szerző

Erste: ráléptek a gázra a feltörekvő piacok

Oszlay Péter
2017. július 31. 14:52    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Júliusban a fejlődő kötvény- és részvénypiacok el tudtak lépni a fejlett piaci társaiktól. Ezt a folyamatot a német 10 éves hozam meredek emelkedése indította el. Az idei átlagos szintjéről, 0,25%-ról indult meg a hozam és a 0,60%-ot is elérte, ami kötvénypiaci korrekciót indított el Nyugat-európában, de a régiónkban is. A hozamemelkedés fő oka az volt, hogy Mario Draghi szigorúbb hangnemben kezdett el beszélni az inflációról, és a piac gyorsabban változó európai monetáris politikát kezdett árazni. Ez az euró dollárral szembeni további erősödéséhez is vezetett, ami egyrészt fűtötte a fejlődő piaci részvénypiacokat, másrészt a DAX gyengeségéhez vezetett. Míg a német piaci index 4%-ot esett az elmúlt 4 hétben, addig a fejlődő piacok 4-5%-os emelkedést produkáltak.

Erste: ráléptek a gázra a feltörekvő piacok


A legjobb hozamokat a török és a latin-amerikai részvénypiacok érték el, a törökök 8%-ot, míg a dél-ameriakiak 5%-ot meghaladó emelkedéssel. A fejlett piacok közül az USA-beli részvény indexek tudtak pozitív tartományban maradni. A dollár április óta tartó gyengülése megerősítette a bizalmat a fejlődő piacokban, és az olajár stabilitása is javított a kockázatvállalási kedven. A hónap vesztesei a fejlett piaci kötvények voltak. A jegybankárok változékony kommunikációja hozott izgalmakat ezekre a piacokra, de ha távolabbról ránézünk a chartokra, akkor itt is egy viszonylag szűk sávban történő oldalazást láthatunk.

A nemzetközi kötvények közül továbbra is a vállalati papírokban látunk fantáziát, az államkötvények közül csupán a helyi devizában kibocsátott fejlődő piaci kötvények értékeltsége kedvező. A fejlett piaci állampapírok hozama a júliusi korrekció után is a történelmi mélypont közelében van, emellett a központi bankok politikája a lassú és meggondolt monetáris szigorítás irányába mozdult, ezért középtávon a fejlett piaci hozamok további lassú emelkedését várjuk. Ezért a portfoliókban nem tartunk európai, amerikai államkötvényeket. A magyar kötvénypiac sajátosságai miatt, ahonnan gyakorlatilag hiányoznak a vállalati kötvények, a hozamgörbe 4-5 éves lejáratú szegmensét tartjuk a legjobb befektetésnek. Ezek az államkötvények az idő előrehaladtával egyre közelebb kerülnek az ÁKK által visszavásárolt papírokhoz, és így a hozamuk is konvergál a rövidebb papírok hozamához. Amíg a magyar jegybanki politikában nem lesz változás, és az ÁKK folytatja az állampapír visszavásárlásokat, addig a hozamgörbe középső része marad a legattraktívabb.

Az ajánlott portfóliónkon nem változtattunk az utóbbi egy hónapban. A részvényeket továbbra is felülsúlyozzuk a hosszútávú stratégiai allokációhoz képest, mivel várakozásaink szerint a vállalati eredmények tudnak majd annyit növekedni, hogy az értékeltségi mutatók elfogadható tartományban maradjanak az árfolyamok további emelkedése esetén is. A kötvénypiacon elsősorban a helyi devizában kibocsátott feltörekvő piaci államkötvényeket és a rövidebb futamidejű vállalati kötvényeket preferáljuk, melyek nincsenek annyira kitéve az amerikai hozamok esetleges komolyabb emelkedésének, mint a keménydevizában kibocsátott államkötvények. A high-yield piacon már inkább csak az amerikai kibocsátóknál látunk komolyabb potenciált, az európai hozamok nagyon nyomott szintre süllyedtek. A jó minősítésű nyugat-európai és amerikai államkötvényeket továbbra is inkább elkerüljük."

Erste: ráléptek a gázra a feltörekvő piacokAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium