szerző

Erste: megtorpant a gazdasági mutatók romlása

Oszlay Péter
2019. április 30. 16:12    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Úgy tűnik, megtorpant a gazdasági mutatók romlása az elmúlt hetekben: főként a korábban masszívan alulteljesítő nyugat-európai és kínai adatok kezdtek jobbak lenni a várakozásoknál. A beszerzési menedzserindexek süllyedése ugyancsak megfordulni látszik, bár a legfrissebb kínai Caixin-index alulmúlta a várakozásokat. A kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatos optimizmust az is árnyalhatja, hogy a politbüro áprilisi ülése után kiadott közleményt sokan úgy értelmezték, miszerint Peking a közeljövőben fékezheti a fiskális lazítást. Az európai növekedés szempontjából eközben pedig továbbra is az esetleges amerikai autóimport-vámok jelentenek nagy kockázatot.

Erste: megtorpant a gazdasági mutatók romlása


A részvénypiacok mindenesetre kitartóan emelkednek, amit a nagyon laza monetáris kondíciók mellett a vártnál többnyire jobban sikerült első negyedéves vállalati beszámolók is segítenek. Úgy tűnik a részvényelemzők is kezdenek optimistábbak lenni, a profitelőrejelzések (EPS) süllyedése ugyancsak megállt és a legmerészebb elképzelések szerint az árfolyamok eddigi emelkedése komoly mértékű pozitív visszacsatolást adhat a reálgazdasági folyamatoknak is a monetáris kondíciók további lazulásán és a vagyonhatáson keresztül. Továbbra is igaz, hogy az értékeltségi mutatók alapján nem tűnnek túl drágának a részvények, a kereskedési statisztikák, tőkeáramlási adatok és ügyfél-felmérések alapján pedig a befektetői pozícionáltság távol áll a nagy zuhanásokat jellemzően megelőző hurráoptimizmustól.

A közelgő recesszió miatt aggódókat mindenesetre valamelyest megnyugtathatja, hogy a kiemelten figyelt amerikai 10 éves - 2 éves hozamspread idei csúcsára tágult vissza az elmúlt napokban. Ugyanakkor az amerikai kamatcsökkentés lehetősége továbbra sem tűnt el teljesen a fejekből, a piac 2019 végéig nagyjából 50 százalékos valószínűséggel árazott be egy vágást. Kérdés, hogy a lassan ismét megjelenő inflációs kockázatok (szárnyaló olajárak, felmérésekből kiolvasható inflációs várakozások felfelé mozgása, inflációkövető kötvényekben implikált infláció lassú emelkedése) mennyire engedi majd életre kelni ezeket a forgatókönyveket.

Április folyamán érdemben nem változtattunk az eszközallokációnkon, a részvénypozícióink között hajtottunk végre kisebb átlakításokat. Az idén sokat emelkedő amerikai és nyugat-európai piac súlyát mérsékeltük, a feltörekvő piaci kitettségünk (főleg Latin-Amerikában) kissé nőtt. Szektorális allokációnkban az amerikai egészségügyi részvényeket nagyrészt európai társaikra cseréltük le, valamint a gazdasági ciklusokra kevésbé érzékeny fogyasztásicikk-gyártókat vettünk Európából."

Erste: megtorpant a gazdasági mutatók romlása


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium