után megegyezett, így szeptembertől napi 5,8 millió hordóval fogja növelni a kitermelését.
  • A forint árfolyama ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, egy euró ára 359,4 forint, míg a dollár 304,5 forintba kerül.

Ma teszi közzé második negyedéves számait az IBM.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
bullbear