Amundi: elmarad a recesszió?

Kósa Endre
2019. április 30. 16:00    
nyomtatás
 
Amundi Alapkezelő:

"Még mindig nem dőlt el, hogy az immár évtizedes növekedési ciklus végéhez értünk, avagy csupán a cikluson belüli újabb átmeneti lassulásról van-e szó. A jegybankok mindenesetre igyekeznek mindent elkövetni, hogy inkább az utóbbi verzió érvényesüljön, és ne forduljon recesszióba a világ gazdaságainak jelentős része. A monetáris politika az elmúlt hónapokban szinte mindenütt engedékenyebb, illetve támogatóbb lett. Amíg a Fed levette a napirendről a további szigorítást, addig az EKB a túlzottan alacsony infláció kockázata miatt újabb élénkítő lépéseket is megszellőztetett, a kínai jegybank pedig már be is kapcsolta a gazdaságot támogató "motorokat". Ezek a viszonylag gyors jegybanki reakciók segíthetnek abban, hogy a piaci, illetve üzleti bizalom helyreálljon, és ne alakuljon ki súlyosabb visszaesés.

Amundi: elmarad a recesszió?


Habár a növekedési kilátások már nem annyira kedvezőek, mint a mögöttünk álló években, az amerikai részvénypiac mégsem számít kimondottan drágának a jelenlegi kamatkörnyezetben. Ráadásul a részvénypiaci árazási szorzókat még enyhén feljebb is hajthatja a vártnál kevésbé szigorító jegybanki hangvétel, valamint a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok mérséklődése. A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások következő mérföldköve májusban (esetleg júniusban) várható, komolyabb részsikerek esetén pedig elképzelhető egy “sell on the good news" profitrealizálási forgatókönyv, ami újabb jó beszállási lehetőséget jelenthet az emelkedő részvénypiaci trendbe. Erre az eshetőségre érdemes lehet szárazon tartani némi puskaport, míg az esetleges korrekcióból az abszolút hozamú eszközcsoport súlyának megnövelése révén tudunk adott esetben profitálni.

Az enyhén javuló amerikai és kínai makroadatoknak köszönhetően megnőtt az európai recesszió elkerülésének a valószínűsége, sőt a reál-GDP növekedés akár 1,5% közelébe is emelkedhet, ha a két nagy gazdasági blokknak sikerül magával húznia a harmadikat. Ennek ellenére az európai részvénypiacokkal kapcsolatban egyelőre óvatos optimizmus indokolt, ami elsősorban a fennálló politikai kockázatokkal indokolható (Brexit, közelgő EP-választás, illetve az EU és USA közötti kereskedelmi feszültség esetleges elharapódzása).

Továbbra is szeretjük a fejlődő részvénypiacokat, meglátásunk szerint ugyanis a kereskedelmi háború enyhülése elsősorban a tavalyi évet markáns mélyrepüléssel záró fejlődő részvénypiacok számára kedvezhet, így kitartunk a fejlődő részvénypiaci pozíciónk mellett, sőt a kötvények terhére 5%-kal növeljük a súlyuk. A fejlődő piacok gazdasági növekedési többlete a fejlettekéhez képest valószínűleg tovább nőhet az elkövetkező időszakban. Az egyes országokat vizsgálva, Kína és India továbbra is kimagasló növekedési kilátásokkal bír, Brazíliában egy jelentős gazdasági fordulat szemtanúi vagyunk, Oroszországban pedig a részvénypiacok árazása, az átlagos osztalékhozam, illetve az olajár magas szintje jelentik a vonzerőt.

Közép-Európa eddig meglehetősen ellenállónak bizonyult, a nyugat-európai lassulás egyelőre alig érződött a térség makrogazdasági adatain és alapvetően a vállalatok is kedvező gyorsjelentésekről számoltak be. Mivel túlárazottság továbbra sem fenyegeti a régiós részvénypiacokat, valamint az osztalékhozamok is viszonylag magasak, ezért továbbra is vonzónak tartjuk a hazai, illetve a régiós részvénypiacot."

Amundi: elmarad a recesszió?


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium