Előfizetői tartalom

Döntő időszak lehet a következő néhány hét, ebbe fektetnek most a magyar profik

Portfolio
A bankválság csillapodásával április egy nyugodtabb hónap volt az alapkezelők szemében. Míg márciusban többen a részvénykitettségüket növelték, addig áprilisban a kötvényeket helyezték előtérbe, miközben a pénzpiaci eszközök továbbra is népszerűek tudtak maradni. A következő néhány hét döntő időszak lehet az alapkezelők számára, hiszen számos olyan inflációs, vagy kamatdöntéssel kapcsolatos adat érkezhet, amelyek jelentősen meg tudják változtatni a portfóliók eszközmegoszlását.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a márciusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tíz alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Accorde Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, MKB Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

Viszonylag nyugodt hónapot tudhatunk magunk mögött

A márciusi bankválság után április egy nyugodtabb hónap volt mind a részvény-, mind pedig a kötvénypiacok tekintetében. Több alapkezelő szerint is a következő hónapok legvalószínűbb forgatókönyve a lassulás, ami előbb-utóbb recessziót fog eredményezni. Márciusban a részvénypiacokon némi emelkedés volt látható, azonban áprilisra ez a lendületét vesztette. Globális szinten a nagy országok gazdasági növekedése a vártnál kedvezőbben alakult, az infláció viszont ragadós, a csökkenése csak év vége fele várható.

Magyarországon a legnagyobb figyelmet a jegybank lépése kapta, amelyben az erős forintnak köszönhetően megtette az első lazító lépését. Az áprilisi intézkedés előkészíthette a terepet a májusi alapkamat-csökkentésre is, azonban drasztikus vágásra több alapkezelő szerint sem kell számítanunk, mivel – bár történtek olyan pozitív fejlemények, mint például a gáz árának csökkenése – az infláció hazánkban továbbra is elég magas. Volt olyan vagyonkezelő is, amely a magyarországi pozitív kilátások fényében növelte a hazai kitettségét is, főként a kötvények tekintetében.

Miről szól még a cikk?

  • A márciusi események után egy nyugodtabb hónapot tudhatunk magunk mögött.
  • A következő hetekben érkezhetnek olyan adatok, amelyek jelentősen megváltoztathatják a portfóliókat.
  • Továbbra is egy eszközkategória dominál.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés