evergr
Befektetés

A professzor szerint így kerülhető el a kínai ingatlanválság továbbterjedése

Portfolio
A kínai ingatlanszektornak "lényegesen kisebbnek" kell lennie ahhoz, hogy a gazdaság egésze egészséges és stabil maradhasson, mondta a kínai ingatlanpiac egyik vezető piaci szakértője. Li Gan professzor becslése szerint Kína lakásállományának mintegy 20 százaléka üresen áll, ráadásul a kereslet is lassulni látszik a szektorban. Mindent egybevéve  a szakértő reálisnak látja, hogy a jövőben az ingatlan és a kapcsolódó iparágak hozzájárulása a kínai GDP-hez a jelenlegi aránynak a felére csökkenjen.

Túl nagy a kockázat az ágazatban. Túl sok lakást építettünk, ezért a stabilizációnak először az ágazat visszavágásából kell elindulnia

- mondta Li Gan, a Texas A&M University közgazdász professzora a CNBC "Street Signs Asia" című műsorában szerdán. Gan becslése szerint

Kína lakásállományának mintegy 20 százaléka üresen áll,

mivel a vevők jelentős része befektetésként vásárol második és harmadik ingatlant. Még így is évente több millió új egységet építenek a fejlesztők - tette hozzá.

A kínai ingatlanfejlesztők a túlzott hitelfelvétel évei során kifejezetten gyors ütemben növekedtek. Az ágazat problémái az elmúlt hónapokban kerültek előtérbe, miután az Evergrande óriáscég és más fejlesztők nem fizették vissza kötvényeiket és ennél fogva a fizetésképtelenség és a csőd veszélye fenyegeti őket. Sokan attól tartanak, hogy a 2008-as hitelválság mintájára (Lehman Brothers bedőlése) komoly tovagyűrűző hatása lehet az Evergrande csődjének.

A kínai hatóságok az elmúlt időszakban fokozták erőfeszítéseiket az ingatlanszektor túlkapásainak megfékezésére és a piaci spekuláció ellen is igyekeznek fellépni - az intézkedések között szerepel például a fejlesztők féktelen hitelfelvételének korlátozása és a jelzáloghitelezésre vonatkozó szabályok szigorítása is.

Vannak arra utaló jelek, hogy Kínában csökkent a kereslet a lakások iránt

- magyarázza Gan, aki egyben a kínai Csengtu városában található közgazdasági egyetem Kínai Háztartásfinanszírozási Felmérési és Kutatóközpontjának az igazgatója is.

"Az ingatlancégek egy részének ott kell hagynia a szektort annak érdekében, hogy az ország és a szektor is egészséges lehessen.

Tehát az Evergrande problémája csak a kezdet, sok vállalatnak ki kell majd vonulnia, mert már nincs meg a kereslet

- fejtette ki Gan.

A kereslet enyhülésével párhuzamosan a Reuters legfrissebb számításai szerint a kínai új lakásárak 2020 februárja óta először stagnáltak szeptemberben. Gan szerint az alacsonyabb lakásárak lehetővé tennék a fogyasztók számára, hogy az itt megspórolt pénzt másra költsék, mindez összességében egészséges lenne az egész gazdaság számára. Hozzátette: a fogyasztás az egyik fő hajtóerő, amelyre szüksége van a kínai gazdaságnak a "pangásból" való kilábalásához.

Összességében

az ingatlan és a kapcsolódó iparágak hozzájárulása a kínai bruttó hazai termékhez (GDP) a jelenlegi nagyjából 30 százalékról 15 százalék körülire is csökkenhet

- jósolta Gan. Hozzátette, hogy a kínai kormány elméletileg képes lenne az ingatlanszektor fokozatos lassulását megtervezni..

Az ingatlanszektor felhasználása a GDP-növekedés felpumpálására nem fenntartható út Kína számára

- összegezte a professzor.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
google
szombathely
Budapesti Értéktőzsde
kovács tamás otp egészségpénztár
Paks II. godor helyszin

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bét