szabó józsef pintér andrás loncsák andrás portfolio rendezvény konferencia
Befektetés

Inflációkövető kötvények, forint, régiós részvények – Íme a magyar befektetési szakértők tippjei

Portfolio
Az elmúlt évben a forint és a magyar kötvények oldaláról is nagyon jó beszállási pontok voltak, de a magyar portfóliómenedzserek szerint van még mit keresni a piacon. A Portfolio Investment Day záró beszélgetésében elhangzott: ahol nagy ijedtség van, ott lehet keresgélni, és sokszor találni is. Nagyot fordult ilyen szempontból a világ, mivel ma már szinte mindenki a kötvénybefektetésekről beszél.

Az elmúlt 1 évben milyen sztorit valósítottak meg a piacról?

Loncsák András, a VIG Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója és igazgatósági tagja azt emelte ki, amikor a forint 430 fölé emelkedett és a 10 éves hozam is nagyon megugrott, 10,8%-ra. Ez jó beszállási pont volt, ilyen eseményre 10-20 évente kerül sor. Mostanság pedig a fejlett hozamoknál látható emelkedés (amerikai) is hasonló volt a tavalyi magyar „tökéletes viharhoz”.

Pintér András, az MBH Alapkezelő befektetési vezetője két dolgot emelt ki: általában azok az eszközök szoktak nagyot menni, amik kapcsán előtt nagy félelmek voltak. Ilyen volt a forint és a részvények. Végül a forint is visszaerősödött és a kockázatos eszközök is magukra találtak.

Mindennek van egy olyan üzenete, hogy ahol nagy ijedtség van, ott lehet keresgélni, és sokszor találni is.

Szabó József, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója is a magyar kötvénypiacot emelte kis az elmúlt egy évből, mint sikersztorit, mivel masszív hozamokat lehetett látni.

Most látnak valami extrémitást a világban?

Loncsák András (VIG) a kivárást emelte ki, mint fontos stratégia. Nyáron csökkentették a kockázatot, mert jó kiszállási pontok voltak. Most lehet tér egy átmeneti ralira, a szakember a régiós részvényeket emelte ki. Itt az árazást tekintve a részvények nagyon vonzóak, szemben amerikai társaikkal.

Pintér András (MBH) szerint az is jelzés értékű, amikor mindenki nagyon egy irányba áll a piacokon. Szerinte a következő nagyobb mozgás inkább lefelé lesz a fejlett piaci hozamokban, ez pedig minden mást is erősen megmozgathat. Itthon nagyon sokféle kamat- és hozamszint van, folyamatosan történnek cifra dolgok itt. Sok olyan devizás eszköz van, amelynek forintra visszafedezett hozama igen vonzó, ezt a magyar alapkezelők ki is használják. Nagyot fordult a világ, mivel mostanság szinte mindenki a kötvénybefektetésekről beszél, holott 2 éve még a részvények voltak uralmon – fűzte hozzá.

Szabó József (OTP) szerint érdekes még az amerikai infláció indexált papírokban lévő hozam. A hozamgörbe alakja globálisan invertált, de hosszú távon ez nem marad így. Kérdés, hogy ez az inverz hozamgörbe mennyire jelzi előre a recessziót, hiszen Amerikában ez még nem történt meg. A mostani amerikai kamatciklus más lesz, amikor pedig ez normalizálódik, a hozamgörbe meredeksége is normalizálódhat. Ha lesz egy második körös inflációs felfutás, akkor az infláció indexált kötvények megőriznék a befektetés reálértékét – tette hozzá.

Címlapkép forrása: Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Beköszöntött a nyár a magyar tőzsdén, de az OTP még mindig érdekli az embereket (2.)
René Droese
Befektetés elemzése
GettyImages-1032113298
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Beköszöntött a nyár a magyar tőzsdén, de az OTP még mindig érdekli az embereket (2.)