Többet nem ismétlődhet meg 2020: nagy változások jönnek az amerikai pénzpiaci alapoknál

Portfolio
Legalább egyharmadával zsugorodhat a 674 milliárd dollárnyi vagyont kezelő prime pénzpiaci alap ágazat Amerikában, mivel a nagy alapkezelők inkább bezárják ezeket az alapokat, mintsem megfeleljenek az új szabályok szigorúbb előírásainak – írja a Financial Times.

A Federated Hermes, a Capital Group és a Vanguard is azt tervezi, hogy vagy bezárja az összesen több mint 220 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkező intézményi „prime” pénzpiaci alapját, vagy más típusú alappá alakítja át, mielőtt az amerikai értékpapír-piaci hatóság (SEC) új szabályai október elején hatályba lépnek, és kötelező díjat vetnek ki a nagy összegű visszaváltásokra.

Az állampapírokat tartó pénzpiaci alapokkal ellentétben a „prime” alapok rövid lejáratú vállalati kötvényeket, köztük banki kötvényeket is tarthatnak.

Az új szabályok értelmében az intézményi prime alapoknak díjat kell kivetniük a befektetőkre, ha a nettó visszaváltások egy nap alatt meghaladják a teljes nettó eszközállomány öt százalékát.

Az új előírások célja, hogy megelőzzék a 2020-as világjárvány kezdetén tapasztalt befektetői rohamot, amikor a nagymértékű kiáramlás arra kényszerítette a prime alapokat, hogy áron alul, veszteséggel adják el az eszközöket, hogy teljesíteni tudják a visszaváltásokat.

Számos nagy alapkezelő azonban úgy döntött, hogy bezárja a prime alapokat, vagy átáll az állampapírokra összpontosító pénzpiaci alapokra, amelyekre nem vonatkoznak majd a szabályok. Egyes piaci szereplők szerint az intézményi prime alapok körének szűkülése csökkenti a befektetők portfólióinak diverzifikációját, és szűkíti az 1300 milliárd dolláros vállalati kötvénypiac vevőinek körét. Január végén a prime alapok több mint 310 milliárd dollár értékben tartottak fedezetlen és eszközfedezetű papírokat, ami a teljes piac nagyjából egynegyedét teszi ki a Federal Reserve adatai szerint.

A lap megjegyzi, hogy továbbra is nagy az érdeklődés a lakossági prime pénzpiaci alapok iránt, amelyeket nem érintenek a SEC új likviditási díjai. Ezen alapok nettó vagyona a Crane Data adatai szerint március végén éves szinten 48 százalékkal 750 milliárd dollárra nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF