Előfizetői tartalom

A 676 millió dollárért elkelt Macklowe-gyűjtemény minden idők legnagyobb eladási összértékét hozta a Sotheby’s-nek

műtárgy.com
Debt, divorce and death – azaz adósság, válás és halál. Ez a három „D”, amely miatt leggyakrabban kerülnek óriási magángyűjtemények árverésre. Linda és Harry Macklowe esetében válásuk miatt két, bíróság által elrendelt árverést tartanak a Sotheby’s aukciós termében. Az első november 15-én, hétfő este, New York-ban került megrendezésre. Mind a 35 tétel vevőre talált, így az eladás 588,7 millió dolláros teljes leütési árat hozott, ami közel van a 439,4 millió és 618,9 millió dollár közötti előzetes becsült ár felső határához (a becslések nem tartalmazzák a vevői prémiumot). A díjakkal együtt az est teljes bevétele 676,1 millió dollár volt, ami a Sotheby's 277 éves történetének legértékesebb aukciója, továbbá új rekordokat döntöttek Agnes Martin, Jackson Pollock, Robert Irwin és Michael Heizer művei.

A teljes eladás mögött pénzügyi garancia állt, amely mind a 35 tételre kiterjedt, melyek közül 22-re visszavonhatatlan ajánlatot is tettek. A fedezeteken túl a Sotheby's New York-i eladóterében, a londoni és hongkongi szakemberek és az online licitálók között is élénk verseny alakult ki. Az est két sztárajánlata, Mark Rothko No.7 (1951) c. alkotására és Alberto Giacometti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés