szerző

Erste: eddig visszaigazolta ez az év a várakozásainkat

Oszlay Péter
2018. január 31. 15:16    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Az év eddigi része a piacokon nagyjából visszaigazolta azokat a várakozásainkat, hogy a vártnál kedvezőbb gazdasági aktivitási adatok, az inflációs kockázat nagyon alacsony szintje és a jegybankok még mindig expanzív monetáris politikája továbbra is kedvezni fog a kockázatosabb eszközöknek. Ennek megfelelően a portfóliókban alapjában nem változtattunk az eszközallokáción: a részvényeket felülsúlyozzuk a semleges szintekhez képest, a kötvénypiacokon az érdemi hozamprémiumot biztosító eszközökre koncentrálunk, az alacsony kockázatú szegmenseket pedig alulsúlyozzuk.

Erste: eddig visszaigazolta ez az év a várakozásainkat


A részvénypiacokon belül leginkább Japánt szeretjük, ami a bőven kétszámjegyű profitnövekedéssel és a viszonylag mérsékelt árazással magyarázható. Ráadásul a tokiói tőzsdeindex az év eddigi részében emelkedni tudott a jen erősödése ellenére is. Enyhén felülsúlyozzuk az európai részvényeket is, melyeknek értékeltsége mérsékeltnek nevezhető az amerikai papírokhoz képest, utóbbiak esetében enyhe alulsúlyt tartunk. A feltörekvő piacokról csak Oroszországban vannak jelenleg érdemleges pozícióink.

A kötvénypiacokon jelentősebb hozamemelkedést lehetett látni januárban, amit az Egyesült Államokban elsősorban az inflációs várakozások és a kamatemelési spekulációk erősödése támasztott alá. Az eurózónában az hajtotta felfelé a hozamokat, hogy az Európai Központi Bank (ECB) decemberi ülésének jegyzőkönyve alapján a monetáris politika küszöbönálló szigorítása került a fókuszba. Ráadásul az is az államkötvények ellen dolgozott, hogy az ECB az év elejétől lefelezte eszközvásárlási programját és ez inkább az államkötvény-vásárlásokat érintette, mint a vállalati kötvényekét. A hozamok további meredek emelkedését ugyan nem tartjuk túl valószínűnek, de az alacsony kockázatú kötvényekben hozampotenciál szempontjából így sem látunk sok fantáziát. Tartjuk viszont amerikai high-yield és feltörekvő piaci kötvényeinket, melyeknek hozamfelára még mindig viszonylag vonzónak minősíthető.

A hazai kötvénypiacon kis mértékben rövidítettük a portfóliókban lévő papírok átlagos hátralévő futamidejét, miután a 10 éves államkötvény hozama 2 százalék alá süllyedt, és a hasonló futamidejű német államkötvénnyel szembeni hozamprémium rekordmélységbe zuhant. Ráadásul a jegybank által meghirdetett 5 és 10 éves kamatswap-aukcióra hatalmas kereslet volt, a tender eredményét pedig csalódottság és eladási hullám követte. Tekintve, hogy a főbb piacokon és a régióban is trendszerűen emelkedtek a hozamok, a jegybanknak nem lesz könnyű dolga újabb mélypontokra visszanyomni a jegyzéseket."

Erste: eddig visszaigazolta ez az év a várakozásainkatAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium