Előfizetői tartalom

Eltűnt 2000 milliárd a magyar bankszámlákról, megvan, kik kaszálhattak ezen a legtöbbet

Magas inflációs környezetben nem meglepő, hogy a befektetők a kockázatosabb, legalábbis magasabb hozamígéretű eszközök felé irányítják a figyelmüket. Magyarországon ezt tovább tetézte az alacsonyan ragadó betéti kamatszint, ami ahhoz vezetett, hogy a háztartások és a vállalatok egy év alatt 2000 milliárd forintot vontak ki a bankbetétekből. Ugyanebben az időszakban a befektetési alapokba soha nem látott, 3400 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, amelynek jelentős része bankbetétekből származhat. Ha ez utóbbi igaz, abból a banki hátterű alapkezelők profitálhattak a leginkább, hiszen náluk a bank betétállományát hatékonyan lehetett befektetési alapokba csoportosítani. Négy nagy pénzügyi csoport példáján megnéztük, így van-e.

Hitelre van kamat, betétre nincs 2023 az infláció éve volt: a fogyasztói árak rég nem látott ütemben emelkedtek, aminek következtében a megtakarítások értéke is jócskán megcsappant. A jegybankok az alapkamat emelésével igyekezték orvosolni a helyzetet: alapesetben ez egyaránt okozta volna mind a hitel-, mind pedig a betéti kamatok emelkedését – előbbit a forrásköltség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés