Nagyot bukott a magyar sztáralap a tőzsdei esésben

2019. augusztus 16. 09:21    
nyomtatás
 
A legnagyobb vagyont kezelő hazai abszolút hozamú alapok is megérezték az elmúlt napok nagyobb tőzsdei eséseit, főleg a Citadella, amely idén eddig közel 10%-os mínusznál jár, csak augusztusban eddig több mint 10%-ot esett. Van azért olyan alap is, amely jól tudott kijönni a tőzsdei felfordulásból: a Platina Pí például csak augusztusban közel 4%-os hozamot csinált a befektetőinek.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az elmúlt napokban a világ vezető tőzsdéi rövidebb kivételektől eltekintve esnek, a hét elején Argentína borzolta fel a kedélyeket, azóta pedig azt figyeli a világ, hogyan mennek egyre lejjebb és lejjebb a kötvénypiaci hozamok, miután a befektetők ilyen turbulens időszakban inkább a kötvényekhez hasonló biztonságosabb befektetésekben keresnek menedéket.

Az elmúlt napok tőzsdei és kötvénypiaci mozgásai a hazai legnagyobb abszolút hozamú alapok árfolyamát sem hagyta érintetlenül, különösen a Zsiday Viktor kezelte Citadelláét nem, amelynek idei eddigi hozama közel mínusz 10%, csak augusztusban több mint 10%-ot esett az alap árfolyama.

Az alapról nemrégen írtuk, hogy ez volt eddig az egyetlen olyan alap a legnagyobbak között, amely múltbéli 5 éves átlagos hozamával verni tudta a szuperállampapír által ígért jövőbeni 4,95%-os hozamot.

Nagyot bukott a magyar sztáralap a tőzsdei esésben


Hogy pontosan milyen típusú és irányú befektetések vannak a portfólióban, nem tudjuk, de az biztos, hogy az utóbbi napok tőkepiaci iránya nem tett jót a teljesítménynek. A múlt havi portfóliójelentés szerint az alap egy nagyobb magyar államkötvény pozíció mellett mintegy 13%-ban tartott külföldi kibocsátású állampapírokat, több mint 14%-ban pedig külföldi kibocsátású részvényeket.

A Citadellán kívül több alap is megérezte az augusztusi tőzsdei lejtmenetet, de a Platina Pí például profitálni tudott a piaci eseményekből, miután az alap csak augusztusban közel 4%-os hozamot csinált. Az idei eddigi hozamokat tekintve egyébként a Citadellán kívül a vizsgált alapok többsége pozitív hozamnál jár, kiemelkedik közülük is a Supra közel 13%-ával. Egyéves időtávon az OTP EMDA áll a legjobban 8,8%-kal, nem sokkal mögötte jön a Platina Pí A sorozata 6,5%-kal, majd az OTP Supra 6%-kal.

Nagyot bukott a magyar sztáralap a tőzsdei esésben


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium