Befektetés

Equilor: a magyar kötvények jelenthetik a legjobb menedéket

Szekeres Bence, Equilor Alapkezelő

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Equilor Alapkezelő írását olvashatják:

"Az inflációs nyomás, illetve a recessziós félelmek tartják izgalomban továbbra is a piacokat, viszont a javulásra még valószínűleg várni kell. Az inflációs várakozások Amerikában már a harmadik negyedévben csökkenést mutatnak, viszont az eurozónában csak a negyedik negyedévben várható a javulás. A legfrissebb GKI konjunktúraindex is hatalmasat esett júliusban, miután az üzleti bizalom nagyot bukott, ami a recessziós félelmeket igazolhatja. A gazdasági növekedési kilátások sem Európában, sem pedig az USA-ban nem fényesek, hiszen valószínű, hogy a második negyedéves amerikai GDP növekedési adat szintén negatív lehet, vagyis technikai recesszió léphet fel. A júliusi Fed találkozón a júniusit követően egy újabb 75 bázispontos emelésre számítunk, ami már az eleve lassuló gazdaságot tovább lassíthatja. Amerikában a gazdasági lassulás számos területen megnyilvánul, többek között az ingatlanpiacon is. A közel 6%-os jelzálogkamatok az ingatlan értékesítések lassulását eredményezték, illetve a törlesztő részletek diszkrecionális bevételhez viszonyított aránya megemelkedett, ami a fogyasztók pénzügyi stabilitását veszélyezteti. Ugyan az amerikai fogyasztók mérlege továbbra is erős, a magasabb kamatok és a magas infláció gyengítheti a financiális helyzetüket. Az olyan kiskereskedelmi láncok profit-warningja, mint a Walmart, további bizonyítékként szolgál a fogyasztók pénzügyi helyzetének a gyengülésére.

Jelenleg a részvénypiacokkal kapcsolatosan pesszimisták vagyunk, hiszen a gyors monetáris szigorítás párosítva a lassuló gazdasággal további gyengülést jelenthet az eszközértékekben. Az EKB 50 bázispontos emelése, illetve a Fed 75 bázispontos várható kamatemelése további nehézségeket jelenthet a cégeknek az emelkedő finanszírozási költségeken, illetve a befagyasztott növekedési terveken keresztül. Természetesen amint elkezd csökkenni az infláció és javul a gazdasági aktivitás, a részvénypiacok teljesítménye szintén javulhat, hiszen már most is találunk számtalan olcsó növekedési papírt. Kisebb medvepiaci ralik előfordulhatnak, de a trend továbbra is a leértékelődést támasztja alá. Optimisták vagyunk a hazai kötvényekkel kapcsolatosan, hiszen kiemelkedő hozamokkal kecsegtetik a befektetőket, amik felülteljesítik, mind a régiós mind pedig a Nyugat-európai eszközöket.

Az alternatív eszközosztályban a nyersanyag kitettségünket minimálisan hagyjuk, hiszen a gazdasági lassulás már most csökkenést hozott a nyersanyagok árfolyamában és ez valószínűleg tovább folytatódhat, viszont az agrártermékek ára elkezdhet emelkedni, ha a geopolitikai helyzet rosszabbodik. Az ingatlanszektor szintén érdekes lehet, viszont a magasabb kamatok, illetve az infláció lassítja a keresletet, illetve az új ingatlanok mennyiségét is, tehát ezen eszközosztályban is csak egy kisebb kitettséget vállalunk. A pénzpiaci eszközökbe viszont egy nagyobb szeletet allokálunk, hiszen a hazai eszközök magas hozammal kecsegtetnek, illetve likvid eszközként - készpénzként- tudjuk használni, hogy ha valamelyik régióban, eszközosztályban megváltozna a helyzet.

Ami a földrajzi kitettségünket illeti, a régiós papírok értékeltsége nagyon kedvező a kockázatok ellenére, illetve a fejlődő piacoktól is kisebb fellendülést várunk, miután Kínában a lazább politikáé lehet a főszerep. A hazai piactól a politikai kockázat miatt távol maradunk. A fejlett piacok továbbra is gyengélkedhetnek szerintünk, hiszen ugyan sokat estek, de még mindig nem nevezhetők olcsónak, hiszen az előremutató értékeltségekben még a cégek nagyobb eredménybővülése van beárazva, ami valószínűleg elmarad."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
amerikai-egyesult-allamok-capitolium
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Bosch_kiállítás