szerző

Budapest: erős, de nem extrém

Pintér András
2017. október 31. 15:06    
nyomtatás
 
Budapest Alapkezelő:

"Jobb ezeket a dolgokat valós időben átbeszélni. Mert ha majd pár év múlva tekintünk vissza az idei évre, csak a számok és az ábrák fognak visszabámulni ránk, a most átélt érzelmek a múltba vesznek majd.

Budapest: erős, de nem extrém


Sokat írtak minderről az 1987-es Fekete Hétfő harmincadik évfordulója kapcsán - az akkori chartokra most visszanézve egyértelmű, hogy mit kellett tenni. Nem szabadott pánikba esni, a piaci seb gyorsan begyógyult. Utólag mindenki okos. Akkor mindenki idegbeteg volt.

Most is elég speciális a helyzet: a piac nyugodt, a körülöttünk lévő világ ugyanakkor hemzseg az olyan dolgoktól, amiktől - elvileg - rettegnünk kellene. Észak-Korea, katalán válság, kínai hitelcsapda - nem sorolom, nem akarok senkit sem fárasztani. A tőzsdei árfolyamok mégis évek óta nem látott alacsony volatilitás mellett törnek napról napra új történelmi csúcsokra. A fejlett részvénypiacokat tartalmazó MSCI World Index idei évben mutatott legnagyobb korrekciója alig haladta meg a 2%-ot. Úgy, hogy 1980 óta egyetlen évben maradt csak a legnagyobb éven belüli korrekció mértéke 5% alatt (1995-ben).

Tényleg ennyire kivételesen jó év lenne az idei? Tényleg ennyire úrrá lett volna a piacokon a hurráoptimizmus? Mint a legtöbb esetben, most is azt segíthet a legtöbbet a kérdések megválaszolásában, ha az idei év teljesítményét történelmi kontextusba helyezzük.

A lenti ábra az S&P500 Index teljesítményét mutatja 1928-től napjainkig - három tényező (hozam, volatilitás és kockázattal igazított hozam) szempontjából, naptári évekre lebontva (a szórás esetében pedig napi hozamokból számolt évesített szórást tekintve).

Budapest: erős, de nem extrém


A számokból az látszik, hogy a legjobb évek közé 2017 eddigi időszaka csak egy szempontból tud beférni (3. hely a legalacsonyabb volatilitású évek között). Az idei év tehát sem a piaci emelkedés mértékének, sem a kockázattal igazított hozam szempontjából nincs a Top10-ben (a vizsgált 90 évből hozam szempontjából a 33., kockázattal igazított hozam tekintetében pedig a 13. helyen áll). Így ha a valóban alacsony mértékű volatilitáshoz a piaci emelkedés mértékét és a kockázattal igazított hozamot is hozzátesszük, a teljesítmény inkább csak kimondottan erős, mintsem kiugróan extrém.

Mindezt csak azért írom, mert minden nap arról hallunk, hogy mennyire különleges a mostani piac. Ha meg eltelik pár év, úgy is csak a chart alapján fogunk ítéletet hozni, a bennünk forrongó félelmekre és egyéb érzelmekre pedig már senki nem fog emlékezni. A chart alapján pedig egyértelmű: az idei év a részvénypiacon egyszerű volt. Csak venni kellett.

Pedig a dolog sosem ennyire könnyű. Most sem az.

A kimondottan hosszabb távú megtakarítók szempontjait szem előtt tartó modell portfólióm összetételén ebben a hónapban sem változtatok."

Budapest: erős, de nem extrém


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium