szerző

Amundi: 2018-ban is élvezi majd Kelet-Közép-Európa a növekedési hátszelet

Kocsi János
2017. december 22. 15:01    
nyomtatás
 
Amundi Alapkezelő:

"Az amerikai részvénypiac esetében egy esetleges, már 2018-ban életbe lépő vállalati adócsökkentési reform véleményünk szerint csak átmenetileg segítheti majd a vállalatok eredményességét és egy esetleges ciklikus makrogazdasági lassulásnak csak ideig óráig képezheti gátját. Egy esetleges ciklikus makrogazdasági lassulás ugyanakkor fékezheti a Fed kamatemeléseinek tempóját és ezért tovább gyengítheti a dollárt, ezért egy ilyen fejlemény inkább kedvező hatású lehet az amerikai részvénypiacra.

Amundi: 2018-ban is élvezi majd Kelet-Közép-Európa a növekedési hátszelet


A gyengébb novemberi német ipari termelési adatok ellenére is úgy véljük, hogy jövőre is érdemes lehet kitettséget vállalni egyrészt Európában, mert a ciklikus európai gazdasági fellendülést még nem fogja túl hamar fékezni az ECB a munkaerő-piaci tartalékok és a kapacitáskihasználtság miatt. Másrészt, egy épkézlábnak tűnő EU-s reformcsomagra is kedvezően reagálhat a tőkepiac. Ugyanakkor érdemes lesz figyelni egyrészt a centrum országok ingatlanpiacát, ahol a periféria országok miatt alacsonyan tartott európai kamatkörnyezet fújhat buborékot, másrészt az olasz választásokat az euró-szkeptikus erők esetleges térnyerése szempontjából, aminek egyelőre kicsi az esélye.

A novemberben beérkező rendkívül jó reál GDP adatok alapján is feltételezhetjük, hogy 2018-ban Kelet-Közép-Európa továbbra is élvezheti az Európából érkező növekedési hátszelet, beleértve az EU-s pénzeket. Másrészt, Romániát kivéve az egyensúlyi helyzet is stabil maradhat a régióban. Ehhez fokozatosan javuló vállalati eredmények és nem túl feszített árazás társulhat a részvénypiacokon. A régióban azonban gyorsabb lehet a kamatkörnyezet esetleges normalizációja az európainál a fokozott bérinfláció miatt, ezért érdemes lehet a még nem túl drága pénzügyi intézetek részvényei közül szemezgetni esetleges árfolyam-korrekciók esetén, az egyedi esetleges félreárazások további "megjátszása" mellett. A magyar részvények többségének árazása már nagyjából a helyére került és a kispapírok árfolyamának emelkedése is gyakran jelzi a bikapiacok végét, ugyanakkor amíg jó a makrogazdasági helyzet, kis eséllyel következik be egy jelentősebb magyar-specifikus tőkepiaci hangulatromlás.

A novemberi kedvező fejlődő piaci makrogazdasági adatok alapján is úgy látjuk, hogy a fejlődő piacokban lehet még felértékelődési potenciál 2018-ban is, amit esetleg a dollár további gyengülése is támogathat. A fejlődő piacok közül érdemes lehet befektetni azokba (Kelet-Közép-Európa mellett), ahol az árazás még nem feszített, a kamatkörnyezet esetleg csökkenő és nem mellesleg tartósnak tűnő strukturális reformok és kedvező demográfiai folyamatok is biztosítják a vállalati eredmények tartós javulását a szinkronizált világgazdasági növekedés mellett. A fenti feltételek valamelyikének megfelel például Argentína (strukturális reformok), India (kedvező demográfiai folyamatok és strukturális reformok), Oroszország (csökkenő kamatkörnyezet), Brazília (esetleges strukturális reformok), Kína (strukturális reformok, "soft landing"), Dél-Korea (nyomott árazás, strukturális reformok). Emellett, számos ázsiai országra igaz lehet az 2018-ban is, hogy egy szinttel feljebb léphetnek a globális termelési hierarchiában. Ez a folyamat jellemzően kedvező tőkepiaci mozgásokkal is párosulhat azon országok esetében, ahol az árazás még nem túl feszített.

A fenti alapforgatókönyvet árnyalandó érdemes mérlegelni annak kockázatait is. Véleményünk szerint három esemény esetleges bekövetkezése vethet véget 2018-ban az immár közel kilenc éve tartó kedvező tőkepiaci hangulatnak. 1) A Brent olaj hordónkénti ára a 70-80 dolláros tartományba emelkedik, ami az inflációs várakozásokat felfelé hajtja és ezért a kamatkörnyezet a vártnál gyorsabban emelkedik. 2) A Phillips-görbe ismét negatív meredekségű lesz a feszes munkaerő-piacú országokban (pl. USA, Kelet-Közép-Európa, stb.), így az inflációs várakozások megemelkednek az alacsony munkanélküliség miatt kialakuló bérinfláció nyomán és ezért a kamatkörnyezet a vártnál gyorsabban emelkedik. 3) Olyan geopolitikai kockázatok, amik érdemi negatív hatással bírnak a világgazdaság fokozatos javulására.

Egyelőre úgy tűnik, mindhárom tényező esetleges bekövetkezésének kicsi az esélye 2018-ban, de alakulásuk monitorozása és előrejelzése kiemelten fontos lehet a jövő évben.
A portfólió összetételét változatlanul hagyjuk."

Amundi: 2018-ban is élvezi majd Kelet-Közép-Európa a növekedési hátszelet


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Timberland Capital - nemzetközi terjeszkedés. 

Gondolatban egy lépéssel előbbre járnak (x)

Két sikeres karrier, amit összeköt, hogy képesek egy lépéssel az események előtt járni. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium