szerző

Diófa: 2019: lassuló növekedés és törékeny hangulat. Tovább fékeződik vagy újra gázt kap a világgazdaság?

Miklós Csaba
2018. december 18. 15:05    
nyomtatás
 
Diófa Alapkezelő:

"November elején a G20-as találkozó alkalmával megtartott amerikai-kínai egyeztetésen tűzszünetet kötöttek a felek. A megállapodás, amely szerint a január elejétől esedékes importvám emeléseket 90 nappal elhalasztják átmenetileg meghozta a befektetők jókedvét. A kezdeti optimizmus viszont hamar elillant, a piaci szereplők hiányolták a konkrétumokat. Újból megugrott a volatilitás, az amerikai részvénypiacok az októberi mélypontok közelébe estek vissza, és az európai tőzsdéken is folytatódott a csökkenés.

Diófa: 2019: lassuló növekedés és törékeny hangulat. Tovább fékeződik vagy újra gázt kap a világgazdaság?


Néhány vártnál gyengébb makrogazdasági adat is rontotta az amúgy is negatív befektetői hangulatot. Kínával és az európai gazdasággal kapcsolatban is a konjunktúra gyengülését jelző mutatók érkeztek. Ebben a borúsabb piaci hangulatban került sor az Európai Központi Bank idei utolsó kamatdöntő ülésére, ahol Mario Draghi is beszélt az erősödő kockázatokról. Az EKB monetáris politikája közben mérföldkőhöz érkezett: január elsejétől leállítják a közel 4 éve tartó kötvényvásárlási programot (a lejáratokat továbbra is megújítják), viszont a kamatpolitikában továbbra sem várható változás.

Izgalmasabbnak ígérkezik az amerikai jegybank december 19-i kamatmeghatározó ülése. A FED több lépéssel az EKB előtt jár a szigorításban, de a gyengülő gazdasági mutatók megállásra késztethetik. Az amerikai munkaerőpiac továbbra is feszített, viszont a gazdasági ciklus már a kései érettség jeleit mutatja. Piaci várakozások szerint a decemberi emelést követően a FED módosíthatja a 2019-es kamatpályát, csökkentheti a jövő évi kamatemelések számát. Az ezzel kapcsolatos várakozások beárazódása már megmutatkozott a kötvénypiacokon is. Az USA hozamgörbe inverzzé vált, a 10 éves amerikai állampapír hozama 40 bázisponttal csökkent az októberi szintekhez képest. A német bund hozama is 20 bázisponttal esett, sőt a fejlődő piacokra is a hozamcsökkenés volt a jellemző.

A globális gazdasági kilátások továbbra is inkább pozitívak, viszont a kockázatok akkumulálódása miatt sérülékenyebb a helyzet, mint akár néhány évvel ezelőtt a korlátlan jegybanki pénzbőség idején. Hogy csak néhány fontosabb eseményt említsünk, amivel a világgazdaságnak szembe kell néznie: az amerikai-kínai kereskedelmi vita alakulása, az európai politikai folyamatok, a Brexit kimenetele és a FED kamatpálya alakulása.

A magyar gazdaság - hasonlóan a régió többi országához - egyelőre erős növekedési számokat produkál. A gyengülő globális konjunktúra viszont várhatóan itthon is éreztetheti majd hatását. Ebből adódóan viszont fennmaradhat a laza monetáris politika.

Kiegyensúlyozott portfóliónkban nem változtatunk az eszközallokáción. Az alternatív befektetések súlya - tekintettel az alacsony hozamkörnyezetre - továbbra is jelentős marad."

Diófa: 2019: lassuló növekedés és törékeny hangulat. Tovább fékeződik vagy újra gázt kap a világgazdaság?


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Timberland Capital - nemzetközi terjeszkedés. 

Gondolatban egy lépéssel előbbre járnak (x)

Két sikeres karrier, amit összeköt, hogy képesek egy lépéssel az események előtt járni. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium