szerző

CIB: várható a megpihenés a tőzsdéken

Csekő Zoltán
2019. április 30. 16:03    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő:

"Egy nem kifejezetten sikeres 2018-as évet követően a világ tőzsdéi a 2008-as válság utáni egyik legjobb évkezdést produkálták. Ezután joggal várható egy május-júniusi megpihenés, korrekció, majd egy július-augusztusi visszarendeződés, korrekció utáni visszaugrás (rebound). A 2008-as válság óta leginkább ezt a szezonalitást mutatták a részvénypiacok, különösen igaz ez a mintázat a feltörekvő régióra. A tőzsdeindexeknek ez nemcsak technikai jellemzője, hanem fundamentálisan is megalapozott. A növekedés-előrejelző indikátorok is erőteljes szezonalitást mutatnak, a negyedik és első negyedév általában erősebb az átlagnál, a második negyedév visszafogottabb (gondoljunk csak a magyar növekedési adatokra). Az S&P 500 index ezzel a január-áprilisi ralival új csúcsára érkezett (2940 pont közelébe). Kis kitekintés: az utolsó ötven évben 29-szeresére emelkedett az S&P 500 index, ez éves 7 százalék körüli megtérülést jelentett, miközben az átlagos éves infláció ugyanebben az időszakban 4 százalék/annum közelében volt. Érdekes abba belegondolni, hogy ezen a ponton inflációs sokkok és tőzsdekrachok ellenére is hozták az amerikai részvények a tankönyvi 3 százalékos reálhozamot.

CIB: várható a megpihenés a tőzsdéken


Jelenleg minden tőkepiaci szereplő azt találgatja, hogy folytatódhat-e ez a rali idén. Az amerikai jelentési szezonban az eddig jelentő cégek ugyan az elemzői várakozásokat felülmúlták, az EPS növekedések éves időtávon ugyanakkor nem tudták hozni az áremelkedés ütemét (kevesebb, mint 5 százalék vs. 10 százalék feletti tőzsdeindex-emelkedés), az értékeltségek lassan, de biztosan egyre feszítettebbé válnak. Fűti ugyanakkor az optimista tőzsdei várakozásokat, hogy a kamatpiac még mindig áraz egy Fed-kamatcsökkentést 2020 elejére. A Fed-kamatcsökkentés mozgatórugója egyfelől az egyelőre visszafogott tényleges inflációs adatok (mag PCE 1,8 százalékon áll) és inflációs várakozások (1,9 százalék). Emellett kamatdifferenciál oldalon is jól áll a Fed például az EKB-hoz képest, amely most vált újra lazító módra (TLTRO III). A kép ugyanakkor rendkívül összetett, a Fed-del kapcsolatos várakozások talán túlzók: az első negyedéves USA-növekedés robosztus lett (3,2 százalék vs. 2,3 százalék várakozás). Ilyen aktivitás mellett a munkanélküliség a következő negyedévben új mélypontra érkezhet, ami tovább fűtheti a már meglódult bérinflációt, és ez új lendületet adhat a többi inflációs adatnak is. Egyetlen dolog tűnik biztosnak, hogy ebben az ingatag helyzetben a Fed a héten kivár, a május 1-jei ülés után nem várunk semmilyen rendkívüli bejelentést.

Összességében részvénysúlyt nem változtattunk — bár tudjuk, hogy a következő hónapokban az áremelkedés üteme jóval visszafogottabb lehet, mint az év eddig eltelt időszakában —, a fejlett régión belül pedig egyértelműen az USÁ-t preferáljuk a kedvező növekedési környezet miatt. A kötvénysúlyt már korábban is növeltük a pénzpiac rovására mind hazai, mind nemzetközi szinten. A hazai kötvény felülsúly indoka továbbra is az, hogy az MNB "normalizációt″ rendkívül visszafogottnak látjuk, a nemzetközi kötvénysúly tartása az EKB lazítás és a Fed kiváró módja miatt indokolt."

CIB: várható a megpihenés a tőzsdékenPortfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokJelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium