Befektetés

OTP Alapkezelő: a várakozásoknál is magasabb lett az infláció

Szabó József, OTP Alapkezelő

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az OTP Alapkezelő írását olvashatják:

"A fejlett gazdaságokban és itthon is az inflációs adatok újra a már megemelkedett várakozásoknál is még némileg magasabbak lettek.  A jegybankok nem tehettek mást, mint hogy szigorúbb lényüket mutassák: a Fed újabb 75 bázisponttal emelt, az EKB pedig nagy levegőt véve egy lépésben maga mögött hagyta a negatív európai irányadó kamat hosszan megformált és dédelgetett környezetét. A meg-megszédülő forint miatt az MNB is a tervezettnél gyorsabban találkoztatta egyhetes irányadó kamatát az alapkamattal és a hónap végén újból emelt egy egész százalékpontot, a 2008-as Nagy Válság óta nem látott két számjegyű kamattartományba.

A jegybankoknak még azelőtt kell megmenteniük maradék hitelüket, megfékezve az áremelkedést, mielőtt beüt a láthatáron egyre erősebben kirajzolódó recesszió. A Fednek az ár-bér spirál megelőzésére esetleg nem lesz választása a puha landolás és recesszió szándékos kiváltása között. A szankciókkal szemben bevetett orosz gázadagolási stratégia Európában szinte előre láthatóan ellátási problémákat okozhat az év vége felé közeledve, ami a német gazdaságot biztosan recesszióba lökné, vele a világgazdaság nagy részét, nemkülönben sújtva Magyarországot is. A kötvénypiacok el is kezdték árazni ez a lehetőséget, a kamatemelések ellenére a hosszabb hozamok a fejlett piacokon tovább csúsztak lefelé. A részvénypiacok még a korábbi pánikból ocsúdnak, gondolkodnak, merre tovább.

A hazai kilátások nagyjából ugyanezek, felerősítve. A kormány – a részben saját maga által előidézett – ikerdeficit kezelésére költségvetési módosításokat jelentett be, a bevételek növelésével, a kiadások visszafogásával. A növekedésre gyakorolt erős negatív hatás borítékolható. Az MNB-nek sem maradt sok választása a magas infláció - romló reálkamat - gyengülő forint ördögi körében. Az egymást gyorsan követő lépései után felül kellett írnunk a korábbi várakozásainkat a 9-10% között megálló irányadó forint kamatról. Most az alapforgatókönyv a 12-13% körüli kamatcsúcs és ha az MNB rosszul olvassa a piaci lehetőségeket, később még magasabb kamatpályára szorulhat. A legnagyobb kockázat ugyanakkor az EU-források bizonytalansága: ha ez a tétel nem érkezik meg a magyar gazdaságba, a következmények felmérhetetlenek. Ezen a téren a kormány érdeke egyértelműnek látszik, de a politikai és kommunikációs szándékok labirintusában néha nehéz eligazodni.

Frissített portfólió-ajánlásunkban nem változtattunk jelentősen: a komolyabb rallyt követően visszavágtuk egy kicsit a fejlett piaci kötvényallokációt és ezt a részt hazai pénzpiaci eszközökbe forgattuk át. Nincs kizárva, hogy az 13% fölötti éves BUBOR-ba árazott kamatpálya is optimistának bizonyul, de ez a legmagasabb előre látható nominális hozamlehetőség, ami ráadásul kis áldozattal árazódik kedvezőbbre. A hosszabb hazai kötvényeknek is egyértelműen eljöhet az ideje, de ehhez komoly bizonytalanságokat kell leküzdeni: láthatárra kellene kerülni az inflációs fordulatnak, valamint nagy pozitív lökést adna a megegyezés az EU-s forrásokról. Most még nem vagyunk ott."

Az eszközallokáció tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Bosch_kiállítás