Volt, nincs: folyamatosan csapolják a nyugdíjpénzt egy dél-amerikai országban

Portfolio
A perui kongresszus csütörtökön nagy többséggel elfogadott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállalók megcsapolhassák a nyugdíjszámláikat, ami a hatóságok becslése szerint 7 milliárd dollárnyi kifizetést eredményezhet – írja a Bloomberg.

Hamarabb felélhetik eddigi nyugdíjmegtakarításaikat a peruiak egy friss döntés értelmében. A törvényjavaslatot a 106 jelenlévő törvényhozóból 95-en szavazták meg, a perui kormány ellenállása ellenére. A kormány megvétózhatja a törvényjavaslatot, de ez valószínűleg csak késleltetné a végrehajtást, mivel a kongresszus könnyen felülbírálhatja azt – írja a lap.

A törvényhozók a világjárvány óta többször is célba vették a perui magánnyugdíjrendszert, mondván, hogy a rendszer nem tudott jó nyugdíjat adni az állampolgároknak, annak ellenére, hogy magas díjakat számolt fel. Ez a törvényjavaslat a hetedik, 2020 óta jóváhagyott pénzkivonási lehetőség, a bankfelügyeleti hatóság, az SBS szerint 2020 óta már 24 milliárd dollárt vontak ki a munkavállalók egyéni nyugdíjszámláikról.

A pénzkivonások hatással voltak a perui tőkepiacokra is, mivel a nyugdíjalapok az államkötvények és a helyi részvények legnagyobb vásárlói közé tartoznak. Most várhatóan jelentős összegű értékpapírokat kell eladniuk, hogy készpénz álljon rendelkezésre a kivonásokhoz. A piaci hatások egy részét azonban már beárazták, a limai tőzsde árfolyama azóta zuhant, hogy a törvényjavaslat március 25-én átment a bizottság első szavazásán.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF