Amundi: nem minden arany, ami fénylik

Kósa Endre
2019. március 29. 15:10    
nyomtatás
 
Amundi Alapkezelő:

"Kimondottan jól teljesítettek az első negyedév során a magasabb kockázati profillal bíró részvény típusú befektetések. A nagy kérdés azonban az, hogy merre tovább? Az év hátralévő részére egyre határozottabban körvonalazódik a globális lassulás képe, a várakozások mellett a legfrissebb tényadatokban is érzékelhető a változás. A márciusi számok alapján a világgazdaság bővülési üteme fokozatosan csökken. Egyes régiók esetében már a recesszió kockázata is erősödik, azonban a vészharangok kongatása egyelőre még korai: úgy látjuk, hogy a globális növekedés a következő negyedévekben még pozitív maradhat. Az idei alapforgatókönyvünk mérsékelt lassulással számol a világgazdaságban, a lefelé mutató kockázatok erősödése mellett.

Amundi: nem minden arany, ami fénylik


Habár középtávon továbbra is optimisták vagyunk a részvénypiacokkal kapcsolatban, rövid távon elképzelhetőnek tartunk egy konszolidációs időszakot, miután meglátásunk szerint a jelenlegi szinteken már számos pozitív hír beárazódhatott a piacon. Ennek következtében pedig a részvények év elején látott olcsósága is csak a múlt. A hegymenet folytatódása nagyban függhet attól, hogy az elkövetkezendő időszakban lesz-e változás a romló makroadataokban.

Véleményünk szerint több szempontból is óvatosság indokolt a fejlett részvénypiacok esetében, ezért továbbra sem képezik a portfólió részét márciusban. Ennek oka részben abban keresendő, hogy az év eleji meredek ralit követően már közel sem nevezhetők olyan olcsónak a fejlett részvények, mint 2019 kezdetén, továbbá a sokasodó vállalati profit warningok sem festenek túl bíztató jövőképet az amerikai és európai cégekről. Ráadásul Európában a fennálló politikai kockázatok (Brexit, EP-választás, autószektort célzó vámok) is nyomás alatt tarthatják a kontinens részvényeit.

Továbbra is szeretjük a fejlődő részvénypiacokat, ami részben annak köszönhető, hogy jóval attraktívabb értékeltségről beszélhetünk az esetükben, mint a fejlett piacok esetében. Ehhez adódhat még hozzá, hogy meglátásunk szerint a fejlődő országok jóval többet profitálhatnak adott esetben az amerikai-kínai kereskedelmi álláspontok közeledéséből is. Az egyes országok között azonban érdemes lehet szelektálni: a kereskedelmi megállapodásból például sokat profitálhatna Kína, míg Oroszország a szankciók ellenére is vonzó értékeltségi szinteken forog jelenleg. Ennek ellenére taktikai megfontolásból márciusban 30%-ról 20%-ra csökkentjük a részvények portfólióbeli súlyát, ami a globális fejlődő piacok mellett a régiós piacokat érinti.

Kötvénypiaci szempontból a globális lassulás kifejezetten kedvező jelenség. Főként a fejlett országok kötvényei esetében várható, hogy a mérséklődő inflációs várakozások a hozamokat is lejjebb szoríthatják, illetve alacsonyan tarthatják. A feltörekvő kötvénypiacok számára a Fed szigorításának leállása alapvetően jó hír, de - különösen a sérülékenyebb országok számára - a recessziós kockázatok erősödése, esetleg kisebb-nagyobb válsággócok kialakulása magasabb kockázati prémiumokat eredményezhet. Habár a magyar kötvénypiac szempontjából az MNB esetleges szigorítása némi kockázatot jelent, de véleményünk szerint a hozamokba ez már bőven be van árazva. A kockázatcsökkentés jegyében a részvények terhére 25%-ra növeljük a kötvények súlyát, aminek eredményeképpen egy alacsonyabb kockázati profillal rendelkező portfólió került kialakításra."

Amundi: nem minden arany, ami fénylik


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium