Újabb lakossági állampapírra fizet több kamatot az állam

2019. január 10. 10:45    
nyomtatás
 
Még decemberben emelte meg az ÁKK az új, 5 éves Prémium Magyar Állampapír kamatprémiumát, januártól pedig a Kétéves Magyar Állampapír kamata emelkedett 25 bázisponttal. A tavaly nyári, rövidebb futamidejű lakossági papíroknál látott kamatemelési hullámot most úgy tűnik, hogy a hosszabb futamidejű papírokra is kiterjeszti az ÁKK.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az 5 éves PMÁP kamatemelése után január elejével a kétéves állampapír kamata is emelkedett, az eddigi 3% helyett mostantól 3,25%-ot fizet a befektetőknek. Az 5 éves inflációkövető papír kamatprémiumát még decemberben emelte meg az ÁKK 1,4%-ról 1,7%-ra. Február végétől a tavalyi inflációra rakódó kamatprémium miatt pedig ennél is többet fog fizetni majd a papír.

Az infláció emelkedése, illetve beépülése miatt a Babakötvény is többet fizethet februártól, várhatóan évi 5,9%-ot a mostani 5,4% helyett.

Újabb lakossági állampapírra fizet több kamatot az állam


Tavaly augusztusban az ÁKK a rövidebb futamidejű papíroknál emelt a kamaton, az 50 bázispontos emelés a féléves, egyéves és kincstári takarékjegyek mellett a kétéves papírra is vonatkozott.

A lakossági papírok értékesítése egyébként szépen leköveti az ÁKK kamatemelési- és csökkentési lépéseit. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy látványosan nőtt vagy csökkent egy-egy kategória értékesítése havi szinten, ha az ÁKK valamilyen irányú kamatdöntést jelentett be:

Újabb lakossági állampapírra fizet több kamatot az állam
Klikk a képre!


Hasonló a helyzet a Prémium és Bónusz Magyra Állampapírok esetében is:

Újabb lakossági állampapírra fizet több kamatot az állam
Klikk a képre!


Címlapkép:MTI/Bizományosi, Nagy Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium