Komoly versenytársat kaptak a magyar abszolút hozamú alapok

2018. május 18. 12:38    
nyomtatás
 
Újabb csúcsra, 6273 milliárd forintra emelkedett áprilisban a befektetési alapokban kezelt vagyon, amely a pozitív értékesítés mellett legalább olyan mértékben a múlt havi jó hozamoknak is köszönhető. Miközben az ingatlanalapok tartják magukat az első helyen a kezelt vagyont tekintve, az abszolút hozamú alapok veszélyesen magukra húzták a vegyes alapokat, miután az elmúlt hónapokban csak tőkekiáramlás jellemezte az eddig igen népszerű kategóriát.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Új csúcson a befektetési alapok vagyona


A BAMOSZ legfrissebb, áprilisra vonatkozó statisztikái szerint a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon új csúcsra, közel 6273 milliárd forintra nőtt.

Komoly versenytársat kaptak a magyar abszolút hozamú alapok


A közel 34 milliárd forintot kitevő nettó értékesítési számok mellett 38 milliárddal a befektetéseken elért hozamok is megdobták a kezelt vagyont, amely így márciushoz képest összesen közel 72 milliárd forinttal tudott nőni.

Komoly versenytársat kaptak a magyar abszolút hozamú alapok


Az ingatlanalapok a legkeresettebbek, az abszolút hozamú alapok szenvednek


Áprilisban is az ingatlanalapokat keresték leginkább a befektetők, ezek az alapok közel 21 milliárd forintot gyűjtöttek. Mögöttük a második legnépszerűbb kategória ezúttal a pénzpiaci alapoké lett, ide összesen közel nettó 16 milliárd forint áramlott. Közel 13 milliárdos plusszal zárták az értékesítést a vegyes alapok is.

Ehhez képest az abszolút hozamú alapok már hónapok óta nem tudnak pozitív értékesítést felmutatni, áprilisban 9 milliárd forintot vontak ki ezekből az alapokból a befektetők. Ennél többet csak a kötvényalapok vesztettek, ahonnan 13 milliárd forint távozott.

Komoly versenytársat kaptak a magyar abszolút hozamú alapok


A gördülő nettó értékesítési számokon is látszik, hogy az abszolút hozamú alapok 12 havi gördülő értékesítési többlete fokozatosan zsugorodik, miközben a vegyes alapok szép lassan törnek előre, és a pénzpiaci alapok is úgy tűnik, fokozatosan dolgozzák le hátrányukat.

Komoly versenytársat kaptak a magyar abszolút hozamú alapok


Márciusban haladta meg először az ingatlanalapokban kezelt vagyon a kötvényalapokét, ezt az elsőbbséget az ingatlanalapok áprilisban is tartani tudták. Az abszolút hozamú alapok hónapok óta tartó tőkevesztése azonban azzal járt, hogy nagyon feljöttek mögéjük a vegyes alapok, mostanra már csak egy hajszálnyival van több vagyon az abszolút hozamú alapokban, mint a vegyes alapokban.

Ha a május is negatív értékesítéssel zárul az abszolút hozamú alapoknál, akkor a vegyes alapok vehetik át a harmadik helyet a listán.

Komoly versenytársat kaptak a magyar abszolút hozamú alapok


Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium