szomorúnyugdíjas
Befektetés

Időzített nyugdíjbombán ül Magyarország, de van itt egy még nagyobb bökkenő

Portfolio
Közhely, de néhány évtizeden belül a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik. Ennél talán még nagyobb probléma, hogy alig készül erre a lakosság: az öngondoskodást segítő megtakarítások (életbiztosítások, nyugdíjpénztárak, NYESZ) aránya nagyot csökkent az elmúlt években a megtakarításokon belül. A járvány miatti kényszertartalékolás sem javított érdemben a helyzeten: bár hosszú ideje nem áramlott annyi friss pénz a nyugdíjbiztosításokba és a pénztárakba, mint idén az első félévben, a megtakarítók száma nem alakult kedvezően. A Portfolio szerdai Öngondoskodás 2021 konferenciáján értékelik a helyzetet a hazai megtakarítási piac vezetői.
Hasonló témákról lesz szó Öngondoskodás 2021 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!

Három nyugdíjcélú megtakarítási formát díjaz manapság 20%-os befizetésarányos adókedvezménnyel az állam, így gyakorlatilag ezek uralják a magyar öngondoskodási piacot:

  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
  • önkéntes nyugdíjpénztár,
  • nyugdíjbiztosítás.

Az életbiztosításokat is öngondoskodási célú terméknek tekinthetjük (a részhalmazuknak tekinthető nyugdíjbiztosításokban heverő összegről pedig nem találtunk hivatalos adatot), ezért ezek nominális állományát is tartalmazza alábbi ábránk. Első ránézésre nincs itt semmi probléma: szépen gyarapodik az öngondoskodási termékekben lévő vagyon állománya. Az MNB legutóbbi „előzetes pénzügyi számlák” statisztikái szerint ugyanis 

az életbiztosításokban lévő összeg 11,5%-kal, a nyugdíjpénztárakban lévő pedig 10,0%-kal növekedett egy év alatt. NYESZ-en is 9,1%-kal több hevert, mint egy évvel korábban.

Árnyaltabb képet kapunk az öngondoskodások alakulásáról, ha megnézzük azt is,

  • hogy teljesítenek az öngondoskodási termékek a megtakarítási piac egészéhez képest,
  • minek köszönhető ez a vagyonnövekmény (hogy alakulnak pl. mögötte a tranzakciók, vagyis mennyire népszerűek ezek a megtakarítások),
  • hogy alakul azok száma, akik ezeket a hosszú távú megtakarításokat választják.

Teljesítmény a nagyobb piachoz képest

A megtakarítási piac egészén belül hosszú évekig alulteljesítettek e termékek, a járvány kezdete óta eltelt másfél év pedig vegyes eredményeket hozott. Miközben a lakosság bruttó pénzügyi vagyona 2021 közepére elérte a 69 ezer milliárd forintot, az öngondoskodási célra félretett pénz alig 5000 milliárd forintra rúgott. Míg 2013 elején még a pénzügyi vagyon csaknem 10%-a hevert öngondoskodási formában, ma már csak 7,2%-ot tesznek ki. A 2020 márciusa óta eltelt időszak mindössze 0,176 százalékpontos növekedést hozott.

Az utóbbi másfél évben az életbiztosítások teljesítettek a legjobban, miután az elmúlt években nemcsak a megtakarítási piacon, hanem a biztosítási piacon is alulteljesítők voltak. Kivételesen magas, 16,9%-os díjbevétel-növekedést ért el a magyar biztosítási piac a második negyedévben, így az első félév egészében 11,5%-kal költöttünk többet biztosításra Magyarországon, mint egy évvel korábban. A legmeglepőbb az, hogy a járvány enyhülésével sem hagyott alább az életbiztosítások díjbevétel-növekedése: a rendszeres díjas, nem nyugdíjcélú unit-linked életbiztosítások díjbevétele egy év alatt 33%-kal (!) növekedett, pedig a GDP-vel ellentétben itt már a bázis is erős volt. Úgy tűnik, megúszta visszaesés nélkül a pandémiát a magyar biztosítási piac.

Mennyire népszerűek a megtakarítások?

Ahogy láttuk, abszolút összegben növekedés, relatív értelemben viszont aluteljesítő trend tapasztalható az öngondoskodási termékekben lévő vagyon szempontjából, az elmúlt másfél év pedig átmenetinek tűnő (a járvány miatti kényszertartalékolással magyarázható), kis mértékű javulást hozott. Árnyaltabb lesz a kép, ha megnézzük, hogy az abszolút összegű emelkedést mögött milyen tényezők állnak.

2020 első fele a piaci turbulenciák hatására olyan rossz hozamokat produkált a nyugdíjbiztosításoknál és a nyugdíjpénztáraknál, amire az elmúlt egy évtizedben csak egy alkalommal volt példa. Ez azonban nem szegte kedvét a nyugdíjcélú megtakarítást gyűjtőknek.

A nettó tőkebeáramlás (tranzakciós volumen) ugyanis ekkor lódult meg igazán: 2020 első fele is erős volt, a tavalyi év második fele és az idei év első hat hónapja viszont mindent felülmúlt, amit az elmúlt évtizedben láttunk. A nyugdíjpénztárak csak 3 éves, az életbiztosítások viszont 14 éves rekordot döntöttek az elmúlt időszakban. A megnövekedett tőkebeáramlás elvben két okkal magyarázható: a nagyobb megtakarítói létszámnak és az elhelyezett magasabb átlagösszegnek. Mint látni fogjuk, utóbbiról van szó.

(A NYESZ hasonló tranzakciós adatai nem ismertek.)

Hányan vannak a megtakarítók?

Közel másfélmillió olyan megtakarító lehet Magyarországon, aki kifejezetten nyugdíjcélú, potenciálisan adókedvezménnyel támogatott öngondoskodási termékkel rendelkezik (itt az életbiztosítások helyett a nyugdíjbiztosításokat nézhetjük az elérhető adatoknak köszönhetően. Az MNB statisztikái szerint a nyugdíjbiztosítások kivételével mindegyik csökkenő trendet mutat, az önkéntes nyugdíjpénztári tagok számra például 2013 végén még 1,2 millió felett járt, a NYESZ-számláké pedig megközelítette a 160 ezret. Most már 1,1 millió, illetve 100 ezer alatt vagyunk, és ebben nem hozott fordulatot a járvány.

A nyugdíjbiztosítások száma emelkedik ugyan, ahogy az alábbi ábrán látható (287 ezer unit-linked és 111 ezer vegyes életbiztosítás volt június végén a piacon), csakhogy ez a növekedés is lassul (a legutóbbi negyedévet leszámítva), a nyugdíjbiztosítási piac telítődni látszik.

Nyugdíjbiztosításba 13%-kal, nyugdíjpénztárba 6,5%-kal több pénz áramlott az idei első félévben, mint egy évvel korábban (utóbbiaknál a munkáltatói befizetéseket és az utólag befizetett tagdíjakat is figyelembe véve). Ehhez képest a nyugdíjbiztosítások darabszáma 10,4%-kal nőtt, a nyugdíjpénztári tagoké pedig 1,1%-kal csökkent. A lassulva, de tovább fejlődő nyugdíjbiztosítási piac esetében tehát még elsősorban a darabszám növekedésének, a nyugdíjpénztáraknál viszont az átlagos befizetés növekedésének köszönhető a (tag)díjbevételek növekedése.

Hasonló témákról lesz szó Öngondoskodás 2021 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
forint érme
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Ajánló címlapkép