szerző

Budapest: ami igazán számít

Pintér András
2017. november 30. 15:04    
nyomtatás
 
Budapest Alapkezelő:

"Kezdődik az év végi nagy tippverseny. Az év ezen időszakában rendszerint brókercégek és elemzők tömegei próbálják majd megjósolni, hogy melyek lehetnek az elkövetkező év legjobban teljesítő részvényei, szektorai, régiói. Sokszor írtam már erről, most is csak ismételni tudom magam: bár minden résztvevőnek a legjobbakat kívánom, szerintem reménytelen küldetésre vállalkoznak.

Budapest: ami igazán számít


USA-t kell venni vagy Európát? A technológiai szektor sztárpapírjait vagy az agyonvert kiskereskedelmi szektor részvényeit? Amazont vagy Facebookot? Fontos kérdések persze (nem véletlenül izgatják fantáziánkat), de az az érzésem, hogy van ennél egy zsebbevágóbb kérdés.

Ez pedig a legfőbb eszközallokációs döntési szint: mennyi legyen a kockázatos eszközök súlya a portfólióban? Az egyszerűség kedvéért két választásra lekorlátozva: mennyi legyen részvényekben és mennyi kockázatmentes eszközökben?

Félreértés ne essék, ez a döntés legalább annyira nehéz és előrejelezhetetlen, mint az egyes szektorok vagy konkrét papírok közti választás. A legtöbb megtakarító számára eddigi tapasztalatom szerint mégis ez az egyik legfontosabb, a végső befektetési eredményt döntően meghatározó kérdés.

Hogy ne csak a tapasztalataimról beszéljek, hanem a számokról is, lássuk a fejlett részvénypiacok (MSCI World Index, dollárban számolva) elmúlt 30 évét és három fiktív portfóliót. Első befektetőnk portfóliója 40% részvényt tartalmaz, minden naptári év végén újrasúlyozva. Emberünk nem próbál okoskodni, a teljes indexet követő részvénykosarat tart, nem hoz szektor-, régió- és egyedi részvény szintű döntéseket. Második befektetőnk az egész periódus alatt végig óvatosabb (mindig a jobb beszállási pontokat vagy az elkerülhetetlen korrekciót várta - ki tudja?), portfóliójában csak 15%-nyi részvénykitettség szerepelt.

Harmadik megtakarítónk szintén 15%-os részvénysúlyt tartott, ugyanakkor végig nála volt a jövőbelátás kristálygömbje: minden évben nem a teljes fejlett részvénypiacot, hanem kizárólag az adott év legjobban teljesítő régióját tartotta. Megtakarítónk ebből a szempontból mindentudó: minden év elején előre látta, hogy Amerikába, Európába vagy éppen az ázsiai térségbe (választása a fejlett piacok összességét alkotó három fő régió szintjén volt) érdemes fektetni. Ha az előző évben az USA volt a legjobban teljesítő részvénypiac, akkor az összes 15%-nyi részvényét ott tartotta, majd pedig ha a rákövetkező évben az ázsiai piacok váltak a legjobban teljesítőkké, akkor ő már az év elején - mindezt tökéletesen előre látva - minden pénzét ide csoportosította át.

Nézzük, hogyan áll 30 év után három befektetőnk (a követhetőség és egyszerűség kedvéért a nem részvényekben szereplő portfólió a párnacihában volt, azaz 0%-ot hozott):

Budapest: ami igazán számít


Mivel az elmúlt három évtizedben a részvénypiacok felfelé mozogtak (mint ahogy tették ezt egyébként kivétel nélkül az összes 30 éves periódusban az elmúlt másfél évszázadban), a magasabb 40%-os részvénysúly magasabb hozamot eredményezett (természetesen magasabb volatilitás mellett), mint a 15%-os második portfólió. Ami igazán érdekes, az a 3. portfólió teljesítménye. Hiába a tökéletes jövőbelátás, a hibátlan régiók közötti választás, a 25%-ponttal alacsonyabb részvény-allokációból származó, első portfólióval szembeni hátrányát így sem tudta leküzdeni a harmadik megtakarító (természetesen ezen portfólió esetében a volatilitás érezhetően alacsonyabb).

Harmincból harmincszor jól dönteni a tőkepiacokon tudjuk mennyire reális. Semennyire. Ráadásul, ahogy látjuk, még a zsinórban meghozott harminc tökéletes régió-kiválasztási döntés sem elég példánkban ahhoz, hogy egy kezdeti allokációs döntés (40% helyett 15%-os részvénysúly) hatását kompenzálja. Persze ahány back teszt, annyi féle eredmény, de azért szerintem mégis van egy fontos tanulság. Hogy mi?

Természetesen nem az, hogy minden helyzetben minél több részvényt kell tartani. Megmondani, hogy a piac felfelé vagy lefelé fog menni, ugyanolyan nehéz, mint két egyedi részvény közül választani. Az ugyanakkor fontos, hogy mielőtt minden időnket és erőforrásunkat arra szánnánk, hogy több ezer egyedi részvény, több száz befektetési alap vagy több tíz régió- és szektor közül a jövő sztárját hajszoljuk, egy pillanatra álljunk meg.

Ha megálltunk, gondoljuk át, hogy befektetési portfóliónk legmagasabb szintjén minden rendben van-e: eszközallokációnk valóban az általunk ideálisnak gondolt-e. Mert ha nem, nincs az a kristálygömb, ami segítene."

Budapest: ami igazán számít


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium