Hatalmas bejelentést tett a filléres online ruhabolt

Portfolio
A Shein online fast-fashion óriáscég nyeresége a 2023-as pénzügyi évben jelentősen megugrott, a profit meghaladta a 2 milliárd dollárt, a bruttó forgalmuk pedig 45 milliárd dollár körül alakult – számolt be a Financial Times.

A nyereségesség e jelentős növekedése jelentős ugrást jelent az előző évekhez képest, messze megelőzve az olyan versenytársakat, mint a H&M és a Zara-tulajdonos Inditex. A Kínában alapított, de most már szingapúri székhelyű Shein a hatósági jóváhagyásra vár tőzsdei bevezetésére New Yorkban vagy Londonban.

A közelgő ipo, amely várhatóan az év egyik legnagyobbja lesz, a pekingi és a washingtoni hatósági engedélytől függ. Annak ellenére, hogy a Shein áthelyezte székhelyét, továbbra is erősen kötődik kínai gyökereihez, ami szükségessé teszi a helyi szabályozó hatóságok jóváhagyását. A vállalat alapítója, Hszü Jang-tien, közismert nevén Sky Xu, jelentős részesedéssel rendelkezik a vállalatban, és a washingtoni lobbizás tovább bonyolítja a tőzsdei bevezetés bejelentését.

A kritikusok a Shein jelentős kínai jelenlétét vizsgálják, különösen a Kína és a Nyugat közötti növekvő feszültségek közepette. A vállalat működésével és a kínai kormányhoz fűződő kapcsolataival kapcsolatos aggodalmak miatt az amerikai törvényhozók fokozott közzétételi követelményeket követelnek az ipo-hoz.

A kínai vállalatok tőzsdei bevezetése a Didi fuvarozó óriáscég 2021-es, problémás ipo-ja óta nehézkesen mennek. A felügyeleti szigorítások és a hongkongi piaci visszaesés tovább bonyolította a helyzetet, ami néhány vállalatot arra késztetett, hogy átgondolja tőzsdei bevezetési terveit. Az Alibaba logisztikai részlege, a Cainiao nemrég felfüggesztette hongkongi ipo-terveinek megvalósítását a kedvezőtlen piaci feltételek miatt, ami tükrözi a tőzsdei bevezetést kereső kínai cégek előtt álló szélesebb körű kihívásokat.

Címlapkép: A kínai-szingapúri Shien online kiskereskedő hirdetése Nancsingban. A fotó forrása: SOPA Images via Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF