Varga Mihály elmondta, miért nyúlt bele a babakötvény-szabályokba a kormány
Befektetés

Varga Mihály elmondta, miért nyúlt bele a babakötvény-szabályokba a kormány

Portfolio
Varga Mihály pénzügyminiszter kedd reggel egy Facebook-videóban magyarázta el a kormány hétfő esti rendeletének hátterét. Szerinte a babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, ezért kellett a limitet bevezetni a mai naptól.

A Portfolio számolt be elsőként arról hétfő este, hogy a kormány friss döntése nyomán február 13-tól legfeljebb 1,2 millió forintot fizethetnek be minden egyes Start-számlára egy naptári évben.

Ezzel kapcsolatban adott rövid tájékoztatást a pénzügyminiszter, kiemelve, hogy a babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek babakötvénybe. 

"A kormány álláspontja világos: a babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket. Ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start-számlákra évente befizethető összeget".

A változás a számlatulajdonosok 1%-át érinti

- emelte ki Varga Mihály, aki arra is emlékeztetett, hogy ebruártól rekordmagas, 20,6% a babakötvény kamata.

Kiemelte: már 350 ezer gyermeknek van babakötvény-számlája, ezek összege eléri a 310 milliárd forintot. Ebből könnyedén kiszámolható, hogy

1,5 hónap leforgása alatt 30 milliárd forinttal emelkedett a babakötvény állománya.

Az nem világos, hogy a pénzügyminiszter a Facebook-posztjában (nem a videóban) kiket ért visszaélők alatt és ők milyen csalási technikákkal érték el, hogy a csak és kizárólag a gyermekek után nyitható babakötvényt megvásárolhatták. Az tény, hogy a megszokottnál több babakötvény fogyott idén: tavaly év végén ugyanis 280 milliárd forinton állt az állomány, míg mostanra ez 310 milliárd forintra hízott. Vagyis a növekedési ütem 1,5 hónap alatt 30 milliárd forint volt, ha ez a vásárlási tempó fennmaradt volna, akkor az idei első negyedévben 60 milliárd forintra rúgott volna az újonnan vásárolt babakötvények állománya.
Azt nem tudjuk, hogy pontosan milyen technikával megvalósítható csalás állt a megugrás mögött és mekkora részben, de fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy önmagában a rekordmagas kamat (februártól jövő februárig ketyeg 20,6%-os kamat mellett a friss babakötvény-sorozat) is egyre vonzóbbá tehette ezt a befektetési formát, és ez a magas kamat is nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy megugrott az érdeklődés a babakötvények iránt. Az állomány hirtelen felfutása, valamint a rekordmagas kamat viszont az államkassza szempontjából kedvezőtlen fejlemény, ugyanis 2025-ben nem várt plusz kamatkiadások keletkeznek emiatt. Nem kizárt, hogy a kormány valós szándéka épp az volt, hogy a kamatkiadások megugrását tartsa kordában.

Az alábbi grafikonról jól leolvasható, hogy már a tavalyi utolsó negyedévben megkezdődött a babakötvény-vásárlás felfutása. A megelőző negyedévek 10-16 milliárd forintos növekménye után 2023 utolsó 3 hónapjában 39 milliárd forint volt az állománybővülés. Ez a növekedési ütem gyorsult tovább az elmúlt hetekben a jelek szerint:

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Filep István

Találd meg a neked való befektetési alapot!
HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!