TBSZ-re vennél az új állampapírból? - Vigyázz, pórul járhatsz!

2019. június 6. 11:43    
nyomtatás
 
Nem éri meg TBSZ-re venni az újonnan kibocsátott lakossági állampapírokat, mivel kamatadómentesek, és így a TBSZ-konstrukció semmilyen pluszt nem nyújt. Aki viszont mégis vesz TBSZ-re az új papírokból, rosszul járhat, mert kamatadót is fizethet, ha idő előtt töri fel a TBSZ-t.

Az új állampapírról bővebben az október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon is szó lesz. Részletek itt:Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Bár sokaknak vonzó a TBSZ konstrukció, miután 5 éves befektetési időszak elteltével kamatadómentesen juthat hozzá befektetéséhez, a június 3-tól kibocsátott lakossági állampapír sorozatok és az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) esetében TBSZ-en gondolkodni két dolog miatt sem éri meg:
  • Egyrészről az lakossági állampapr-sorozatok június 3-tól mentesülnek a kamatadó megfizetése alól, így nincs értelme TBSZ-re tenni, hiszen semmilyen pluszt nem nyújt. Erről itt is írtunk.
  • Másrészről több problémát is okozhat, ugyanis ha valaki mégis TBSZ-re veszi a júniustól kibocsátott új lakossági állampapír-sorozatokat, annak számolnia kell azzal, hogy kamatadó-mentesség ide vagy oda, a TBSZ miatt kamatadó-kötelesek lesznek az új állampapírok is, ha a számlát valaki 5 éven belül felbontja. A TBSZ jogszabály tehát felülírja a lakossági állampapírok kamatadó-mentességére vonatkozót ilyen esetben.

Persze előfordulnak olyan esetek, hogy valakinek a TBSZ-én keletkezik kamat-vagy egyéb bevétele, illetve egy helyen szeretné tudni befektetéseit, így TBSZ-re is vesz állampapírt. Ez persze érthető, de számolni kell azzal, hogy a TBSZ lejárat előtti feltörése esetén bizony az állampapírra is meg kell fizetni a kamatadót.

Értesüléseink szerint ezt az anomáliát már jelezték egyes érintett intézmények a Pénzügyminisztérium felé.


Itt fontos észben tartani azt is, hogy a régi, tehát a június előtt kibocsátott és megvásárolt lakossági állampapírok esetében továbbra is él a kamatadó-fizetési kötelezettség.

Miről is szól a TBSZ?


TBSZ-en megtakarítani 2010 óta van lehetőség. A konstrukció 5 éves futamidővel bír, és azért népszerű sok befektető körében, mert az ezen tartott befektetések az 5 év eltelte után mentesülnek a 15%-os kamatadó megfizetése alól.

Korábban még 6%-os ehót is fizetni kellett az idő előtti feltörés esetén, de ezt 2017-ben eltörölték.

A jelenlegi szabályok szerint
  • ha 3 év letelte után nyúlunk hozzá a befektetéshez, akkor 10% kamatadót kell fizetni,
  • az 5 éves időtáv lejárta után pedig kamatadómentesen vehetjük fel a megtakarításon elért hozamot.

Az MNB friss statisztikái szerint március végén valamivel több mint 2600 milliárd forint volt TBSZ-eken, összesen pedig mintegy 314 ezer TBSZ-számla van országszerte.

TBSZ-re vennél az új állampapírból? - Vigyázz, pórul járhatsz!


Címlapkép: MTI/Bizományosi, Róka László

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium