Nyakunkon a nyugdíjválság, és már a befektetések sem segítenek

2019. január 14. 11:25    
nyomtatás
 
Sokan tévesen gondolják azt, hogy a hosszú befektetési időhorizonttal rendelkező nyugdíjalapoknak meg se kottyan, ha egy-két évben a piacok rosszul teljesítenek, csakhogy a valóságban a nyugdíjalapok kötelezettségei rövid távú problémák, és ha a piacok úgy fognak esni, mint tavaly, akkor közelebb van a nyugdíjválság, mint gondolnánk - írja véleménycikkében a Bloomberg munkatársa.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A Pew Charitable Trusts adatai szerint egyre nő a különbség az amerikai nyugdíjalapok eszközei és kötelezettségei között, de a legnagyobb probléma nem is ez, hanem a befektetéseken elérhető hozam, ugyanis a kumulált hozamok alacsonyabbak, mint az átlaghozam. Például 7%-os éves hozammal két év alatt 100 dollárból 114,49 dollár lesz, de ugyanúgy 7% lesz az átlaghozam akkor is, ha az első évben 50%-os mínuszt egy 36%-os plusz követ, viszont ez esetben a 100 dollárból 96 lesz.

Mindez azt is jelenti, hogy egy hosszabb ideig tartó negatív szériát a hozamokban a későbbi gigahozamok sem tudják már "jóvá tenni". Példaként hozza fel a szerző New Jersey nyugdíjalapjait, amelyek 2016-ban összesen 27 milliárd dollárral növelték kifizetési kötelezettségüket, miközben a befektetések és tagi hozzájárulások miatt 6 milliárd dollárral csökkent az eszközállományuk. Ezt az ütemet feltételezve 2023-ban jöhet egy nyugdíjválság az érintett alapoknál, és az biztos, hogy ennek kimenetele nem a következő 5 évben realizálható hozamokon múlik majd.

Miután a legtöbb nyugdíjalap a 2018 negyedik negyedévi adatait majd csak 2019 végén vagy 2020-ban teszi közzé, a Pew Charitable Trusts elemzéséhez hasonló átfogó anyag csak 2021-ben fog kijönni.

Ha pedig visszatérünk a tőkepiacok mostani eséséhez, és feltételezzük, hogy hasonló éve lesz a piacoknak idén és jövőre is, a nyugdíjpiaci válság már azelőtt elkezdődik, mint ahogy az a 2021-es aggregát adatokból kiderül.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium