szerző

Diófa: a jegybankok fújják a passzátszelet - szakadtak a kötvényhozamok, jól teljesítenek a részvénypiacok

Miklós Csaba
2019. március 29. 16:22    
nyomtatás
 
Diófa Alapkezelő:

"Márciusban az év első két hónapjához hasonló optimista hangulatban telt a részvénypiaci kereskedés. A bikák tulajdonképpen már az év elején elszabadultak, és a részvénypiacra visszamerészkedő befektetőkkel feledtették a decemberi flash-crash keserűségét.

Diófa: a jegybankok fújják a passzátszelet - szakadtak a kötvényhozamok, jól teljesítenek a részvénypiacok


A pozitív hangulat kitartott a negyedév végéig. Nem csak a részvénypiacokon, de a kötvénypiacokon sem merték megmutatni magukat a medvék. Sőt, a nagy jegybankok biztosította optimista hangulat igazi "hozamesőt" eredményezett a negyedév végére.
Az amerikai jegybank, a FED - megértve az idők szavát - jelentős módosítást hajtott végre a jövő évi tervezett kamatpályán. Jerome Powell jegybankelnök a gyengébb konjunktúrára hivatkozva jelezte, hogy az idei évre tervezett két kamatemelés várhatóan elmarad. A lazább monetáris politika, az alacsonyabb kamatlábak továbbra is biztosítják az olcsó finanszírozást a gazdaság számára, és erősíthetik a globális hozamvadászatot, ami újfent a részvénypiacok irányába terelheti a befektetőket.

Az eurózónában sem változott a jegybanki politika. Az EKB legalább 2019 végéig a jelenlegi szinten tartja a jegybanki kamatokat. Véleményünk szerint azonban robusztus növekedés hiányában akár évekig is tarthatják a laza monetáris kondíciókat, tovább támogatva ezzel az eurózónás tagállamok államadósságának olcsó finanszírozhatóságágt. Mario Draghi jegybankelnök galamb nyilatkozata mélybe lökte az európai állampapírhozamokat. A német hozamgörbe eddig egyetlen pozitív szegmense, a 10 éves lejárat is mínusz 7 bázispontig szakadt a jegybankelnök nyilatkozatát követően.
Az Eurózóna gazdasági adatai továbbra is a konjunktúra megtorpanásáról tanúskodnak, bár kérdés, hogy recessziót vagy csak lassulást jeleznek a konjunktúrajelentések. Elképzelhető, hogy csupán egy kilapuló stagnálás időszakát éli meg a valutaunió, de egy egy-két negyedévre elhúzódó recessziónak is van realitása. Egyelőre minden megjelenő adat arról árulkodik, hogy a rendkívül kedvező monetáris környezet ellenére sem tud elrugaszkodni az Eurózóna gazdasága a jelenlegi állapotából.

Az elmúlt 3 hónapban - szemben a nagy jegybankok kommunikációjával - az MNB intenzívebb kamatemelést vetített előre. A márciusi jegybanki ülés nyilatkozata viszont már visszafogottabb volt, mérsékeltebb marad a jegybank. A kilátások latolgatását tekintve, ha a rövid kamatokat emeli is az MNB a meghatározó jegybankok monetáris politikájától várhatóan nem fog elszakadni a hazai monetáris politika sem. A jegybanki politika számára esetleg a cseh kamatpálya szolgálhat követendő példaként.

A részvénypiaci kilátásokat illetően egyelőre úgy tűnik, hogy a fejlődő piacok továbbra is jól tartják magukat. A piaci hangulat tekintetében a bíztatóan alakuló Kína-USA kereskedelmi egyeztetés és a lehetséges megállapodás, - ami a beígért határidőig elmaradt - egyelőre másodlagos jelentőségűnek tűnik, és elsősorban a jegybanki kamatpolitikák alakulása a meghatározó.

A Brexit első napján - április 12 - úgy gondoljuk, hogy egy újabb teleregény újabb évadja veheti kezdetét. A történet valószínűleg hónapról-hónapra újabb fordulatot vehet, szakmai rágógumit kínálva a piaci szereplők számára. Portfóliókezelőként nem bátorkodunk belemenni a már-már Monty Python-os magasságokba emelkedő angol történet végkimenetének latolgatásába, inkább megvárjuk az EU-Brit döntés végét. Egy hard-Brexit természetesen megrengethetné a tőkepiacokat.

Portfóliónkban tartjuk az alternatív opportunista befektetéseket, a hazai ingatlanpiaci kitettséget és az abszolút hozamú filozófiában kezelt alapokat. Az év elején felvett magasabb részvénykitettségen egyelőre nem változtatunk, ezen belül a fejlődő részvénypiacokat favorizáljuk."

Diófa: a jegybankok fújják a passzátszelet - szakadtak a kötvényhozamok, jól teljesítenek a részvénypiacok


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium