Pimco: nyakunkon a recesszió, hosszú lesz

2019. február 14. 11:46    
nyomtatás
 
Kései szakaszában van a globális gazdaság növekedése, most még nem látni vörös riasztásokat, de egy-két éven belül jöhet a recesszió. Nem kell viszont komoly gazdasági visszaesés, hogy a részvénypiacokon komoly volatilitás álljon be, éppen ezért a Pimco folyamatosan csökkenti a kockázati kitettségét. Andrew Bosomworth, a befektetési alapkezelő európai befektetési igazgatója egy mai sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy van magyar állampapír kitettsége az alapkezelőnek, viszont ez egy diverzifikált portfólió része.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors régiós üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a Pimco elindítja szolgáltatásait Magyarországon, elsősorban intézményi ügyfelek és privátbanki ügyfelek számára.

A következő tíz év nagyon más lesz, mint az előző tíz év, nem lesz elég csak követni a piacot a jó hozamokért. Andrew Bosomworth, a Pimco németországi vagyonkezelési üzletágának vezetője és az európai Pimco befektetési testületi elnökségének tagja egy sajtótájékoztató keretein belül osztotta meg nézeteit:
  • a növekedési ciklus kései szakaszában vagyunk. Idén és talán még jövőre is növekedik majd a világgazdaság, de lassabb ütemben.
  • Nagyon közelről figyelik azokat az esetleges veszélyforrásokat, melyek fordíthatnak a növekedési cikluson, ilyen a populizmus, a fiskális politika, a produktivitás, a kereskedelmi konfliktusok és egyes gazdaságok recessziója.
  • A ciklusvégi befektetés kihívásokkal teli eszközallokációs szempontból, a Pimco folyamatosan csökkenti a kockázati kitettségét és inkább defenzív eszközöket vásárol.
  • Ami tavaly december végén történt a tőzsdéken, lehet, hogy egy előkép arról, mi fog történni majd a különféle eszközökkel, ha egyszer beüt a recesszió. Tipikus ciklusvégi piaci viselkedést láttunk: az állampapírhozamok nőttek, a részvények és az olaj esett, az arany árfolyama emelkedett. Bosomworth szerint megismétlődhet ez a jelenség a recesszió közeledtével.
  • A Pimco szakemberei körülbelül 25%-os esélyt jósolnak a recessziónak a következő 12 hónapban. Nem látszik "vörös riasztásos" indikáció egyelőre a hitelezés, fogyasztás dinamikájában, de nem is kell recesszió ahhoz, hogy a tőkepiacok volatilitása jelentősen megnövekedjen.
  • Ha abból indulunk ki, hogy a mostani gazdasági növekedési ciklus nagyon hosszú volt, de ütemét tekintve átlagos volt, könnyen lehet, hogy a következő recesszió is hosszú lesz, de intenzitását tekintve nem lesz olyan durva. Ennek oka lehet az, hogy a jegybankoknak nincs annyi eszközük, hogy kontrollálni tudják a recessziót.
  • Bosomworth szerint megvan a kockázata annak, hogy az EKB a BOJ-hez hasonlóan elveszti az irányítást az infláció felett és az visszaesik 0% köré. Ennek az oka többek közt a régió magas nem teljesítő hitelállománya, a demográfia és a technológia.
  • A piac arra számít, hogy nemhogy befejezi a Fed a kamatemelést, 2020 végén akár 1-2 kamatvágás is jöhet. Az EKB a Pimco szerint nem fog tudni 200 bázispontos kamatemelést végrehajtani a következő 10 évben, arra számítanak, hogy kb. 0-ra tudja az EKB emelni az irányadó rátákat, mire a recesszió átgyűrűzik a tengerentúlról, így nehéz helyzettel találja majd magát szembe az eurozóna jegybankja.
  • Nagyon valószínűnek találja a Pimco, hogy megegyezik kereskedelmi kérdésekben az Egyesült Államok és Kína, de a politikai feszültség nem múlik el. Bármikor, amikor egy domináns ország hatalmát veszélyeztette egy feltörekvő, dominanciáért hajtó ország, mindig volt köztük valamilyen konfliktus. Bosomworth reméli, nem kerül sor katonai összecsapásra.
  • A Portfolio kérdésére Bosomworth elmondta, hogy nincs határozott véleményük a magyar részvényekről, inkább óvatosan tekintenek rá. Az állampapírokkal kapcsolatosan viszont elmondta, hogy van lehetősége a jegybanknak normalizálni a monetáris politikát, a magyar állampapírok hozamgörbéje nagyon meredek, egyes eurós kötvényekhez képest a magyar kötvények attraktívak lehetnek, a Pimconak vannak is magyar állampapírjai, viszont Ocsenás Zoltán hozzátette: diverzifikált kötvénykitettsége van az alapkezelőnek, nincs koncentrált magyar állampapír kitettsége.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium