Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén
Befektetés

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

műtárgy.com
A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Az idei 60. Biennálé kurátora a brazil származású Adriano Pedrosa - a Museu de Arte de São Paulo spanyol múzeum művészeti igazgatója, az első latin-amerikai, aki vezető kurátori pozíciót tölthet be az esemény szervezésekor – a Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere; Idegenek mindenütt címet választotta az esemény témájához. 

Pedrosa művészlistájának gyors áttekintése is elegendő ahhoz, hogy észrevegyük a különbségeket a korábbi évekhez képest. Először is az ezévi Biennálé az eddigi legnagyobb, összesen 331 művészt vonultat fel. Ez jóval több név, mint a 2022-ben Cecilia Alemani 213 alkotót választott, nemhogy a 2019-es 83 fős, Ralph Rugoff által válogatott mezőny. 

Magyarországot idén Nemes Márton képviseli a nagyszabású rendezvényen, a Techno Zen elnevezésű kiállítása látható a Magyar Pavilonban. A festőművész egy olyan multimédiás, több érzékre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotást tervezett, mely az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a technoszubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épül.

2Márton_Nemes_Techno_Zen_Photo_by_Dávid_Biró_Krisztina_Bilák
Nemes Márton: Techno Zen. 2024, 60. Velencei Biennále, Magyar Pavilon, enteriőr. Forrás: Ludwig Múzeum / Fotó: Biró Dávid-Bilák Krisztina

A nagyszabású olasz művészeti fesztivál az április 20-i sajtótájékoztatóján jelentette be a szakmai zsűri által odaítélt Arany Oroszlán díj nyerteseit.

A kiállítás mindkét fődíját őslakos művészek kapták. A fő kurátori kiállítás Arany Oroszlánját a négy māori művésznőből álló Mataaho Collective kapta: Bridget Reweti, Erena Baker, Sarah Hudson és Terri Te Tau. A csapat a Takapau (2022) című, drámaian megvilágított installációját mutatja be. A nagyméretű alkotás nyitja meg a Biennále Arsenale szekcióját, és átjáróként szolgál a kiállítás többi részéhez.

mataaho-collective-venice-biennale-golden-lion-designboom-1200
A Mataaho Collective a Takapau installációja az Arsenale 2024-ben, Velencei Biennálén 2024. Forrás: Designboom

Archie Moore (Kamilaroi/Bigambul), Ausztrália idei képviselője pedig a Nemzeti Pavilon Arany Oroszlánját kapta. Moore idén két installációval alakította át az Ausztrália-pavilont. Falait feketére festette, majd több hónapon át krétával kézzel írta családfájának 65 000 generációra visszanyúló neveit. A pavilon közepén egy tükröződő medencét hozott létre, amely felett egy téglalap alakú talapzat lebeg. Ennek a talapzatnak a tetején több száz szerkesztett dokumentum található, amelyek bennszülöttek  rendőrségi őrizetben bekövetkezett haláleseteiről számolnak be.

BLOG1-Archie-Moore-Australia-Pavilion-at-Venice-Biennale-kith-and-kin-2024
Archie Moore, kith and kin, 2024, Ausztrália pavilonja a Velencei Biennálén 2024. Forrás: QAGOMA Blog - Queensland Art Gallery

A harmadik zsűrizett díjat, a nemzetközi kiállítás ígéretes fiatal résztvevőjének járó Ezüst Oroszlánt a Londonban született és Nigériában nevelkedett, jelenleg Hamburgban és Lagosban élő Karimah Ashadu kapta. A biennálén a Machine Boys (2024) című videóját mutatja be, amely a Lagosban nemrég betiltott, okada nevű motoros taxikról szól.

Az alábbiakban az Artnet kutatása nyomán bemutatjuk, hogy mennyire széleskörű és változatos a 2024-es Biennálé a korábbiakhoz mérten.

A globális hatókör

Nem meglepő, hogy a Déli félteke művészei jóval nagyobb számban vannak jelen. Egyes országok, mint Bolívia, Guatemala, Tádzsikisztán és Kamerun, viszonylag újonnan érkeztek erre a történelmileg Nyugat-központú eseményre, miután a 2022-es és 2019-es fő kiállításokon nem szerepeltek. Hogy jobban megérthessük ezt a tendenciát, az Artnet News összehasonlította a 2019 és 2024 közötti három legutóbbi kiadás fő kiállításán szereplő művészek földrajzi eloszlását.

A művészkollektívákat törölték az adatok sorából, ahogyan azt a mintegy 40 művészt is, akik az idei évben Marco Scotini kurátor Disobedience Archive projektjének keretében állítottak ki, mivel a Biennálé által róluk szolgáltatott információk hiányosak.

Minden művészt aszerint kategorizáltak, hogy melyik globális régióban született. Érdemes azonban megjegyezni, hogy sok művész kivándorolt, és most már más nemzetiségűnek vallhatja magát, mint a szülőhazája. A „Foreigners Everywhere” egyik szekciója például kifejezetten 40 olyan művészre összpontosít, akik az olasz diaszpóra első vagy második generációs tagjai.

A számokat vizsgálva azonnal szembetűnik a nem-nyugati alkotók arányának jelentős növekedése. A New York-i születésű, Londonban élő kurátor, Rugoff által 2019-ben kiválasztott művészeknek alig több mint fele született Európában vagy Észak-Amerikában. 16 művésszel az Egyesült Államok volt a leginkább képviselt ország.

2022-ben a New York-ban dolgozó, olasz kurátor, Alemani által kiválasztott művészek mintegy fele európai volt, és csaknem 75 százalékuk nyugaton született. Bár a válogatása az egyik nemzetközileg legsokrétűbb tárlat volt: 58 országból vonultatott fel alkotókat, emellett kiemelt figyelmet fordított a nők és a nemi identitásuknak reprezentálására.

A nyugati művészek száma az idei főkiállításon a teljes létszám mintegy negyedére zsugorodott. Ehelyett a művészek körülbelül egyharmada Latin-Amerikában született, beleértve Pedrosa szülőhazáját, Brazíliát is. A Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) térségében született alkotók aránya is jelentősen megnőtt, a 2022-es 5 százalékról 17 százalékra nőtt 2024-ben. Ezzel a tendenciával összhangban az Afrikában, Délkelet-Ázsiában, valamint Dél- és Közép-Ázsiában született művészek aránya is nagyjából megduplázódott. Mégis, az e régiókból származó művészek továbbra is egyértelműen kisebbségben vannak.

A grafikon azt mutatja, hogy a három legutóbbi Velencei Biennálén hogyan változott a fő kiállításon szereplő művészek földrajzi eloszlása. Forrás: Artnet

Alemanihez hasonlóan Pedrosa olyan művészeket is a reflektorfénybe állít, akiket a saját korukban talán figyelmen kívül hagytak. 2022-ben a kritikusok megjegyezték, hogy a kiállításon szereplő elhunyt művészek száma jelentősen megnőtt. Ezek a kései nagyok a teljes összetétel közel felét tették ki, de a meglepett szemlélők akkor még nem tudták megjósolni, hogy ez a szám 2024-re kétharmadra emelkedik. Az elhunyt művészek közül közel 50-en a 19. században születtek.

A táblázat azt mutatja, hogy a három legutóbbi Velencei Biennálén hogyan változott az élő és az elhunyt művészek aránya a fő kiállításon. Forrás: Artnet

Az idei kiadásban szereplő élő művészek között az idősebb művészek is nagyobb arányban vannak jelen. Míg 2019-ben az 1970 után születettek tették ki a főkiállítás élő művészeinek mintegy 70 százalékát, addig az ő jelenlétük évről évre mintegy 10 százalékkal csökkent. A 2024-es évben a kiállított élő művészek alig több mint felét teszik ki. A 2019-es évben a főkiállításon egyetlen egy 1940 előtt született sem volt, addig 2022-ben mintegy 10 százalék vett részt. 2024-ben a kiállított élő művészek alig több mint felét teszik ki.

2019-ben a fő kiállító művészek közül senki sem született 1940 előtt, addig 2022-ben mintegy 10 százalékuk. 2024-ben ez az arány több mint kétszeresére, valamivel több mint 20 százalékra emelkedett. Összességében az 1950 előtt született alkotók, vagyis a jelenleg legalább 74 éves vagy idősebb művészek a „Foreigners Everywhere” című kiállításon szereplő élő művészek mintegy harmadát adják.

Eközben az 1950-es években született művészek aránya stabilan megmaradt. Az 1980-as és 1990-es években születettek nagyjából 44 százalékot képviselnek. A fiatal (húszas és harmincas éveikben járó) és középkorú művészek idei csökkent képviselete különösen szembetűnő, ha az élő művészekre vonatkozó adatokat összevonjuk a kései művészekre vonatkozó adatokkal.

Az elmúlt évtized a lelkes „újrafelfedezések” korszaka volt a művészvilágon belül, mivel a múzeumok és galériák megpróbálták helyreállítani a történelmi aránytalanságokat azáltal, hogy kevésbé ismert és

A diagram azt mutatja, hogy a Velencei Biennále három legutóbbi kiadása során hogyan változott a fő kiállításon szereplő élő művészek jellemző életkora. Forrás: Artnet

figyelmen kívül hagyott művészeket vettek fel gyűjteményeikbe és kiállításaikba. Ha az idei Velencei Biennále fő kiállítása alapján következtetni lehet, akkor ez a korszak még csak most kezdődik.

Források: Artnet, Artnews

Címlapkép: A Velencei Biennále egyik helyszínének, a Giardini bejárata.

Címlapkép forrása: Artnews/Giuseppe Cottini/Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
megtakarítások