szerző

CIB: 2019 végén még akár Fed-kamatcsökkentés is jöhet

Csekő Zoltán
2019. március 1. 08:16    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő:

"Január végén már utaltunk rá, hogy az USA állampapírpiac-Fed párharcban hogyan kerekedik felül szép lassan az állampapírpiac. A Fed 2019-re korábban tervezett három kamatemeléséből lehet, hogy egy sem fog összejönni. Sőt, a kamat derivatívákba árazott valószínűségek alapján 2019 végén - 2020 elején már mintegy 30 százalékra nőtt az esélye egy dollár alapkamat csökkentésnek. A kommentárok alapján jelenleg két táborra oszlott a Fed, és a két tábor közötti tűzharcban egyelőre középen áll - és fedezékbe vonult - Jerome Powell elnök. A Williams-Clarida tábor tulajdonképp az állampapírpiac oldalán áll, egyértelműen nem emelne tovább a kamatokon addig, amíg egy erőteljesebb inflációs nyomás nem kényszeríti erre. Az úgynevezett "Mester tábor″, Loretta Mester vezetésével a piaci turbulenciák elmúlásával tovább emelné az alapkamatot, hiszen az USA elérte a teljes foglalkoztatottságot és az inflációs célértéket is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Williams-Clarida tábor véleménye erősödik, a januári Fed kommentárban érezhető eltolódás volt megfigyelhető ebbe az irányba. A Fed új módszertana alapján az infláció tartósan lehet, hogy mégsem érte el a célértéket. Az EKB berkein belül hasonlóan skizofrén a helyzet. Minden piaci szereplő felkészült a 2019-es kamatemelésre, ehelyett ez elmaradhat, és jelenleg további mennyiségi lazítást vár a piac a bankoknak nyújtott kedvezményes hitel, a TLTRO program folytatódásának formájában. Ennek megfelelően sem az állampapír-, sem a vállalatikötvény- piacot nem adták el, a német 10 éves alacsony szinten, 15 bázisponton áll.

CIB: 2019 végén még akár Fed-kamatcsökkentés is jöhet


A jegybanki környezet tehát egyértelműen támogatóba fordult, a részvénypiacokkal kapcsolatos álláspontunk mégis vegyes, mivel a világgazdaság nyilvánvalóan lassul a kereskedelmi konfliktusok miatt. Az országok érintettsége más és más, ezért szelektíven érdemes súlyozni az egyes országok, régiók között. A kínai lassulás elsősorban Németországra és Olaszországra hat, a magas frekvenciájú indikátorokon (IFO, PMI) ezek a hatások már egyértelműen látszanak, de már a tavalyi negyedik negyedéves végső növekedési adatokban is tetten érhetők (Németország 0 százalék, Olaszország -0,2 százalék). Ezeket az országokat illetve a teljes euró övezetet is célszerű elkerülni addig, amíg a főbb előrejelző indikátorokban el nem érjük a mélypontokat.

Összességében részvénysúlyt egyelőre nem növelünk, de a fejlett régión belül egyértelműen az USÁ-t preferáljuk. Kötvénysúlyozást növeltünk a pénzpiac rovására mind hazai, mind nemzetközi szinten. Ennek indoka a már leírtakon túl az, hogy hazánkban a februári felminősítések után (S&P, Fitch) idén még további felminősítéseket is elképzelhetőnek tartunk. Az MNB "normalizáció″ pedig várhatóan nagyon visszafogott lesz az év első felében, hiszen az év közepén épp további lazítást várunk az EKB-tól: a TLTRO program folytatásának bejelentését.


Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás."

CIB: 2019 végén még akár Fed-kamatcsökkentés is jöhetPortfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium