bullbear
Befektetés

Kedvező inflációs adat érkezett, mégis mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma komolyabb elmozdulásokat nem láthattunk, Európa tőzsdéin ugyancsak az iránykeresés volt jellemző. A nap vállalati sztoriját az AutoWallisnál láthattuk: az OTP elkezdte követni a céget és közzétett egy elemzést, amely alapján közel 50 százalékos felértékelődési potenciált látnak a részvénynél, az írás hatására komoly rali indult a midcapnél. Érkezett ma egy fontos gazdasági adat is, a várt 0,4 százalék helyett havi alapon „csak” 0,3 százalékkal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a júliusi fél százalékos növekedés után. Ezt követően kifejezetten jó hangulatban indult a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a késődélutáni órákban azonban elromlott a hangulat és végül mínuszban zártak a vezető részvényindexek.

Mérsékelt mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

A nap végére a Dow Jones 0,84 százalékkal, az S&P 500 0,57 százalékkal, míg a Nasdaq 0,45 százalékkal került lejjebb. A teljesítmény annak ellenére volt gyengébb, hogy a vártnál kedvezőbben alakultak az inflációs adatok, bár év/év alapon az 5,3 százalékos CPI emelkedés azért továbbra is magas. Jobban zavarhatja jelenleg a befektetőket a gazdasági növekedés esetleges lassulása, illetve az, hogy hogyan alakulnak majd a harmadik negyedéves vállalati eredmények.

Komoly mínuszban zárt a magyar tőzsde

A BUX index végül 1 százalékos mínuszban fejezte be a napot, ezzel sereghajtó volt a kontinensen. Ami a blue chipeket illeti, az OTP részvényei 1,7 százalékkal, a Mol papírjai pedig 0,1 százalékkal kerültek lejjebb, míg a Richter jegyzése 1,2 százalékot esett, a Magyar Telekom azonban feljebb tudott kerülni 0,1 százalékkal. A nap vállalati sztoriját az AutoWallisnál láthattuk: az OTP elkezdte ugyanis követni a céget és közzétettek egy elemzést is, amely alapján közel 50 százalékos felértékelődési potenciált látnak a részvénynél, az írás hatására komoly rali indult a midcapnél, végül 12,3 százalékos pluszban zárt a papír.

Kedvező piacnyitás a tengerentúlon

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,2 százalékos erősödése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. 

Érkezett ma egy fontos, befektetői hangulatot vélhetően befolyásoló gazdasági adat is, a várt 0,4 százalék helyett havi alapon „csak” 0,3 százalékkal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a júliusi fél százalékos növekedés után.

Ismerd meg Elon Musk élő mémkutyáját, Flokit

Elon Musk, a Tesla cégvezére ismét felrobbantotta az internetet legújabb tweetjével, amelyben új háziállatát, "Flokit" mutatja be. Musk, aki egy időben rendszeresen tweetelt az eredetileg poénnak indult dogecoin kriptovalutáról, egy képet posztolt a kutyájáról, amely ugyaúgy Shiba Inu fajta, mint a népszerű internetes mém, a "doge".

Tovább a cikkhez

Melyek most a legérdekesebb európai részvények? - online előadás csütörtök este

Európa részvényindexei a szezonális hatások, a kissé romló belső erő és a helyenként enyhe túlvettség, valamint a gazdasági nehézségek ellenére a világ élvonalában vannak idén. Mind északon, mind nyugaton, mind a mediterrán térségben ha csökkenő lendülettel is, de még élő trendben vannak az indexek. A komponensek között szétnézve azonban már erősen differenciált a kép, és nagyon nem mindegy, hogy mely országokban, mely szektorokban és ágazatokban, milyen részvényeket veszünk a portfóliónkba. Ezt gyakran nem is a fundamentumok, hanem a piaci hangulat és várakozások határozzák meg. Webináriumunkon során megnézünk néhány olyan egyedi részvényt, amelynek a technikai elemzés szemszögéből a legnagyobb potenciállal bírnak a következő hónapokra. Az előadás végén a felmerülő kérdésekre is igyekszünk választ adni.

Tovább a cikkhez

Lassult az amerikai infláció, de még így is 5% feletti az éves index

A várt 0,4% helyett havi alapon „csak” 0,3%-kal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a júliusi 0,5%-os növekedés után,  a volatilis élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció pedig a várt és előző havi 0,3% helyett csak 0,1%-os lett.

Tovább a cikkhez

Lefordulás Európa tőzsdéin

A délutáni órákban kisebb lefordulást láthatunk a vezető európai tőzsdéken, a befektetők vélhetően a rövidesen közlésre kerülő amerikai inflációs adat apropóján fújhattak visszavonulót.

A francia CAC 0,6 százalékos mínuszban van, míg a brit és a magyar tőzsde is 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a német DAX jegyzése 0,1 százalékos mínuszt mutat.

Megállíthatatlan az AutoWallis

Ahogy azt reggel megírtuk, az OTP elkezdte az követni az AutoWallist és egy részletes elemzést is közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a vállalat részvényét - az OTP 12 havi célára 48 százalékos felértékelődési potenciált feltételez. Az írás közzététele után komoly rali indult a papírnál, ami azóta sem csillapodott, sőt: jelenleg 13,2 százalékos a plusz, ezzel együtt idén már 46,5 százalékkal került feljebb a részvény.

A befektetők kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják a papírt, az elmúlt 30 kereskedési nap átlagforgalmának már több, mint a háromszorosáért történtek tranzakciók.

awforg

Ezer milliárd dollár áramolhat még a bitcoinba Kevin O’Leary szerint

Kevin O'Leary milliárdos befektető úgy fogalmazott, hogy 2021 végére legalább meg akarja duplázni kriptopénz-kitettségét, továbbá azt jósolja, hogy "dollármilliárdok" áramolhatnak a piacra, amennyiben a kripto hivatalosan is új eszközosztállyá válik.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan a tőzsdei úthenger, de nagyon kell most figyelni az öt óriást

Köszönhetően a rekordszintű lakossági aktivitásnak az S&P 500 index töretlenül emelkedik 2021-ben. Ennek egyik jele az 50 napos mozgóátlag alatti zárások totális hiánya, a másik pedig az idei 54 alkalom, amikor élete csúcsára emelkedett a vezető amerikai index. Mindkét paraméter nagyon hasonlít 1995-re. Van azonban az idén egy veszélye is a folyamatnak, ami nem más, mint a hatalmasra nőtt öt vezető technológiai vállalat kiemelt indexsúlya.

Tovább a cikkhez

Ez lenne a kínai részvény, ami állja a szigorítások viharát?

Az elmúlt hónapok Kínával kapcsolatos hírei javarészt arról szóltak, hogy a helyi szervek sorra szabályozzák a különböző ágazatokat, legyen itt szó a technológiai szektorról, az ingatlanpiacról, az oktatásról vagy akár a gaming szektorról. Az újabb és újabb intézkedések hatására komoly esést szenvedtek el a vonatkozó vállalatok részvényárfolyamai, az elmúlt néhány nap teljesítménye alapján azonban a tech-óriások szabadesése ha nem is megállni, de legalábbis lelassulni látszik. Érdemes lehet lassan egy fontos kérdést feltenni: vajon akadhatnak most jó befektetési lehetőségek a területen?

Tovább a cikkhez

Tovább püfölik a kínai tech cégeket - kiütéses vagy pontozásos vereségbe szaladnak bele?

Egyenlőtlen és vérre menő ökölvívó küzdelem zajlik az utóbbi hónapokban a kínai hatóságok és technológiai vállalatok között. A szabályozás ebben az időszakban a Közös Jólét elnevezésű program keretében magasabb fokozatba kapcsolt és számos oldalról ütni kezdte a szektor részvényeit. A szakpolitikának alig álcázott uralkodás néhol egészen mély, operatív szintű működésbe is beleszólt, néhol általánosabb, de alapvető szintű változásokat sürgetett. A szektor tagjai részéről a reakcióra a legjobb szó a meghunyászkodás volt, ami hűen mutatja az erőviszonyokat. Bár a tech cégek kezében egyre komolyabb tőke és adatvagyon halmozódik fel, az állampárt minden további nélkül képes őket visszaszorítani, hogy a nép és saját hatalmát megőrizze és a társadalmi, gazdasági folyamatokat kontroll alatt tartsa. A részvénypiac viszont érthető módon nem szereti ezeket a lépéseket, és ez főleg a nyugati tőzsdéken jegyzett vállalatok árfolyamán látszik meg. Ezeket a piacokat elsősorban nem is az azonnali profit hatás érdekli - ami olykor nemcsak közvetett hanem marginális is - hanem a tisztességes piaci verseny és a hatékonyság rombolása. Az árfolyamokon az látszik, hogy a bizalom megingása, sőt: zuhanása tartósnak tűnik, amit nem lesz könnyű visszaépíteni.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irányt Európa

A nyitástól távolodva továbbra sem rajzolódik ki egyértelmű irány az európai tőzsdéken, a BUX azonban a maga 0,3 százalékos mínuszával a lemaradók között van, elsősorban a hazai blue chipek gyenge teljesítménye miatt: az OTP 0,1 százalékot esett, míg a Mol 0,4 százalékot gyengült, a Richter pedig 0,9 százalékot esett. Egyedül a Magyar Telekom tartja az emelkedését a nyitás óta, az árfolyam 0,7 százalékos emelkedést mutat.

1,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátásra készül a Coinbase

1,5 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátana ki az Egyesül Államok legnagyobb kriptotőzsdéje, a Coinbase - írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Itt a végjáték? Fizetésképtelenségre figyelmeztet a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője

A pénzszűkében lévő China Evergrande Group ingatlancsoport kedden közölte, hogy tanácsadókat bízott meg a pénzügyi lehetőségeinek vizsgálatával, és figyelmeztetett a fizetésképtelenség kockázatára az ingatlaneladások visszaesése közepette, aminek következtében részvényeinek és kötvényeinek árfolyama is meredeken csökkent - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Három nap rali után esik az OXO Technologies részvénye

Egy új tőzsdei szereplő, az OXO Technologies árfolyama tegnap sorozatban a harmadik napot zárta komoly pluszban, egy ponton 21 százalékos pluszban is járt a jegyzés 7 250 forintnál, ami gyakorlatilag duplázást jelent a zártkörű részvénykibocsátáskor meghatározott, 3 650 forintos részvényárhoz képest. Beigazolódni látszik azonban a mondás, miszerint "minden csoda három napig tart", az OXO részvénye ugyanis az eddig látott rali után komoly, 13,9 százalékos mínuszban indította a mai napot.

Sztárpapír születik, rávetették magukat a befektetők az AutoWallis részvényére

Ahogy azt reggel megírtuk, az OTP elkezdte az követni az AutoWallist és egy részletes elemzést is közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a vállalat részvényét - az OTP 12 havi célára 48 százalékos felértékelődési potenciált feltételez. Az írás közzététele után komoly rali indult a papírnál, jelenleg 10,9 százalékos a plusz, a befektetők kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják a részvényt.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap Európa tőzsdéin

Vegyes képet festenek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos erősödése mellett a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde stagnál a piacnyitásban. Ma a befektetők elsősorban a brit munkanélküliség alakulására és a felülvizsgált amerikai inflációra figyelhetnek.

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet festenek a nyitáskor, az OTP 0,3 százalékot, míg a Mol fél százalékot esett, a Richter a tegnapi remek teljesítmény után egyelőre stagnál a kereskedésben, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot gyengült.

Árfolyamrakéták a magyar tőzsdén - Érdemes őket komolyan venni

4iG, Masterplast, AutoWallis, Waberer's, csak néhány az elmúlt hetek nagy magyar tőzsdei sztorijai közül. A cégek részvényárfolyama meredeken emelkedett, ezzel párhuzamosan pedig tőzsdei forgalmuk is megugrott, részarányuk a magyar tőzsdei forgalomból folyamatosan nő.

Tovább a cikkhez

48 százalékos felértékelődési potenciál van az AutoWallisban az OTP szerint

Az OTP elkezdte az követni az AutoWallist, és egy részletes elemzést közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a vállalat részvényét. Az OTP 12 havi célára 48 százalékos felértékelődési potenciált feltételez.

Tovább a cikkhez

Bizonytalan piacnyitás jöhet Európában

  • Többnyire emelkedtek a tengerentúli tőzsdék a tegnapi kereskedésben, a Dow 0,8 százalékos erősödése mellett az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, ezzel szemben a tech-túlsúlyos Nasdaq stagnált. Ezzel megtört a napok óta tartó esés az amerikai tőzsdéken, amelyek hónapok óta a legrosszabb heti teljesítményüket nyújtották múlt héten. Egyedi részvények tekintetében az Apple remekül teljesített, miután az Epic Games cég elleni trösztellenes perében hozott vegyes bírósági ítélet közel 90 milliárd dollárral csökkentette a vállalat piaci értékét múlt pénteken. Az energiaipari részvények ugyancsak jól teljesítettek az erősödő olajárak miatt, míg a Wall Street nagy bankjai az amerikai állampapírhozamok enyhe emelkedését követve erősödtek.
  • Leginkább pozitív teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék a fontos amerikai inflációs adatok érkezése előtt: a japán Nikkei 0,7 százalékkal feljebb került, míg a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal került feljebb, ezzel szemben a Hong Kong-i tőzsde 0,3 százalékot gyengült, a shanghaji börze pedig 0,1 százalékkal került feljebb, az ausztrál börze azonban érdemben nem mozdult el.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX azonban enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma az MNB az augusztusi mérlegét teszi közzé, ezzel egyidőben a júliusi fizetési mérlegstatisztikát is megismerjük. Ugyancsak ma érkezik még a júliusi ipar második becslése is, az ÁKK három hónapos diszkont-kincstárjegy aukciót tart, az MNB pedig kötvényvásárlási aukciót. Külföldön a brit munkanélküliség és a felülvizsgált amerikai infláció lehet érdekes.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 74,4 dollár, míg a WTI típusé 71 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos mínuszban áll 1793,1 dolláron.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 349 forint 90 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 296 forint 20 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
parlamenttavcso
fitch
karantén maszk koronavírus
parizs_shutter-20181115
GettyImages-168782996 (3)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Beavatjuk a hosszú távú befektetések rejtelmeibe.
Online előadás
Elemezzük a legnagyobb potenciállal bíró papírokat.
ÖPOSZ_Pénztárkonferencia_Nagy_Csabaforrás pénztárszövetség