Két éven belül nagy bajok jöhetnek az olaj piacán

Portfolio
Jelentős ellátási hiány alakulhat ki 2025 végére az olajpiacon az amerikai energiacég Occidental Petroleum vezérigazgatója szerint, mivel az olajtermelők nem tudják majd elég gyorsan pótolni a nyersolajkészleteket - írja a CNBC.
Mibe fektessünk 2024-ben? Az állampapír, a részvény, az arany, a kripto vagy az ingatlan lesz a nyerő? Szakértőink minden kérdésre választ adnak. Ha fontos önnek, hogy megtakarításai optimális befektetésekben gyarapodjanak, akkor ott a helye a konferenciánkon!

A ma kitermelés alatt lévő kőolaj mintegy 97%-a olyan lelőhelyekről érkezik, amelyeket a 20. században fedeztek fel - mutatott rá Vicki Hollub, az Occidental vezérigazgatója az interjúban. Elmondása szerint a világ az elmúlt évtizedben kitermelt nyersolajnak kevesebb, mint az 50%-át pótolta. Hangsúlyozta:

Most olyan helyzetben vagyunk, hogy néhány éven belül nagyon szűkös lesz a kínálat

Hollub szerint egyelőre túlkínálat van a piacon, ami az egyre nagyobb méreteket öltő közel-keleti konfliktusok ellenére is nyomás alatt tartja az olajárakat. A nem-OPEC termelő országok, élükön az Egyesült Államokkal, Brazíliával, Kanadával és Guyanával rekordmennyiségű olajat termelnek, miközben a kereslet a kínai gazdaság megtorpanása miatt a korábban vártnál alacsonyabban alakul. Ebben a környezetben a tavaly szeptemberi csúcs óta több, mint 13 százalékkal került lejjebb a nyugati benchmark olajtermék Brent jegyzése.

2025 végére azonban alaposan átalakulhat a kereslet-kínálati helyzet,

mondta Hollub. A cégvezér szerint a piac jelenleg sincs egyensúlyban, de ez csak rövid távú keresleti kérdés - hosszú távú azonban át fog csapni a történet kínálati kérdésbe.

Az OPEC előrejelzése szerint a globális olajkereslet 2025-ben napi 1,8 millió hordóval fog nőni a szilárd kínai gazdasági növekedésnek köszönhetően, ez pedig jócskán meghaladja a kartellen kívüli országoktól várt napi 1,3 millió hordós termelésnövekedést. Ez az előrejelzés tehát kínálati deficitet feltételez, hacsak az OPEC nem hagy fel a jelenlegi termeléscsökkentéssel és nem növeli saját kitermelését, mutatott rá az Occidental vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF