Előfizetői tartalom

Itt a legújabb szankció - Meddig jut még olcsó orosz olajhoz Magyarország?

Portfolio
Tegnap lépett életbe az EU által elfogadott olajembargó Oroszországgal szemben, aminek értelmében az uniós országok nem vásárolhatnak tengeri szállítású orosz nyersolajat, a csővezetékes szállításra azonban nem vonatkozik a tiltás, tehát Magyarország mentesül a döntés alól. Szintén tegnaptól érvényes azonban az EU-országok és a G7-ek közös szankciója, az orosz olajra kivetett 60 dolláros árplafon, amire Oroszország azzal fenyegetett, hogy leállítja az olajszállítást azon országok irányába, akik ezt jóváhagyták, ilyen ország Magyarország is. Ebben a feszült helyzetben mire lehet számítani? Folytatódik a zökkenőmentes szállítás a Barátság kőolajvezetéken? Erről beszélgettünk Pletser Tamással, az Erste gáz- és olajipari elemzőjével.

A jelenlegi helyzetben tulajdonképpen mindenkinek megéri a vezetékes olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken, ami - ha nem történik további politikai változás vagy egyéb fizikai akadály, mint a vezeték elleni katonai támadás - , legalább 2025-ig fennmarad

- mondta el a Portfoliónak Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője. A szakember információi szerint a vezető lengyel és cseh olajvállalatoknak (Unipetrol és PKN Orlen) hosszú távú szerződéseik vannak a vezetékes szállítást tekintve, amiket nem fognak felmondani hacsak nem lesz EU-s embargó ezekre a szállításokra, az energiatermékek érkezése érthető módon érdeke a cseheknek és a lengyeleknek is.

Eközben az északi ágon a két német finomítónak (Schwedt és Leuna) is még időre van szüksége az átállásra, ezek ugyanis az orosz energiatermékek feldolgozására vannak kialakítva (akárcsak a Mol Dunai finomítója), ezért az átállásig a németeknek is érdeke, hogy zökkenőmentesen folytatódjon az áramlás a Barátság vezetéken. Az pedig logikus, hogy az oroszoknak is érdekükben áll a vezetékes szállítások fenntartása, ennek a szerepe rendkívül felértékelődhet a tengeri szállításokra vonatkozó EU-s árplafon bevezetése után és azt követően, hogy élesedett az EU-ban a júniusban eldöntött hatodik orosz szankciós csomagból az a rész, hogy nem importálhat senki orosz nyersolajat az EU-ba. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés