FONTOS Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
 
Előfizetői tartalom

Elfordultak a kötvénypiacoktól a magyar profik, mutatjuk, mit vettek helyettük

A befektetési szempontból viszonylag jónak mondható június után júliusban is folytatódtak az emelkedések, még a gazdasági körülmények és a pesszimista várakozások ellenére is. Egy jelentős változás azonban van: míg az alapkezelők júniusban a kötvényeket részesítették előnyben, a pozitív teljesítmények miatt egy hónappal később már a részvények irányába kezdtek el mozgolódni. A kategórián belül is főleg a közép-kelet európai, távol-keleti, illetve az amerikai kontinens értékpapírjait helyezték előtérbe, hiszen ezek tudták a legmagasabb hozamot kínálni a befektetőknek.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a július helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben hét alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Amundi Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, MBH Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

Az USA és a közép-kelet európai régió részvényei is jól teljesítettek

Befektetési szempontból erős hónap volt a július, amihez jelentősen hozzájárultak a kedvező gazdasági körülmények is. Az USA gazdasága a várakozásokat meghaladóan bővül, annak ellenére, hogy továbbra is szigorúak a monetáris kondíciók és a hitelezési dinamika is gyengült. Júliusban a Federal Reserve további 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, azonban némelyik alapkezelő arra számít, hogy ebben a ciklusban ez volt az utolsó ilyen döntés, vagyis ezzel véget érhet az amerikai jegybank kamatemelési ciklusa. Az amerikai infláció 3 százalékra esett vissza, ez azonban még távol van a 2 százalékos célszinttől, az áremelkedés ragadóssága miatt pedig Jerome Powell szerint is a kamatcsökkentés lehetőségét ki kell zárni.

A pesszimista várakozások ellenére jól teljesítettek a piacok Amerikában: a Nasdaq technológiai vállalatokkal túlsúlyos indexe 30%-ot emelkedett, de az S&P 500 is közel 15%-os teljesítményt nyújtott. A nagyobb vállalatok mellett most úgy tűnik, hogy a kisebb cégek részvényei is kezdenek felzárkózni, ezt leginkább a Russel 2000 index előző két hónapos teljesítménye mutatja a legjobban. Mindezek értelmében több alapkezelő szerint is elmondható, hogy bár a kötvények is helyet kaptak a portfóliókban, júliusban főleg a fejlődő piaci tőzsdékre volt érdemes odafigyelni, hiszen ezek némileg magasabb hozamot szállítottak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés