Befektetés

Amundi: a gazdasági lassulással középtávon relatíve jól járhatnak a minőségi technológiai részvények

Kocsi János

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Amundi Alapkezelő írását olvashatják:

"A jelenlegi várakozások szerint az Egyesült Államok gazdasága tovább lassul, de a tartós recessziót idén (!) elkerülheti, ezzel kapcsolatban jelentős kockázatokat jelent a jelzáloghitelpiac, a vállalati eredmények és a munkaerőköltségek alakulása. Az eurozóna gazdaságai nagyobb kihívásokkal néznek szembe, a növekedés stagnálhat és egyes országok, Németország és Olaszország technikai recesszióra is számíthatnak az orosz energiától való függésük miatt. Kína kilátásai javultak miután feltehetőleg túljutott a koronavírus miatti lezárások nehezén. A gazdaság éves növekedése azonban jóval elmaradhat a kitűzött politikai céloktól. A többi fejlődő gazdaság közül pedig azok lehetnek felülteljesítők, amelyek jelentős nyersanyagexportőrök vagy rugalmasan tudják alakítani a gazdaságpolitikájukat. A háború hatásainak erősen kitett gazdaságok és a nyersanyagimportőrök pedig további nehézségek elé nézhetnek.

A részvénypiaci narratíva szempontjából fontos változás volt a múlt hónapban az amerikai hozamgörbe invertálódása. Bár mértéke egyelőre nem volt nagy, de mégis óvatosságra int az USA növekedési kilátásaival kapcsolatban. Ez a változás június óta rányomta a bélyegét a már több, mint két éve tartó részvényrotációs folyamatra, júliusra meg is fordítva azt (növekedési papírok fel, ciklikus papírok le.) Szintén fontos változás, hogy a szénhidrogének, valamint az ipari fémek árcsökkenése is lassulást sejtet. Ez kulcsfontosságú lehet az infláció esetleges tetőzése szempontjából. Egy tetőző infláció esetén a Fed enyhíthetne a szigorító tónuson, ami megkönnyebbülést jelenthetne a részvénypiac számos szegmensében, a növekedési papírok esetében különösen. Ami a legrosszabb forgatókönyvet illeti, idén az elhalasztott kereslet, az erős munkaerőpiac, valamint a még mindig az 50-es érték felett tanyázó beszerzési menedzser indexek miatt elmaradhat a recesszió, a lassulás mértéke sem lesz drámai, ez tartást adhat a részvénypiacoknak. 2023-ban azonban már a magasabb kamatkörnyezet mélyebben „bedolgozhatja magát” a gazdaságba és érdemi lassító hatást fejthet ki. A gazdasági lassulás érdemben csökkenő inflációval párosulhat jövőre, ami a növekedési papírokat (pl. Nasdaq) hozhatja helyzetbe a ciklikus részvények rovására. Ezt a részvényszegmenst ezért felülsúlyozzuk a ciklikus részvények rovására, miközben a múlt hónapban 30%-ra beállított összesített részvénysúlyt 25%-ra csökkentettük.

Ami a földrajzi allokációt illeti, a KKE-i és magyar részvények súlyát 0%-on tartjuk amíg nem látjuk tisztábban, hogy mekkora recesszió lesz Európában és lesz-e télen földgáz-válság. A környező országokat és hazánkat egy esetleges drámai lassulás az európai gazdaságban erősen megviselne.

Az alternatív eszközosztályban a nyersanyag-kitettséget 15%-ról 10%-ra csökkentjük, mert a lassulási félelmek okozhatnak még további kellemetlen meglepetéseket ebben az eszközosztályban is. Az inflációkövető bérleti díjakkal operáló ingatlan befektetéseink súlyát 25%-on tartjuk. Az év fordulata, hogy mostmár az USA treasury-ken is lehet pénzt keresni, akár még a hosszú távú infláció felett is (mellesleg ez ledarálta a hitrészvények és a kriptodevizák árfolyamát), ezért az amerikai rövid kötvényállományunkat 15%-ól 20%-ra emeljük a nyersanyagok terhére. A 10% feletti nominális hozamot hozó rövid magyar kötvények súlyát is 20%-ra emeljük 15%-ról, de a treasury-khez hasonlóan ezekre is inkább jól kamatozó „kvázi-készpénzként” tekintünk, hogy legyen puskapor az esetleges további esésekben megvásárolni a „fürdővízzel együtt kiöntött kisbabákat”.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Bosch_kiállítás