Indiában is megpróbálják kirúgni a széket a bitcoin alól

2018. január 9. 08:52    
nyomtatás
 
Indiában is csóválják a fejüket a felügyeleti szervek és a kormány a bitcoin elképesztő népszerűsödése miatt: bár nem tiltották be a kriptodevizákat, egy olyan szabályozói környezetet igyekeznek létrehozni, ami ellehetetleníti a kriptotőzsdék működését. Eddig úgy tűnik, működik a dolog, a bankok egyre kevésbé állnak szívesen szóba kriptotőzsdékkel; a tranzakciók lassulnak, a befektetők pedig van, hogy hetek alatt jutnak csak a pénzükhöz.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az indiai kormány korábban többször is kihangsúlyozta, hogy nem számít legális fizetőeszköznek a bitcoin az országban, azért, hogy eltántorítsa a befektetőket a kriptodevizáktól, sőt a pénzügyminiszter egyenesen Ponzi-rendszernek nevezte a virtuális pénzt - írja a Quartz.

A bankok pedig elkezdtek félni, hogy esetlegesen egy szigorított jegybanki vagy kormány általi intézkedés áldozatai lesznek, ezért akadozik - van, hogy több hetet - a kriptobefektetések kifizetéseinek teljesítése. A késlekedés oka, hogy a bankok nagyon lassan teljesítik a kriptotőzsdék pénzforgalmi szolgáltatóinak a tranzakcióikat.

Többek közt ez fennakadást okozott a Koinexnél is, ahol élesen bírálták a felügyeleti szerveket:
A világ felügyeleti szervei küszködnek azzal, hogy megértsék a blockchain-technológiát és ennek megfelelően válaszoljanak rá, India pedig nem képez kivételt ez alól. Ennek a hibának hatása volt a pénzügyi szolgáltatói közösségre, akik nehezen tudják eldönteni, hogy támogassák-e a kriptodevizákat, aminek az olyan vállalatok, mint a Koinex és az ügyfelei isszák meg a levét
- írja a kriptotőzsde blogja.

Hasonlóan járt a Coindelta is, ahol több napra felfüggesztették a lehetőséget azonnali tranzakciók lebonyolítására. Három másik kriptotőzsde jelezte a Quartznak, hogy hasonló problémákra készülnek.

Egy ügyvéd, aki ezek közül a médiumok közül néhánynak dolgozik is, azt állítja, hogy az indiai jegybank (RBI) még informális üzenetet is küldött a pénzintézeteknek, melyben arra kérték őket, hogy tartsák magukat távol a kriptopénzektől.


Azt is hozzátette a jogi szakember, hogy bár explicit nem tiltja be az indiai kormány a kriptopénzeket, a környezetet alkalmatlanná teszik a működésükre, a kínai mintát követve ezzel.

Egy anonimitást kérő kriptotőzsde-vezető megerősítette ezt a véleményt:
A kormány nem tiltotta be a kriptopénzeket, de kifejezte fenntartásait velük kapcsolatosan. A banki partnereinkkel való találkozásaink során nyilvánvalóvá vált, hogy a kialakult helyzet ennek köszönhető. Ahelyett, hogy körültáncolják a kérdést, sokkal jobb lenne, ha inkább szabályoznák az iparágat.


A kínai modell egyébként úgy tűnik, jól működik: a világ bitcoin-befektetőinek 90%-át kínaiak adták korábban, ezt a számot sikerült 7%-ra redukálni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium