szerző

CIB: érett szakaszába lépett a piaci felívelés

Csekő Zoltán
2017. augusztus 31. 15:01    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő:

"Mario Draghi EKB elnök semmi lényegeset nem mondott a jegybankárok Jackson Hole-ban tartott konferenciáján augusztus 26-án. Mivel kötvénybefektetőknek (és tegyük hozzá az EUR-USD longosoknak) már az is pozitív jel, ha Draghi nem beszél a taperingről, ezért lefelé araszoltak a hozamok az elmúlt napokban. A hozamcsökkenés másik motorja az USA, ahol két pozitív fejlemény is táplálja jelenleg az optimizmust. Az egyik, hogy a FED kormányzók kommunikációjában egyre gyakrabban már csak egy év végi kamatemelés jelenik meg, a másik ezzel szorosan összefüggő tényező az USA infláció, ahol jelenleg nagyon kedvező a helyzet, 3 fő inflációs mutató (alapinfláció, mag PCE, PCE deflátor) is 1,5 százalék környékére korrigált vissza az elmúlt időszakban. Hasonlóan visszafogott a helyzet inflációs fronton az euróövezetben is, tehát joggal feltételezik a kötvénybefektetők, hogy a FED finoman rálép a fékpedálra, az EKB pedig egyelőre rá sem lép a gázpedálra a monetáris szigorítás terén az idei évben. A 10 éves német állampapír hozam az egy hónappal korábbi korrekciójának egy részét a fentieknek megfelelően visszadolgozta (akkor 25 bázispontos szintjéről 55 bázispontra emelkedett), jelenleg 32 bázisponton áll. Ezzel ugyanakkor a kötvénypiaci elárazottság nem oldódott meg, senki nem gondolhatja, hogy a jelenlegi 1,7 százalékos német infláció és minden idők legmagasabb német IFO indexei mellett (116 illetve 115,9 volt az utolsó 2 hónap adata) reális lenne a jelenlegi hozamszint Németországban, de tulajdonképpen az összes magországban hasonló elárazottság tapasztalható. Egyelőre, aki időt nyer életet nyer alapon, Mario Draghi nem utal további monetáris szigorításra a piacok pedig ilyen iránymutatás hiányában nem mennek szembe a jegybankkal, marad az egyre nagyobb mértékű negatív reálhozam az EMU legtöbb országában (illetve azon kívül is például Csehországban vagy Svájcban).

CIB: érett szakaszába lépett a piaci felívelés


Azt, hogy végül melyik piacon fog kipukkanni a buborék, az EMU kötvénypiacokon, vagy az EMU vállalati kötvény piacon, esetleg a kínai ingatlanpiacon ma még senki nem tudja megjósolni, mindenesetre számos jel mutat arra, hogy a piaci felívelés érett szakaszába lépett, ezért célszerű fokozatosan, több lépcsőben konzervatívabbra szabni a portfóliókat. Ennek alátámasztására, csak néhány megtérülést sorolunk fel az idei évben: S&P500 9,17%, BET román index 18,04%, BUX index 19,04%, MXEF fejlődő piaci index 25,84%, WIG20 lengyel tőzsde 29,95% (!). Ilyen megtérülések mellett bármilyen komolyabb geopolitikai bizonytalanság (például az észak-koreai helyzet eszkalálódása) vagy váratlan események (például Trump elmozdítása) a nagy intézményi alapkezelőket könnyen a sell gomb megnyomására késztetheti és ez dominó hatást válthat ki a piacokon. A részvénypiaci korrekció mindenesetre nem lehet óriási (10-20 százalék) mivel a gazdasági fundamentumok szerte a világban jók, illetve fokozatosan javulnak, ezért minden ilyen megcsúszásra újabb vásárlási lehetőségként érdemes tekinteni. A kötvénypiacok többségén nem ez a helyzet, ha egyszer megindul a trendszerű korrekció, az akár évekig is tarthat majd.

A fentieknek megfelelően egyelőre realizálunk, csökkentettük a hazai-, a régiós- és a fejlődő részvények súlyát, mindösszesen 7 százalékkal és ezt a súlyt a pénzpiaci eszközökbe csoportosítottuk át. Az alternatív befektetéseink súlyát egyelőre változatlanul hagytuk, a kötvény befektetések súlya is marad változatlanul 0. Amennyiben az általunk várt forgatókönyvhöz közeledünk a következő hónapban, akkor a kockázatos eszközök súlyának további csökkentését hajtjuk végre szeptember végén."

CIB: érett szakaszába lépett a piaci felívelésAz eszközallokáció tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium