Előfizetői tartalom

Évekig bottal sem piszkálták, mára valósággal berobbant az atomenergia - Hogyan jutottunk idáig?

Úgy lett az év egyik legjobb tőzsdei sztorija az atomenergiából, hogy tulajdonképpen sosem volt belőle nagy sztori vagy felhajtás: nem sereglettek hiénaként a sugárzó uránérc köré a nagy megmondóemberek és nem puffogtattak hajmeresztő célárakat (mint például egy bitcoin vagy egy Tesla esetében), ha éppen felfelé mozdult el az árfolyam. Márpedig az egyre hangsúlyosabb klímavédelmi törekvéseknek és az ellátásbiztonság felértékelődésének köszönhetően rendesen összeálltak a csillagok 2023-ban az atomenergia felett, és a kilátásokat elnézve talán nem nagy túlzás azt mondani, hogy fényes jövő áll a szektor előtt. De mégis hogyan lett a kegyvesztettből üdvöske, miért láthatjuk az atomenergia reneszánszát, és mik befolyásolhatják a jövőt ezen a téren? Év végi összefoglaló elemzésünkben ezeknek járunk utána.

Berobbant a sugárzó érc

A nukleáris energia a múltban már-már kitörölhetetlennek vélt, kedvezőtlen sajtóvisszhangot kapott az olyan nagy horderejű nukleáris katasztrófáknak köszönhetően, mint amit Fukusimánál vagy Csernobilnál láthattunk: egymás után zártak be a német reaktorok a fukusimai indicens után, de Japán is a kivezetés mellett döntött.

Mára azonban 180 fokos fordulatot vett a sztori, egyre több országban fejlesztik bőszen az atomenergia-programokat, jelenleg mintegy 90 erőmű építése van engedélyezve a világban a most is termelő 440 mellé, de további 300 létesítmény kialakítása van összesen tervben. A közép-távoli jövőben csak Kínában több, mint 200 új atomreaktorral számolhatunk, de Japán is újraindítja az atomerőműveit, amelyek a fukusimai baleset óta nem működnek - ezeknek a reaktoroknak természetesen mind uránra lesz szükségük.

number-of-reactors-624529
Építés alatt álló, tervezett és javasolt atomreaktorok. Forrás: Maple-Brown Abbott, World Nuclear Association

Az elmúlt években tehát egyre inkább a sugárzó érc "pozitív oldala" került a figyelem középpontjába, nem véletlenül.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • A fukusimai atomkatasztrófát követően beszakadt az urán ára, sokáig mindenki kerülte az atomenergiát.
  • Aztán valami megváltozott: mi hozta el a sugárzó érc reneszánszát?
  • Miért volt izgalmas idén, és miért lesz izgalmas jövőre is a sztori?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés