Bezuhant az urán ára

Portfolio
A kereslet-kínálati rés várt kitágulásának köszönhetően elképesztő ralit láthattunk a mögöttünk álló hónapokban az uránnál, az elmúlt hetekben azonban valósággal beszakadt a sugárzó érc jegyzése.

Az urán ára fontonként 85 dollárra esett, ez már a hatodik heti esést jelenti azóta, hogy

február elején több mint 110 dolláros szinten 16 éves rekordot ért el a jegyzés

- a piaci szereplők az utóbbi hónapokban tapasztalt árrobbanást követően hozamrealizálásba kezdtek, ez az egyik ok a korrekció mögött.

A kereslet-kínálati rés várt kitágulásának köszönhetően valóban

elképesztő ralit láthattunk a sugárzó ércnél,

aminek következtében jócskán a fukushimai atomkatasztrófát megelőző szintre ért el az urán jegyzése. Az atomenergia kilátásaival és az uránbányászok helyzetével több elemzés keretein belül is foglalkoztunk.

A rendkívül magas szinten lévő uránárak arra késztették a közműveket, hogy szüneteltessék az azonnali piacon (spot) történő uránvásárlást és a korábban kötött hosszú távú szerződésekből lévő készleteket hasznosítsák, a visszaeő kereslet is tehát a mostanában látott áresés irányába hatott a spekulatív tőkemozgáson felül.

Ezen felül nemrg a világ legnagyobb termelőjének számító, a globális uránkínálat 40%-áért felelős Kazatomprom legutóbbi jelentésében tartózkodott a további termeléscsökkentés bejelentésétől, de ismét figyelmeztetett arra, hogy a kénsavellátás korlátozottsága további kihívásokhoz vezethet a korábban meghatározott célszámok elérésében.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF