Előfizetői tartalom

Emberek milliói bízzák rájuk a pénzüket, és most változás érlelődik a levegőben

Portfolio
Jelentősen visszaesett az amerikai vagyonkezelők által kezelt ügyfélvagyon 2022-ben, és bár 2023 ebben változást hozott, a makrogazdasági bizonytalanságok és a piac átalakulása továbbra is nagy kihívást jelent. A McKinsey friss tanulmánya szerint nehezebb idők jönnek, és a vagyonkezelők elsősorban hat területen tudnak felkészülni erre.

Egy évtizednyi, szinte töretlen növekedés után az amerikai vagyonkezelési ágazat 2022-ben jelentős visszaesést mutatott - derül ki a McKinsey friss elemzéséből. Az ágazat által kezelt ügyfélvagyon 6200 milliárd dollárral csökkent, ami csaknem másfél évnyi piaci felértékelődést törölt el. A csökkenésből 7600 milliárd dollár a piaci teljesítménynek tudható be, amit némileg ellensúlyozott az 1400 milliárd dolláros nettó tőkebeáramlás.

Jelentős mentőövet jelentett ugyanakkor az ágazati teljesítménynek a kamatemelési folyamat, a Federal Reserve 2022 folyamán összesen 425 bázisponttal emelte az alapkamatot a 2008 óta látott legmagasabb szintre. Bár a kezelt vagyon csökkent, a vagyonkezelési bevételek, a profit és a haszonkulcsok továbbra is növekedési pályán maradtak, 2022-ben 6, 8, illetve egy százalékponttal nőttek.

mckinsey 1
Forrás: McKinsey

2022-ben a vagyonkezelési ágazat nettó tőkeáramlása 3,4 százalékponttal, átlagosan 2,8 százalékra csökkent (ami alatta van a 2012 és 2021 közötti 3,8 százalékos átlagnak). 2022-ig a növekedésből a legnagyobb mértékben az online brókercégek és a bejegyzett befektetési tanácsadók (RIA-k) tudtak részesülni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés