Befektetés

VIG: ismét a közel-keleti kockázatok kerültek a piac fókuszába

VIG Alapkezelő
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a VIG Alapkezelő írását olvashatják:

"A Hamasz – Izrael háború miatt ismét a közel-keleti kockázatok kerültek a piac fókuszába, elsősorban az olajpiac esetleges reakciói, illetve a konfliktus kiszélesedésének esélye miatt – például egy közvetlen Irán–Izrael háború, ami nem hiányozna a világnak. Irán számára fontos volt a konfliktus berobbantása, miután a hírek szerint már közel állt egy izraeli-szaúdi megállapodás megkötése amerikai részvétellel, amely Teherán pozíciót gyengítené a régióban. Emellett Moszkva számára sem jön rosszul, ha megoszlik az USA figyelme és esetlegesen katonai erőforrásai, miközben Joe Biden egyik fő külpolitikai célja – a béke a Közel-Keleten – szintén elporladhat. Nem lehet tudni, hogy mikor lesz vége a háborúnak, illetve mennyire fog kiszélesedni. Ha a piacokat nézzük, akkor egy kicsit lehetünk derülátók. A kőolaj ára nem tudott tartósan 90 dollár felett maradni, illetve az arany ára is csak nagyon rövid ideig volt 2000 dollár felett. Jerome Powell beszéde sokkal negatívabban hatott a piacokra mint a közel-keleti háború.

A FED elnöke szerint óvatosan fognak haladni a monetáris politikai döntésekkel, de az infláció még mindig túlzott, emiatt nem zárható ki egy további szigorítás. A hozamemelkedés hatására szerinte is szigorodnak a pénzügyi kondíciók, ez is befolyásolja majd a döntést. Powell arról is beszélt, hogy van arra bizonyíték, nem is magasak a mostani kamatok, a hozamgörbe hosszú oldalának emelkedése pedig a futamidő prémium miatt van, amely több tényező eredménye – ezek egyike a költségvetési hiány elszállása és az ezzel kapcsolatos kockázatok - de összességében ez még nem jelent gondot. A FED láthatóan nem tartja problémásnak az 5% körüli 10 éves hozamot, illetve esetleg a pozitív hozamgörbét magas rövid kamat mellett. A nyilatkozó elemzők pedig pont amiatt aggódnak, hogy a FED nem aggódik a hozamok miatt. Érdekesség, hogy az első kamatvágás időpontját előrébb, szeptember helyett már júliusra árazza a piac - ha magasabb a hosszú oldali hozamkörnyezet, akkor előbb fékeződhet le a gazdaság. Az USA 10 éves papír megtesztelte az 5 százalékos pszichológiai szintet, miközben a kötvénypiaci volatilitás magas, ez pedig a kockázati kitettség csökkentését generálja a portfóliókban. Szintén említendő, hogy a magas reálkamatok mellett a piaci inflációs árazás is emelkedik, így jön ki az elszállt nominális kamatszint. Március óta nem árazott ilyen magas inflációt az amerikai inflációkövető kötvénypiac.

A Chicago FED pénzügyi kondíciókat számító indexe pedig - amely a reálszférát is figyelembe veszi, ellentétben a befektetési bankok által számított hasonló mutatókkal - a befektetői vélekedéssel ellentétben kifejezetten laza, ennek is köszönhető, hogy a gazdasági aktivitás továbbra is erős és a részvénypiac sem dőlt még össze. A kínai makró adatok vegyes képet mutatnak a kínai gazdaságról. A kínai GDP az előző negyedéves 0,5 után 1,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, amely a vártnál jobb érték. Ugyanakkor a China Beige Book szerint a harmadik negyedévben nagyon gyenge volt a hitelezési aktivitás, 2012 óta csak egyszer volt rosszabb, mint most. A nagy volumenű stimulus hiánya mellett a hitelkereslet is gyenge. Ezen belül viszont a feldolgozóipar jól teljesített, az ingatanszektorral szemben itt javult az aktivitás és az árazási erő is, a hatóságok láthatóan ezt a szektort preferálják.

A hivatalos kínai adatok szerint az ipari termelés a vártnál jobban, 4,5 százalékkal nőtt szeptemberben és a kiskereskedelem 5,5 százalékos bővülése is meghaladta a konszenzust, ez május óta nem látott magas érték. A munkanélküliségi ráta 5 százalékra csökkent, amely majdnem 2 éves mélypont lenne, ha igaz a szám. A Goldman Sachs szerint látszanak a „zöld hajtások” a gazdaságban, de az ingatlanszektor továbbra is szenvedni fog. A Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, hogy 75 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, lassítva a korábbi 100 bázispontos kamatcsökkentésen. A döntés némi meglepetést okozott, mivel a konszenzus csak 50 bázispontos csökkentést várt. A kiadott

közleményben az MNB jelezte, hogy az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé teszi a monetáris kondíciók normalizálásának folytatását az alapkamat csökkentésével, ugyanakkor a növekvő külső kockázatok indokolják az óvatos megközelítés fenntartását és a kamatcsökkentés folytatását a korábbiaknál lassabb ütemben. A kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás alelnök elmondta, hogy a döntést lépésről lépésre, óvatosan, adatvezérelten hozzák meg, az inflációs pályát befolyásoló tényezők és a kockázati környezet alakulásának függvényében. A forint egész októberben erősödött az euróval szemben, de a kamatdöntő ülés után kicsit meggyengült.

A modell portfolión októberben nem változtattunk. Változatlanul úgy gondoljuk, hogy a gazdaságok a recesszió fele haladnak, ezért a portfolió nagy része pénzpiaci illetve kötvény befektetésekben maradt."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor fidesz kormányfő miniszterelnök
ho-hol-fog-havazni-magyarorszagon-havazas-magyarorszag-hoeses-magyarorszag-ho-idojaras-ho-havazni-fog-mikor-fog-havazni-mikor-fog-esni-a-ho-mikor-fog-hullani-a-ho-mennyi-ho-varhato-mennyi-ho-fog-esni-mennyi-ho-fog-
bika
Benézett tegnap 317 alá a forint, de még korai lenne örülni
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Dr. Jójárt Ferenc